lördag 13 juni 2009

Säpochefen sansar debatten om Rosengård

Säpochefen Anders Danielsson ger i Sveriges Radios Lördagsintervjun en helt annan bild av Rosengård än den vanliga mediebilden och också en annan bild än den utredning om hot mot demokratin som tidigare överlämnats till regeringen. Danielsson säger att hotbilden mot Sverige är väldigt låg och att samarbetet med imamer och muslimska församlingar i Rosengård är gott. Det är bara vissa individer som har extrema åsikter och som Säpo håller koll på.

”Rosengård fungerar hur bra som helst, men i Herrgården finns det problem” säger Danielsson. ” Vi pratar för mycket om symptomen och mindre kring orsaker till brottslighet. Kriminologisk forskning visar att mycket av den brottslighet som finns i dag går att finna i sociala orsaker”.

Anders Danielsson var länspolismästare i Skåne mellan 2002 och 2007 och det är glädjande att någon med erfarenhet av Rosengård sansar debatten. Några andra användbara fakta är att det bor 22 000 invånare i Rosengård varav 13 000 utrikes födda (1% av Sveriges invandrare). Många bor inte så länge i Rosengård. På fem år byts hälften av befolkningen ut. Det påstås ibland att sysselsättningen är bara 15% men det gäller bara Herrgården med ca 4000 invånare. Några delar har över 60% sysselsättning och i medeltal är sysselsättningen 38% för hela Rosengård.

Läs även artikeln i Sydsvenskan
Fler länkar: Kvällsposten

22 kommentarer:

 1. Visst, situationen må inte vara så apokalyptisk som den ibland utmålas i media, men de siffror du för fram är knappast heller något att hänga i granen. En sysselsättning på 38% och en andel av befolkningen som är socialbidragstagare på 21% är inga smickrande siffror. Jag tror också att orsakerna till brottsligheten i mycket står att finna i sociala orsaker, men bara för att ett problem är socialt betingat betyder det inte att det är lätt att lösa - snarare kan sådana problem vara speciellt svåra att komma till rätta med, trots välmenande och omfattande insatser.

  SvaraRadera
 2. Man måste komma ihåg att förutsättningarna i Rosengård är mycket speciella. Det bor många nyanlända i Rosengård och en stor del har invandrat av asylskäl. Tiden i Sverige är en av de viktigaste faktorerna som påverkar hur lätt man har att få arbete.
  Om man tänker sig att ett område till stor del skulle befolkas av ungdomar som nyss slutat skolan så skulle sysselsättningen vara låg där också.

  SvaraRadera
 3. När till och med ledande regeringspartiet diskuterar möjligheten att införa undantagstillstånd och vill sätta in Nationella Instatsstyrkan mot minderåriga tycker jag defintivit det är bra med lite perspektiv.

  Som scanningdarkly säger, måhända inga siffror att hänga i granen, men det har ju sina förklaringar. Men är de grund för inskränkningar i fri- och rättigheter? Inte bara för de boende i Rosengård utan hela Sverige?

  SvaraRadera
 4. Vi i...: Jo, visst är omständigheterna speciella och omsättningen av boende hög. Det är dock ändå under dessa förhållanden som 22000 människor lever, till största del som ett resultat av invandringen. Är förhållandena acceptabla? Bör vi tolerera en sådan hög nivå av segregation? Hur väl kan man förväntas integreras om man bor och går i skolan i ett sådant område? Jag tror att för stora klyftor riskerar att leda till ett samhälle präglat av misstro och splittring, och i samspel med tydliga etniska och kulturella skiljelinjer vore det en ödesdiger cocktail.

  Det vore också intressant att också se statistik rörande kriminaliteten i området - fungerar det verkligen "hur bra som helst" i det avseendet? Det är en viktig fråga både för de boende och för samhället i stort. BRÅs rapporter visar att invandrare från vissa länder är överrepresenterade när det kommer till många typer av brottslighet, vilket skapar inte bara ekonomiska kostnader, utan även personliga tragedier för brottsoffer och sociala slitningar.

  SvaraRadera
 5. Scanningdarkly,

  Enligt närpolischefen i Rosengård som uttalade sig i den frågan för några år sedan utmärker sig inte Rosengård alls i förhållande till andra stadsdelar när det gäller kriminalitet över lag. Däremot har brotten i Rosengård ökat de senaste fem åren. Märkligt nog i samband med den ökade mediabevakningen.

  Det känns som om Rosengård blir en självuppfyllande profetia.

  Vad anbelangar integrationen och segregationen så är cirka 60% av befolkningen i bostadsområdet Rosengård födda i en rad olika länder över flera kontinenter.

  Det finns gott om andra stadsdelar i Malmö där bostadsfördelningen är den motsatta och alla är ifrån ett och samma land. Skall vi verkligen tolerera segregationen i de områdena?

  Är verkligen etniska enklaver för utlänningar ett större problem än att om det skulle byggas etniska enklaver för infödingar?

  SvaraRadera
 6. Freddy: Okej, men jag skulle gärna se en mer handfast källa än ett påstått uttalande några år bakåt i tiden. Även om det är korrekt återgivet kan man mycket väl tänka sig att en polischef vill undvika kontrovers och helt enkelt ljuger. Jag har svårt att tro att oroligheterna i Herrgården är en helt isolerad företeelse och att rosengård i övrigt är helt normalt, men hoppas att jag har fel.

  "Är verkligen etniska enklaver för utlänningar ett större problem än att om det skulle byggas etniska enklaver för infödingar?"

  Vilken bisarr fråga. Det kanske inte är bekant, men ordet infödingar betyder faktiskt en person som är född i landet. Det här landet var en "etnisk enklav för infödingar" tills för inte alldeles för lång tid sen. Är det ett problem att människor som har bott hela sina liv i en glesbyggdskommun eller i ett villaområde vill bo kvar där bara för att inga invandrare kan/vill flytta dit? Jag menar inte att segregationen i Rosengård kan reduceras till att invandrarna är för dumma för att bosätta sig i Vällingby(även det är ett problem att många väljer att bosätta sig i redan trångbodda och etniskt segregerade områden). Jag menar att det är ett samhällsproblem när människor som kommer som invandrare i stor utsträckning finner sig leva i en verklighet som är helt väsensskild från det majoritetssamhälle de förväntas integrera sig i.

  SvaraRadera
 7. Scanningdarkly,

  Enligt närpolischef Fredrik Andersson som intervjuades för drygt fem år sedan så talade inget då för att Rosengård var mer brottsbelastat än andra stadsdelar: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article232766.ab

  Hur den faktiska statistiken förhåller sig har jag faktiskt ingen aning om eller om närpolischefen talade i mössan eller ej. Däremot betvivlar jag det inte. Den stadsdelen som var enskilt farligast, i fråga om anmälda misshandelsfall per 100 000 invånare, var ju Norrmalm i Stockholm.

  Jag tror inte att Rosengård är så unikt ur det statistiska perspektiva. Jag tror Rosengård är mer unikt med tanke på den galjonsfigur det blivit där alla sidor använder det som slagträ.

  Vad anbelangar min kommentar om etniska enklaver. Vill vi kan vi titta lite längre upp. I Norr har vi samerna. Hur många medelklass svenskar känner du som flyttar upp och plockar upp rennäring?

  Integration kräver mer än en aktiv part. Det är väl i alla fall min huvudsakliga poäng.

  Vi verkar i alla fall överens om att majoritetskulturen spelar en roll och att det finns förväntningar på att immigranter skall just integreras.

  Det betyder väl att vi i alla fall kan vara överens om att vi, som aktiv part, också bör kunna göra något konstruktivt för integrationen? Mer än att försöka bena upp sanningen om Rosengårds kriminal-statistik?

  Kanske försöka stärka de boendes egenvärde istället?

  SvaraRadera
 8. Visst är vi en aktiv part som kan göra något konstruktivt, och jag tror också att mediebevakningen av Rosengård bidrar till att förstärka och skapa problemen. Men läs artikeln du själv länkar till - det är ingen positiv bild som målas upp, inte ens av närpolischefen. Snarare en av en stadsdel i kaos. Om situationen är likadan i alla andra bostadsområden, varför behöver polisen inte eskortera brandkår och ambulanser där(något som blivit en "galjonsfigur" men som likväl är en varningsklocka - så bör det inte se ut i ett civiliserat land)? Ljuger alla de som bor eller är engagerade i Rosengård så fort de intervjuas i media? Motbevisa dem gärna, men om polischefens uttalande i artikeln ovan är det bästa du kan producera är jag inte övertygad. Snarare stärkt i min uppfattning.

  SvaraRadera
 9. Det finns också en hel rad boende som vittnar om det motsatta: Att Rosengård inte är så himla farligt som det påstås och att det är lugnt större delen av tiden med enstaka incidienter. Antar att det är en fråga om vem man väljer att tro på.

  Vad anbelangar källor så går det säkerligen att ta reda på. Som sagt finner jag det rätt orelevant att trycka på just kriminaliteten. Än så länge får du hålla till godo med följande artikel i Metro: http://www.metro.se/se/article/2009/01/15/18/1910-65/index.xml

  Rosengård är inte ens med på någon lista över de mest brottsbelastade stadsdelarna. Jag vet inte med dig men jag slår gärna spiken i kistan på den diskussionen med det.

  SvaraRadera
 10. Johan Bensow15 juni 2009 19:49

  "Rosengård fungerar hur bra som helst" säger nickedockan till SÄPO-chef. Han har bra betalt för att säga det makthavarna vill höra.

  Men de som försörjer de 72% av Rosengårdsborna, som inte försörjer sig själva, via skattsedeln kan omöjligen tycka att Rosengård fungerar öht.

  Vilket lysande exempel och föredöme för svensk invandrings- samt integrationspolitik Rosengård är! Hela 38% av områdets innevånare är självförsörjande. Givetvis måste vi ta in fler invandrare av samma slag så att hela Sverige blir exakt likadant.

  Allt för att några extremister skall få känna hur goda de själva är och hur "rasistiska" deras meningsmotståndare är.

  Go natt Sverige, dårarnas paradis.

  SvaraRadera
 11. Johan,
  Hur kommer du fram till att 72% av Rosengårdsborna försörjs via skattsedeln?

  SvaraRadera
 12. Johan Bensow16 juni 2009 05:59

  Vi i Sverige,

  Dålig matte där, det skall förstås vara 62%! Vilket är mer än illa nog. Den skrämmande siffran, om den nu stämmer, kommer från er egen uppgift som löd så här:

  "Det påstås ibland att sysselsättningen är bara 15% men det gäller bara Herrgården med ca 4000 invånare. Några delar har över 60% sysselsättning och i medeltal är sysselsättningen 38% för hela Rosengård."

  En sysselsättning på 38% för hela Rosengård är i de flestas mening ett bevis för ett katastrofalt misslyckat samhällsexperiment. Inte ett föredöme!

  SvaraRadera
 13. Johan,
  Inte alla de icke sysselsatta försörjs av samhället. Om en i familjen har arbete så försörjer den personen de andra. 21% har försörjningsstöd och då försörjs inte alla helt och hållet av stödet. De hushåll som får försörjningsstöd får i medeltal 42829 kr vilket inte är tillräckligt för att försörja ett hushåll helt.

  SvaraRadera
 14. Johan Bensow16 juni 2009 09:54

  Hur du än vänder och vrider på detta så är det ett uruselt resultat samt skrämmande statistik som uppvisas.

  Vad är "sansat" med Rosengård av idag?

  För de flesta människor med någon sans i behåll är Rosengård som det ser ut idag en varnagel och något som måste undvikas att ytterligare breda ut sig.

  SvaraRadera
 15. Även om den sociala situationen i Rosengård inte är bra så finns det ingen anledning att använda osanna uppgifter för att få området att framstå som ännu sämre.

  SvaraRadera
 16. Johan Bensow16 juni 2009 13:32

  Så du menar att siffran 38% sysselsättning i Rosengård inte är sann?

  SvaraRadera
 17. Jo, men det är inte sant att 62% försörjs av skattebetalarna.

  SvaraRadera
 18. Satte mig nu äntligen och läste igenom lite av statistiken för stadsdelen också och passade på att jämföra med Centrum.

  Mycket intressant att se att nästan andelen reguljärt arbetslösa i Rosengård är nästan dubbelt så hög som i Centrum men att färre i Rosengård är med i program med aktivitetsstöd.

  En annan mycket intressant detalj är att se andelen barn under 18 år. 34% av befolkningen i Rosengård är mellan 0 - 18 år medan bara 12% i Centrum är barn. Kan förklara varför det är mer liv utomhus i Rosengård, generellt sett, jag talar inte om stöket som varit. Åtminstone barn brukar ju röra sig utomhus mer.

  Mest intressant var nog ändå att se att distribueringen av ursprungsländer är hyfsat jämt fördelad i Rosengård. Man får ofta intrycket av att det är övervägande irakiska flyktingar och muslimer i Rosengård. Så verkar ju inte alls vara fallet.

  Till sist sätts ju sysselsättningstalen i perspektiv. En sysselssättning på 38% med 4 925 arbetstillfällen. Jämfört med innerstaden där sysselsättningen är 64% med 53 370.

  Om vi skulle förutsätta att människor helst bor nära jobbet så förklarar det ju en hel del.

  SvaraRadera
 19. Johan Bensow24 juni 2009 12:26

  Vi i Sverige, man kan undra hur pass många procent av de där 62% som *inte* nås av skattemedel i någon form. Argumentet haltar. Försvarar man ett sådant misslyckat samhälle som Rosengård med 38% sysselsättning tillsammans med dess övriga sociala problem så är man en extremist och en fara för rikets säkerhet. Just Rosengård är typexemplet på det svenska katastrofala MISSLYCKANDET med invandrings- och integrationspolitiken. Tydligare kan det inte bli. Skrämmande att somliga vill att hela Sverige skall se ut på samma sätt.

  SvaraRadera
 20. Som vi tidigare påpekat så är inte Rosengård något typiskt invandrarområde, bl.a. därför att där bor många nyanlända och en stor andel som invandrat av asylskäl.

  SvaraRadera
 21. Johan Bensow25 juni 2009 08:28

  Hur du än vänder och vrider på saker och ting, vilket är precis vad du gör för att rättfärdiga Sveriges undermåliga migrations- och integrationspolitik, så talar Rosengård verklighetens tydliga språk. Inte ens ditt alltid upprepade mantra om att "invandrare" betalar in mer i skatt än de tar ut i bidrag ändrar på den saken.

  SvaraRadera
 22. Det skulle vara intressant att veta varför en del människor så gärna vill att invandringen ska vara en belastning att man ständigt bara drar fram negativa exempel och struntar i de positiva. Men det finns förmodligen någon som skrivit en avhandling om det.

  SvaraRadera