fredag 26 juni 2009

Sverigedemokraterna har stagnerat

I DN/Synovates opinionsmätning för juni minskar Sverigedemokraterna från 3,6 till 3,3 procent. SD har legat på den nivån i över två år utan någon tendens till varaktig ökning. Det är inte konstigt att opinionssiffrorna stagnerat. Samma sak gäller deras politik. Ett parti som inte förnyar sig och inte presenterar lösningar utan bara klagar kan inte samla mer än en mindre del missnöjda väljare.

De som är trötta på de etablerade partierna och främst söker förnyelse kan ibland tilltalas av något nytt, bara för att det är nytt. Men Sverigedemokraterna erbjuder inte längre något nytt. Det är samma mantra som upprepas att alla problem beror på "massinvandringen" och mångkulturen. De som söker något nytt vänder sig istället till Piratpartiet och till Miljöpartiet som förnyat sig bl.a. genom att ge upp sitt EU-motstånd.

Främlingsfientlighet är helt enkelt inte så lockande. Inse det.

Lars Persson

Fler länkar: SvD, BLT, Dagen, BLT

13 kommentarer:

 1. Sverigedemokraternas stöd denna månaden:

  United Minds: 4,7%
  Sentio Research: 4,6%
  Novus Opinion: 3,5%
  Synovate: 3,3%
  SCB: 3,0-3,5%

  Genomsnitt: 3,8% (+0,3%)

  Vad tjänar man på att ljuga Lars Persson? Krävs det så mycket intelligens och objektivitet för att ta reda på sanningen innan man gör ett falskt påstående i sin blogg?

  SvaraRadera
 2. Enligt bla united minds, sentio mfl. Så har SD snarare ökat, så det du säger är ju rakt åt helvete fel.

  SvaraRadera
 3. Om det är främlingsfientlighet att vilja minska invandringen så må så vara. Då är jag främligsfientlig trots att jag varken känner avsky mot någon etnicitet och många av mina kompisar är invandrare, och röstar på Sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 4. Opinionssiffrorna varierar några tiondelar upp och ner mellan mätningar och månader men det finns ingen ökande trend de senaste två åren.

  Även politiken har stagnerat. Eller kan någon peka på att SD kommit med något nytt de senaste åren?

  Lars Persson

  SvaraRadera
 5. Även om det nu skulle vara så att Sverigedemokraterna inte tagit några åsiktbeslut på sina årsmöten de senaste åren, vilket inte stämmer, se på Äldrepolitiksprogrammet som röstades igenom 2007, så är dagens politik så rakt av åt helvete att man inte behöver vara populistisk med nya förslag för att kunna motverka den skenande brottsligheten, de försämrade pensionerna och varför inte bostadsbristen? Varför inte bara strypa massinvandringen?
  Nej Lars, bättre kan du väl? Debattera med partiet, inte om partiet.

  SvaraRadera
 6. Läs partiets partiprogram på hemsidan eller titta på någon av de 100-tals debatter som ligger ute på YT. Anledningen till att partiet inte har kommit med något nytt de senaste 3 åren vad det gäller invandringspolitiken kan bero på att intet nytt har hänti samhället. Massinvandringen fortsätter och de förödande konsekvenserna blir allt tydligare. Den nya arbetsmarknadspolitiken, skolpolitik etc ska komma till hösten har jag hört. Oroa dig inte, Sverigedemokraterna har kommit för att stanna med sin breda politik. Hoppas du skriver en liknande artikel 2010 fast med rubriken "Sverigedemokraterna överraskar" ;)

  SvaraRadera
 7. Olika opinionsmätningar visar olika resultat, ingen visar samma. Vi kan enbart spekulera kring det faktiska väljarstödet.

  Är du verkligen övertygad om att SD skyller på den förda invandringspolitiken för alla våra samhällsproblem? Jag kan säga dig att jag har aldrigt hört en partimedlem påstå detta. Det har troligtvis varken du eller jag. Att nonchalera massinvandringens negativa konsekvenser är dock inte särskilt smart.

  SvaraRadera
 8. Jimmie Åkesson uttrycker det som att SD har ett invandringsperspektiv på allt.

  SvaraRadera
 9. Vad roligt att alla kommentarer på den här bloggen är Anonyma. Bara en observation.

  SvaraRadera
 10. SD gick i årets val från 1.1 % till 3.3 % . Det är en matematisk ökning om det behöver påpekas. Samma sak lär ske i årets kyrkoval.

  SvaraRadera
 11. Fredrik,

  Jag ser att du benämner Sveriges invandring som massinvandring. Några belägg för detta?

  Antalsmässigt ligger Sverige inte i någon toppnotering. Per capita rankar Sverige ingalunda högst i världen heller.

  Per defintion bör många länder alltså ha en massinvandring. Man kan fråga sig vad som utmärker Sverige som måste "strypa" den här så kallade massinvandringen.

  SvaraRadera
 12. "Jag ser att du benämner Sveriges invandring som massinvandring. Några belägg för detta?"

  Ja att den är Europas mest omfattande visar ju tydligt att det mycket riktigt är en massinvandring som dessutom bara ökar nästan varje år.

  SvaraRadera
 13. Jimmy S. Windeskog,

  Du har ju på den här bloggen yttrat dig vara politiskt intresserad. Det kan uppenbarligen inte vara migrationspolitik.

  Ett antal länder har betydligt mer omfattande invandring än Sverige. I antal: Spanien, Tyskland, Storbritannien, Italien, Ryssland, Frankrike, Portugal, Irland och Grekland. Då har jag säkerligen missat några också.

  Inte ens per capita vinner Sverige några poäng. Till och med våra "restriktiva" grannländer såsom Danmark och Norge springer ifatt oss där.

  Vad anbelangar ökningen stämmer det att Sverige år 2008 såg ett rekord år. Intressant nog är att Sverige bara tar emot en fjärdedel så många flyktingar som vi gjorde 1994. Det som ökat mest är EES-invandring och gäststuderande (med krav på försörjning). Alltså dras vi idag med lata europeér och fattiga studenter om man får tro skribenterna som talar om den ponerade "massinvandringens" konsekvenser.

  SvaraRadera