torsdag 2 juli 2009

Migranter är de bästa biståndsarbetarna

Allt fler migranter skickar allt mer pengar till sina släktingar i hemlandet. Summan av dessa så kallade remitteringar är tre gånger så stor som världens samlade bistånd. "Vi sticker ut hakan och säger att de som remitterar är de bästa biståndsarbetarna", säger Lisa Pelling, doktorand i statsvetenskap och verksam i tankesmedjan Global utmaning.

Enligt statistik från 2002 uppgår remitteringarna från invandrare i Sverige till 5 miljarder kronor per år eller 4000 kr per invandrare. Eftersom motsvarande siffra för Danmark är 35000 kr/person tror Lisa Pelling att statistiken är missvisande.

Det här är ett mycket effektivt bistånd som går direkt till de som behöver det. "Vi i Sverige"-redaktionen har omfattande personlig erfarenhet av det. Det kan handla om att betala en sjukhusräkning, att köpa en pensionsförsäkring eller helt enkelt hjälpa till med de dagliga utgifterna.

De enda mellanhänderna är banker och andra företag som tar ut ganska höga avgifter för att genomföra transaktionerna. En typisk kostnad för överföring via bank är att den svenska banken tar 70 kr och den utländska 200 kr. Det är dock inte alltid möjligt att överföra via bank. Då måste andra företag, som t.ex. Western Union anlitas. Dessa debiterar efter hur stor summa som skickas och avgiften blir mellan 5-10% av summan.

Remitteringarna är en mycket viktig biståndsinsats men det finns alltså även banker och andra företag som lever gott på dessa transaktioner. Med tanke på den stora betydelse remitteringarna har för världssamfundet borde det skapas möjligheter att till självkostnadspris skicka pengar över gränserna. Då skulle ännu mer pengar hamna just där de behövs.

Länkar: SvD, Aftonbladet, Smålandsposten

16 kommentarer:

 1. Varför ska vi försörja flyktingar när inte ens har råd att ta hand svenska barn? Har en tjejkompis som är ung mamma och har insjuknat i deprission.Hon har levt på sparade pengar nu i 3 månader.Hennes arbretsgivare hade slarvat med å skicka in uppgifter till FK så det dröjer innan hon får pengar därifrån.När hon hörde av sig till socialen å berätta hon inte hade pengar till varken mat lr medicin till barnet,fick hon ingen hjälp.Det måste utredas å kommer ta 3-4 veckor var deras svar.Jag trodde inte på henne så jag ringde å kollade med soc.Dom föreslog att jag som är sjukskriven själv skulle låna henne pengar.Detta är Sverige av idag,ett jävla skitland som spottar på svenska å gullar med invandrare.Har ni nån kommmentar på detta?

  SvaraRadera
 2. Om någon svensk blir illa behandlad av socialen så är det naturligtvis inte invandrarnas fel.

  SvaraRadera
 3. Tommy Larsson5 juli 2009 18:41

  Pengar skickas från sverige ut i världen, pegar som på ett eller annat sätt mycket väl behövs i den svenska ekonomin. Det är förkastligt att miljarder skickas u ur sverige í form av "bistånd" som ni vill kalla det...

  SvaraRadera
 4. Tommy Larsson,
  Vi får tillgång till andra länders bästa arbetskraft utan att behöva betala för dessa människors uppväxt. Det är ett anständighetskrav att deras hemländer får tillbaka en del av sin investering.

  SvaraRadera
 5. Bästa arbetskraft?Arbetslösa irakiska kvinnor: 73% män: 60%i Sverige 2008!

  SvaraRadera
 6. Arbetslösheten för utrikes födda 2008 20-64 år var 11,4%.

  SvaraRadera
 7. Johan Bensow6 juli 2009 12:44

  Remitteringar är en dålig affär för u-länder som är i behov av bistånd. Vad man får tillbaka i form av Western Union och liknande transaktioner är bara en spottstyver av vad man förlorat i att utbilda sin emigrerade arbetskraft.

  Dessutom försvinner för dessa samhällen viktiga tjänster inom t ex läkarvården. Många afrikanska stater har numera stor brist på allmänläkare. Något som slår mycket hårt. Brain drain är på flera sätt en förlustaffär för u-länder.

  Trist att våra rådande politiker anammar detta som något som gynnar u-länderna, när det snarare bara konsoliderar dem i deras kris.

  SvaraRadera
 8. Johan Bensow,
  Vi vet vilken stor betydelse remitteringarna från oss har för våra släktingar i utlandet.

  SvaraRadera
 9. Johan Bensow6 juli 2009 13:13

  Vi i Sverige, det är jag säker på. Men jag jämför inte invandring som är relaterad till äktenskap/nära familjeband med "brain drain" invandring från berörda världsdelar. U-länderna förlorar mer än vad de tjänar på att välutbildad arbetskraft utvandrar från deras länder. Vad de får tillbaka till deras ekonomi via remitteringar täcker inte upp deas utgifter för utbildandet av deras bästa arbetskraft. Detta om man ser saken ur det vidare och större perspektivet.

  SvaraRadera
 10. Johan Bensow,

  Samtidigt finns det heller inga jobb att tillgå för dessa "hjärnor" i deras hemländer.

  Västländerna har betydligt lägre arbetslöshet och större efterfrågan på arbetskraft (däribland Sverige) än u-länderna.

  SvaraRadera
 11. Johan Bensow6 juli 2009 14:28

  Tommy Larsson,

  Jag håller inte helt med dig. Om människor försörjer sig själva och gör rätt för sig så är det helt och hållet deras ensak var de vill lägga sina pengar.

  Däremot kan man diskutera om man skulle kunna se över att t ex socialbidrag eller bidrag till flyktingar garanterat konsumeras eller endast tillgår ekonomin inom det egna landet.

  Vilket varken är enkelt att diskutera eller att praktiskt genomföra.

  SvaraRadera
 12. Johan Bensow7 juli 2009 09:14

  Freddy,

  Visst är det så i många fall. Men det finns också många fall där läkare från u-länder väljer att sluta sina anställningar, eller lägga ned sina egna kliniker, för att ta sig till t ex Sverige. De negativa följderna i deras egna länder låter inte vänta på sig.

  Men det är ju inte oförståeligt i sig att de gör detta. Så finns även svenska läkare som t ex flyttar till Dubai, eller öppnar klinik där. De flesta vill ju tjäna mer samt leva ett behagligare liv, om de kan.

  Jag vänder mig heller inte emot argumentet från de som förespråkar liberal invandring att utbildade läkare som tar sig till Sverige från ett u-land är något vi tjänar på (förutsatt att de fortsätter sin syssla i Sverige). För det stämmer ju.

  Vad jag vänder mig emot är argumentet att remitteringar, från utvandrad utbildad arbetskraft, som invandrat till den s k rika världen, är en stor vinning, eller ett bra bistånd, till deras hemländer. När det i själva verket på flera sätt i praktiken är tvärtom.

  Skillnaderna mellan i- och u-land konsolideras också genom detta.

  SvaraRadera
 13. 11,4% 2008 i högkonjuktur
  jag undrar vad den siffran är när det är ett normalår?
  när jag går och söker läkarhjälp vägrar jag att gå till en invandrarläkare eftersom jag inte förstår vad han säger---det kan ju vara farligt om det blir fel
  opolitisk

  SvaraRadera
 14. Bra argument för att sänkta eller slopa den svenska u-hjälpen, dessa pengar kan då användas till satsningar på svenska pensionärer och den svenska sjukvården.

  SvaraRadera
 15. Vill viisverige att bankerna skall jobba gratis åt alla invandrare? Vem får då stå för alla dessa extra kostnader?

  SvaraRadera
 16. Inte jobba gratis men ha rimliga avgifter. En europabetalning via internetbank kostar 10 kr. Varför ska man behöva betala 100-tals kronor för samma sak bara för att pengarna skickas till en utomeuropeisk bank?

  SvaraRadera