tisdag 30 juni 2009

Asylprövning är ingen exakt vetenskap

Migrationsverket har granskat 253 eritreanska asylärenden som fått avslag i migrationsdomstolen. Det fick till följd att en fjärdedel, 64 personer, fick permanent uppehållstillstånd. Orsaken är ny information som säger att de som lämnar landet illegalt för att undgå militär- och samhällstjänstgöring får mycket svåra straff om de återvänder.

Att notera är att dessa personer fått avslag först av Migrationsverket och sedan i migrationsdomstolen. Dessa beslut baserades uppenbarligen på bristfällig information. Därför är det bra att Migrationsverket nu gjort en ny granskning och ändrat besluten med ledning av den nya informationen.

Det här visar också att asylprövning inte är en exakt vetenskap. Det finns förmodligen ett antal människor som fått avslag på sin ansökan men som skulle ha fått uppehållstillstånd om all information fanns tillgänglig. Själva vet de vad de riskerar om de återvänder. Därför är det heller inte konstigt att en del väljer att gömma sig och leva ett föga avundsvärt liv som papperslös i Sverige.

Det är något att tänka på för de som är avundsjuka för att papperslösa får tillgång till sjukvård.

Lars Persson

Fler länkar: DN

8 kommentarer:

 1. Det finns en klar definition på vad en flykting är, och som sagt är c:a 3 % av dem som får PUT i Sverige flyktingar. Detta är en sanning som inte går att förklara bort.

  Men visst, med tanke på hur vårt eget folk diskrimineras gentemot illegala invandrare/turister så är det ju inte så konstigt att många av dem väljer att stanna i Sverige och därmed sätta sig över och som motståndare gentemot svensk lagstiftning och demokrati.

  Datt du känner att du måste förklara det vidriga beteendet hos människor utan skyddsbehov visar lite av din politiska extremism.

  SvaraRadera
 2. Asyl kan ges även till skyddsbehövande. Det behöver inte begränsas till de som räknas som flyktingar enligt konventioner.

  Uppehållstillstånd ges ju dessutom pga. arbete, studier eller familjeanknytning. Det är ju bara bra att de flesta invandrarna inte har behövt fly.

  Vad är det i de papperslösas liv som du är avundsjuk på, Jimmy, eftersom du känner dig diskriminerad?

  Har Migrationsverket också blivit politiska extremister i dina ögon eftersom de har ändrat besluten?

  Lars Persson

  SvaraRadera
 3. Jimmy S. Windeskog,

  Genèvekonventionen är gammal. Den förklarar inte heller vad en flykting är. Den förklarar vad en asylsökande har för skäl för att söka asyl.

  Krigsflyktingar omfattas inte av Genèvekonventionen. Där har Sverige istället valt att ingå särskilda avtal och släpper till undantag för, till exempel, bosniska flyktingar och Irakiska flyktingar ifrån Baghdad.

  Att 3% av alla som får PUT är flyktingar stämmer alltså inte. Alla asylsökande som får PUT av flyktingskäl är flyktingar. Däremot är det inte alla som är konventionsflyktingar utan söker av andra skäl.

  För övrigt verkar du tala i nattmössan om illegala flyktingar. Det finns mellan 10 000 till 35 000 som uppehåller sig i Sverige utan laglig rätt, grova beräkningar, alltså. Fastighetsanställdas Förbund uppskattar det till knappt 4000 av dessa som arbetar svart. Alla dessa bryter också mot svensk lagstiftning och utvisas när polisen letat rätt på dem eller stöter på dem. Under 2007 utvisades 44 personer som fått avslag på sin asylansökan med tvång.

  Verkligen en prioritet eller drömtillvaro, eller hur?

  Din desinformation tjänar ett bra syfte på bloggen, Jimmy, det hjälper ju ViS och oss andra att rätta till de otaliga faktafel du drar upp.

  SvaraRadera
 4. Människor med skyddsbehov är flyktingar. Dvs så är i stort sett nästan alla som kommer hit utan skyddsbehov och det är ju just det i migrationspolitiken som måste förändras.

  Sedan är jag inte speciellt avundsjuk på dessa brottslingar, men jag stör mig på deras arrogans och nonchalans mot hela det svenska folket.

  Och det äör klart att Migrationsverket i sin ledning har många extremister, det visar ju deras verklighetsfrämande retorik på. Men de är ju politiskt tillsatta av andra extremister så det är väl i sak kanske inte så konstigt.

  SvaraRadera
 5. Jimmy S. Windeskog,

  Tillåt mig att dra en djup suck först, Herr Windeskog. Det här börjar bli tröttsamt. Migrationsverket officiella statistik, det enda vi har att gå på förutom fördomar och förutfattade meningar, säger att Utöver de 1 934 konvetionsflyktingar och 2 209 kvotflyktingar som fick uppehållstillstånd under 2008 så fick även 5 278 skyddsbehövande uppehållstillstånd.

  Migrationsverket bedömde alltså att majoriteten av de asylsökande var skyddsbehövande. Vad har Herr Windeskog för belägg för att de inte var det? Jag kräver lite motbevis här, Windeskog.

  Vad anbelangar avundsjuka mot dessa "brottslingar" så verkar du, återigen, tala i nattmössan. Principen med papperslösa flyktingar är att de är gömda. Hur de kan vara nonchalanta genom att inte ge sig till känna blir för mig ett mysterium.

  Migrationsverket och extremism går väl knappast hand i hand. SD har ju en representant i migrationsdomstolen i Malmö. Lustigt nog anges Malmös Migrationsdomstol vara den som är mest generös i sina domar.

  Möjligt att de fall av handläggare som vill ha sexuella tjänster för ett PUT eller firar med champagne när man utvisar handikappade småbarn kan klassas som någon form av extremism.

  SvaraRadera
 6. Men det är ju precis det jag säger, inte ens 3 % av de som kommer till Sverige är flyktingar eller har skyddsbehov. Eller menar du att Migrationsverkets offentliga siffror ljuger? Ett unikt påstående i sådana fall.

  Att du inte sedan ser den förnedrande synen på Sverige när dessa brottslingar gömmer sig i Sverige låter ju otroligt, mer som en PK-lögn.

  Sedan är det väl självklart för alla att representanter på Migrationsverket är extrema när de är tillsatta för att genomdriva en extrem politik. Den självklarheten borde alla människor över 10 år inse.

  SvaraRadera
 7. Jimmy S. Windeskog,
  Menar du att t.ex. de 17000 svenskar som återvände till Sverige 2008 inte skulle få komma tillbaka därför att de inte är flyktingar?

  Lars

  SvaraRadera
 8. Jimmy,

  Läs tillbaka. År 2008 beviljades 90 021 uppehållstillstånd varav 11 237 var av flyktingskäl.

  Det är betydligt mer än 3%. Det är närmare 13%.

  Att brottslingar skulle gömma sig i Sverige är väl beklagligt men å andra sidan gömmer sig Svenska brottslingar i utlandet. Det är ett beklagligt utbyte, för att uttrycka det så, och myndigheterna får göra sitt bästa att hitta dessa gömda brottslingar.

  Vad anbelangar papperslösa så får ju dessa vistas legalt i landet så länge deras ärende utreds. Något som ibland kan ta upp till två år.

  Vad anbelangar Migrationsverkets "extrema politik" förstår jag faktiskt inte alls vad du talar om. Migrationsverket avvisar cirka 50% av de asylsökande. De tillämpar utlänningslagen så som den är formulerad.

  Å andra sidan har de också fattat förslag som går emot UNHCRs rekommendationer och utvisade ju förra året till både Somalia och Norra Irak trots varningar om stridigheter och instabilitet i de regionerna. Så visst, det kan tyckas att de är extrema, men knappast åt det frikostiga hållet.

  SvaraRadera