måndag 6 juli 2009

Sverigedemokraterna kostar mer än gömda flyktingar

Sverigedemokraterna har länge varit upprörda över att Region Skåne ger akut sjukvård till gömda flyktingar. Det skulle enligt dem minska utrymmet för vård till andra. Nu skriver Sydsvenskan att det man bråkat så mycket om är en kostnad på 310 982 kr.

Partistödet till Sverigedemokraterna kostade Region Skåne 1 394 000 kr år 2008. Så vem tär mest på svenskarnas vård?

Om rättsprocessen varit perfekt och alla de som har skyddsbehov getts asyl så hade man inte behövt ge sjukvård till papperslösa. Men det finns många vittnesmål om att rättsprocessen har stora brister. Läs t.ex. här:

Kritik från KD-nämndemän i migrationsdomstolen
Asylprövning är ingen exakt vetenskap
Migrationsdomstolarna skapar sina egna lagar

38 kommentarer:

 1. Vad kostar partistödet till vänstern?

  SvaraRadera
 2. Det finns både de som har mer och de som har mindre partistöd än SD. Men det är bara SD som tycker att 310 982 kr är för mycket för vård av gömda flyktingar. Därför är det mest relevant att jämföra med SD:s partistöd.

  SvaraRadera
 3. Johan Bensow6 juli 2009 12:46

  Helt irrelevant jämförelse.

  SvaraRadera
 4. Johan Bensow,
  Mycket relevant jämförelse. Om SD anser att 310 982 kr inverkar negativt på svenskarnas vård så måste ju deras partistöd inverka ännu mer. Då borde de avstått från stödet, i synnerhet som det inte används till allmänhetens bästa.

  SvaraRadera
 5. Bloggen har fel på flera punkter. Till att börja med var SD:s invändningar mot fri vård till illegala invandrare främst av principiell karaktär. Dvs vi tycker det är orättvist att svenska skattebetalare ska behöva betala för vård som illegala invandrare för gratis. Oavsett vad de illegalas vård kostar.

  Men sen är denna första summa heller inte rättvisande eftersom den bara inkluderar en av de fyra kategorier av vård till illegala, som Sverigedemokraterna motsatte sig. Summan avser nämligen enbart sjukvård till människor som fått avslag på asylansökan och sedan stannat illegalt i landet. Summan gäller inte för samma grupps tandvård eller för övriga papperslösas tandvård samt sjukvård.

  Det kommer troligen dröja 3-4 år innan vi på allvar kan mäta de ekonomiska konsekvenserna av dessa beslut.

  SvaraRadera
 6. Enligt Sydsvenskan så inkluderas även tandvården. Bara 2 personer hade behövt tandvård, skrev de.

  SvaraRadera
 7. Erik Almqvist,

  Du ger lite blandade budskap. Motsätter ni er själva vården i sig eller bara att den är fri? Principiellt sett, alltså?

  Principiellt sett anser jag själv att mitt medborgarskap inte skall vara skiljelinjen mellan min och någon annans ohälsa eller ekonomi.

  Nu var det min personliga åsikt. Jag räknar inte en princip som ett argument i sig. Mer av ett personligt ställningstagande.

  Ett argument där emot är att Region Skåne har gett vård för 310 982 inom loppet av ett år. Du kan själva använda en miniräknare och ta erat eget partistöd och dela det på fyra.

  Då är sjukvården för papperslösa lika dyr som erat partistöd. Om ni skulle strama åt lite i er egen budget skulle ni kunna donera en fjärdedel av ert partistöd så att svenska skattebetalare slipper. Det finns heller ingen som skulle misstro er humanistiska sida och er generösa politik gentemot behövande flyktingar med en sådan gest.

  För övrigt undrar jag hur man som svensk medborgare får gratis tandvård? Kostnaden för tandvård om man går för socialbidrag måste ju godkännas av socialtjänsten. Rätta mig gärna om jag har fel men papperslösa kan väl ändå inte söka socialbidrag?

  SvaraRadera
 8. Ja, men fri tandvård till illegala har bara funnits under en del av perioden. Den enda av de 4 vårdkategorierna som funnits tillgänglig under hela mätperioden, är sjukvård för asylsökande som fått avslag och upprätthåller sig illegalt i landet.

  Varför jag sen säger att det kommer ta 3-4 år innan vi "på allvar" kan mäta kostnader och övriga konsekvenser, är för att det kommer ta tid innan möjligheterna till fri vård i Sverige fullt ut blir kända inom kretsen "potentiella brukare".

  SvaraRadera
 9. Att jämföra partistöd med vård av kriminella och illegala turister visar lite hur fruktansvärt oseriös denna sida är i sin stora okunskap.

  SvaraRadera
 10. Att jämföra partistöd med vård av kriminella och illegala turister visar lite hur fruktansvärt oseriös denna sida är i sin stora okunskap.

  SvaraRadera
 11. Freddy: Du säger att "Principiellt sett anser jag själv att mitt medborgarskap inte skall vara skiljelinjen mellan min och någon annans ohälsa eller ekonomi."

  Därmed tror jag att skillnaden mellan din och min världsåskådning är enorm. Min princip har möjliggjort nationalstaten och välfärdsstaten. Skulle politiken efterleva din princip är endast liberalism och anarkism möjligt.

  Vad gäller partistödet så tycker jag förvisso att det är relativt högt inom Region Skåne. Men vad gäller SD:s partistödpengar går det å andra sidan till någonting oerhört bra.

  SvaraRadera
 12. Erik Almqvist,
  Anledningen till att Sverigedemokraternas politik är så världsfrånvänd är just att den baseras på principer istället för det som är av praktisk betydelse. Därför gör SD stor sak av sådant som i praktiken är totalt betydelselöst. Bara för principens skull.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 13. Vi i Sverige: Det är min uppfattning att de principiella värdena av att upprätthålla medborgarskapets betydelse och välfärdsstaten, i praktiken är oerhört betydelsefullt. Inte minst är det nödvändigt ifall man vill att folk ska vara benägna att betala skatt, vilket förutsätter att man känner att ens skattemedel behandlas rättvist och går till rimliga saker.

  För övrigt skulle jag inte förespråka felaktigheter och orättvisor även om de hade liten praktisk betydelse.

  SvaraRadera
 14. Nu är det så att goda relationer mellan människor förutsätter att alla ger och tar och att man inte driver betydelselösa saker in absurdom bara för principens skull. Det vet man i familjer där infödda och invandrade lever tillsammans. Det är därför vi fungerar så bra i samhället.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 15. Att människor skall betala för något de inte har rätt till gratis, och att detta måste betalas av andra människor är knappast "saker in absurdom bara för principens skull".

  SvaraRadera
 16. Jimmy S. Windeskog,
  De har ju rätt till sjukvård, enligt majoritetsbeslut i Region Skåne.

  SvaraRadera
 17. Jo problemet är ju att dessa kriminella får gratis vård utan att ha rätt till det - det är ju precis detta som är problematiken om det inte framgått.

  SKall de ha vård skall de givetvis betala för det, men givetvis efter sjukhuspersonalen ringt polisen för att gripa dessa ljusskygga guldgrävare.

  SvaraRadera
 18. Jimmy S. Windeskog,
  Region Skåne har beslutat att de har rätt till vård. Alltså har de rätt till vård.

  SvaraRadera
 19. Strålande analys, kriminella har "rätt" till gratis sjukvård mellan laglydiga svenska skattebetalare skall betala - både för de kriminella och dem själva.

  Fast å andra sidan har jag inget större förtroende för din tankeverksamhet med tanke på vilket obildat, fördomsfullt och ofta helt felaktigt politiskt trams du presenterar på denna fulblogg.

  Men fortsätt med dina mästerverk! Är meningar som "nazister hade rätt att gasa judar för det fanns inget beslut mot det i parlemant" ditt nästa steg i dina teoretiska mästerverk?

  SvaraRadera
 20. Jimmy S. Windeskog,

  Vi har gratis sjukvård i Sverige. Finansierad av det kollektiva sparandet. Det stämmer att de svenska skattebetalarna betalar men det är absolut ingen garanti att just dina skattepengar går till vård för papperslösa.

  Erik Almqvist,

  Inget svar på mitt förslag? Synd.

  Vad anbelangar tidsramen är det väl av allra högsta intresse att det ändå är såpass små kostnader det rör sig om att driva en humanitär vårdpolitik.

  SvaraRadera
 21. Freddy:Vi har inte alls gratis sjukvård i Sverige. För vissa framstår det uppenbarligen så, men faktum är att svenska skattebetalare jobbar hårt för att finansiera vården. Till råga på allt får dessa sedan också betala vårdavgifter - avgifter som de illegala invandrarna slipper betala.

  ...och som jag redan svarat så anser jag att SD:s partistöd går till oerhört bra ändamål.

  SvaraRadera
 22. Erik Almqvist,
  Kan du ge exempel på något bra som Sverigedemokraternas partistöd används till?

  Lars Persson

  SvaraRadera
 23. ViS: SD:s partistöd går till att finansiera partiets verksamhet, anställningar, material, medlemsmöten, valrörelse mm. Allt för att bygga en grund för en radikal kursomläggning för Sverige. Till något mycket bättre.

  SvaraRadera
 24. Erik Almqvist,
  Kanske bra för ett fåtal sverigedemokrater men inte bra för Sverige.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 25. Så extremisten Lars Persson är emot hela systemet med partistöd till folkvalda partier?

  Udda och intressant hållning minst sagt.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Varför använder du pluralis majestatis? Vi, jag och mina vänner, tycker inte som du. Vi lever också i Sverige.

  SvaraRadera
 28. raina,
  Det framgår inte vem du riktar dig till men om du menar "Vi i Sverige" så är det namnet på bloggen. Den handlar om alla vi som bor i Sverige, infödda som invandrade, men representerar naturligtvis inte allas åsikter.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 29. freddy
  du som är en finurlig kille kan du inte få röda korsets samarit att betala de här pengarna till invandrarna som är här iligalt

  jag tycker det är lite konstigt att du respekterar regions skånes beslut om sjukvård men inte imigrationsverkets beslut om utvisning
  opolitisk

  SvaraRadera
 30. Illegala individer som inte har någon rätt att vistas i landet skall med omedelbar verkan utvisas enligt svensk lag. Det spelar ingen roll om det så är en Dansk eller Somalier...här skall man inte komma och snylta olagligen på svenska skattebetalare inom sjukvården samtidigt som Landstingen drar in på livsuppehållande mediciner för cancersjuka.

  Redan 2007 gick Skånes sjukvård med en förlust på hela 654 000 000:-, något som ägarna till denna blogg undanhåller sina läsare!

  Sverigedemokraterna är det enda partiet som villo fortsätta att ge gamla och sjuka en god vård...det är även det enda partiet som vägrar ge kriminella dvs illegala vård på de cancersjukas bekostnad.

  Denna bloggen ser inte till alla människors lika värde när man vill ranka en kriminell utlänning som mer värd än den cancersjuka 3 barns mamman som försöker få ett extra år med sina barn med hjälp utav mediciner....mediciner som hon nu inte får då de skall gå till en illegal och kriminell persons tandvård!!!

  Detta är verkligheten som denna bloggen inte vill argumentera om!

  SvaraRadera
 31. Jorma,
  Vad menar du med att vi undanhåller läsarna information om Region Skånes förlust? Det är Region Skånes uppgift att informera om det, inte vår.
  Vill du skylla 654 miljoner i förlust på papperslösa invandrare trots att kostnaden 2008 bara var 310 982 kr?
  Vi rankar vård till alla som bor i Sverige högre än partistöd, i synnerhet partistöd som går till att sprida lögner.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 32. Har jag skyllt region skånes förlust på invandrarna? Lägg inte på mig åsikter eller argument jag inte har tack!

  Jag anser att man inte skall dra på sig än mer förluster och indragningar, samtidigt som skattebetalande svenskar tvingas gå en tidigare död till mötes pga nedskärningar samtidigt som kriminella skall få gratis sjuk-, tandvård och fria mediciner! Ni tycks bry er mer om den kriminelle än den cancersjuka med era argument.

  Sedan är siffran 310 982:- enbart för sjukhusbesök och inte för tandvård samt fria mediciner...den egentliga summan för hela kalaset har man undanhållit. Om nu sjukvården för 10 000 personer som man uppgivit enbart kostar 310 982 kr så kan man ju undra varför man måste skära ner på sjukvården och får en förlust på 654 miljoner....är det så att man menar att det är en större omkostnad att omvårda en etnisk svensk än en invandrare?

  Du säger att SD sprider lögner...men lögnerna i sig kan ni inte redovisa för och dessutom så publicerar ni inte inlägg som innehåller fakta och källa som motbevisare ERA lögner här på bloggen....lite PK över det hela och en stark stank utav svenskfientlighet så att säga.

  SvaraRadera
 33. Jorma,
  Du påstår att vi har åsikten att cancersjuka inte ska få vård. Tvärtom anser vi att ALLA cancersjuka och andra sjuka ska få vård, vilket du tycks motsätta dig.
  Naturligtvis har inte 10000 personer fått vård för 310 982 kr. Summan är så låg därför att mycket få har sökt vård.
  Enligt Sydsvenskan så ingår tandvård i kostnaden. Det var 2 personer som sökte tandvård.
  Vi anser inte att man är kriminell därför att man försöker överleva. T.ex. har ju 64 eritreaner fått uppehållstillstånd sedan man konstaterat att deras tidigare avslag var fattat på felaktiga grunder. De fick alltså först avslag ända upp i migrationsdomstolen trots att man nu konstaterat att de har asylskäl.
  Och Jorma, tänk på blodtrycket.

  SvaraRadera
 34. Jag väntar fortfarande på att bloggägaren ska presentera fakta som stödjer bloggägarens påståenden om att den blogg drivs utav invandrande och svenska familjer.

  Kommer dessa fakta att presenteras eller kommer bloggägaren att fortsätta med sin lögn?

  Bloggägaren är snabb med att kasta skit på andra, men hur är det med skiten utanför bloggägarens egen dörr?

  SvaraRadera
 35. Jag skulle gissa på bloggskaparen är en avdankad vänsterpartist som har för lite att göra för en aldeles för stor lön.

  Säg nu vem du är

  SvaraRadera
 36. Verkligen dålig rubrik till texten, och lite knasigt resonomang, är du verkligen högutbildad invandrare som skriver?

  SvaraRadera
 37. I sverige finns det mängder av arbeten och bostäder så att det räcker och blir över. Särskilt i storstäderna. De ekonomiska resurserna är obegränsade och därför går det att välkomna alla som vill komma hit från hela världen. Vi har bra SFI undervisning, mängder med tolkar, specialistsjukvård, bra skolor, äldreomsorg, förtidspensioner till alla som uppger något trauma, ett toppenklimat med mera och inte minst finkänsliga poliser och ett godhjärtat rättsväsende.

  Åkes traveltrip AB

  SvaraRadera
 38. Det handlar om AKUT sjukvård... Sveriges image som välfärdsstat skulle ta större stryk av att låta ett par illegala invandrare dör utanför en akutmottagning då de inte kan behandlas.

  På amerikanska heter det cost-benefit. PRIVATA amerikanska sjukhus tar emot vem som helst som akutfall bara för att undvika eventuella stämningar...

  Måste hålla med om att jämförelsen inte är så bra att partistödet kostar mer än sjukvården; SD, hur bakåtsträvande partiet som sådant är, främjar demokratin och att hävda att deras partistöd inte bidrar till något är farligt nära despotism á la Soviet/Cuba/Venezuela/Kina/Nordkorea...

  SvaraRadera