fredag 13 november 2009

Det kommer goda saker ur Vellinge-debatten

Även luttrade personer som vi blev överraskade och kände obehag av den människofientlighet som blottades i Vellinge kommun. Att hela Sveriges invandringspolitik havererat därför att 30 ungdomar från andra länder bor på ett vandrarhem inom Vellinge kommuns gränser måste vara kandidat till utmärkelsen "Årets överdrift".

Det obehag som vi kände när debatten bröt ur har dock förbytts mot hopp när vi ser att de goda krafterna nu vaknat och protesterar mot Vellinge kommuns agerande. Saker att glädjas åt är att
Vellingebor välkomnar flyktingar
Moderater välkomnar flyktingar
Andra kommuner välkomnar flyktingar

Majoriteten av invånarna i Sverige har en människovänlig inställning men har hittills varit alldeles för tysta. Det goda som kommer ur flyktingdebatten i Vellinge är att dessa goda krafter nu gör sig hörda.

Läs ungdomarnas egna berättelser i HD.

29 kommentarer:

 1. Ser ni ingen risk att det är "ankarbarn" som kommit?

  SvaraRadera
 2. Varför kan de inte vara "ankarbarn"?Det är ju inte direkt ovanligt....

  SvaraRadera
 3. Asylskälen prövas. Har de inte asylskäl och familjerna lokaliseras så skickas de tillbaka. Har de asylskäl så är det troligt att de inte är den ende i sin familj som har asylskäl. Då är det rimligt att bevilja hela familjen asyl.

  SvaraRadera
 4. Ibland måste man bara beundra Lars för för hans envisa kamp för det han tror på.
  För oss andra som inte är så dogmatiskt lagda och
  förstår att verkligheten inte är svart och vit. Kan ju alltid som motvikt läsa Merith Wagers blogg, finns en del inlägg där om ensamkommande barn.

  SvaraRadera
 5. Hur ställer ni er till en folkomröstning angående invandringen?Då behöver vi inte längre gissa vad folk tycker.

  SvaraRadera
 6. Kan inte ni i "Vi i Sverige" ta emot ensamma flyktingbarn?Nog har ni väl ett rum över?

  SvaraRadera
 7. Anonym 20:09,
  Vilka skulle folkomrösta? De som berörs mest är de som invandrar och deras anhöriga. De flesta människor i Sverige berörs mycket lite av invandringen.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att det kan komma positiva saker ur den här hemska historien. Framförallt har moderaterna i Vellinge tvingats bekänna färg. Tidigare har de alltid lyckats skylla på än det ena och än det andra, men nu fanns ingenting att skylla på så då visade de upp sin ruttna människosyn. Kanske kan det leda till att fler Vellignebor inser att det här, det är inte rätt och väljer att lägga sin röst på ett annat parti i nästa val. dessutom hoppas i alla fall jag att moderaterna, om de inte för evigt vill bli sammankopplade med rasisterna i Vellinge, ser till att sparka Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman från de positioner han har i partiet. För tyvärr är det ju så att den mannen sträcker sina slemmiga tentakler långt ut över kommungränsen. Jag, som Vellingebo, hoppas att det här ska bli slutet på hans inflytande. Eller är det så att detta är vad moderaterna vill stå för? Fast mest av allt hoppas jag på ett maktskifte i Vellinge. Ett maktskifte till följd av att allt fler människor här i kommunen vaknar till och inser att de vill bete sig anständigt!

  hälsningar

  Kate

  SvaraRadera
 9. "Vilka skulle folkomrösta?"

  Svenska folket naturligtvis.Då får de ju chansen att rösta för eller mot invandringen.Eftersom det enligt er nästan bara är fördelar antar jag att ni tror att resultatet blir ett rungande ja till fortsatt stor invandring?

  SvaraRadera
 10. Anonym 22:37,
  Om svenska folket skulle folkomrösta om invandringen så skulle de allra flesta röstberättigade påverkas lite av beslutet medan de som påverkas mest, de som invandrar, inte skulle få rösta. Inte särskilt demokratiskt.

  SvaraRadera
 11. Med den logiken så bör ju inte äldre få rösta,och barnen i stället få säga sitt.De påverkas ju mer än 88-åriga Bertil.....

  SvaraRadera
 12. Kate

  Du kanske kan ta emot något av dessa "barn"?

  SvaraRadera
 13. 95% av de som kommer under förevändning av att vara "flyktingar" är det inte. Ofta har de ljugit om sina skäl och det upptäcks oftast under handläggningen.

  Det finns många andra länder som tar emot äkta flyktingar. Varför väljer man som "flykting" inte ett annat land på vägen? De är iofs inte lika naiva som Sveriges proffstyckare. Andra länder kanske inte är lika lättlurade. De känner till uttrycket "ankarbarn" och genomskådar bluffen. Ni i "Vi i Sverige" är ju bara part i målet och har redan tagit ställning. Göm då inte att följa debatten på Exilen.nu

  SvaraRadera
 14. Nämen sluta nu, Är ni flyktingkramare så desperata att argumenten hamnar på nonsensnivå?

  I vilket land har en nyinvandrad rösträtt?
  En massinvandring som misslyckats lapitalt med integrationen är ett fiasko. Behöver vi svenska medborgare ännu mer fiasko? Har inte svaenskarna påverkats? Dumheter men det förvånar ingen när det kommer från PK
  UncleBob

  SvaraRadera
 15. Kolla på bilderna. De ser inte direkt ut som ungdommar. Snarare runt 25 år gamla.

  SvaraRadera
 16. Anonym 23:01,
  Det är skillnad på att tillsätta förtroendevalda och att rösta om enskilda människors rätt att existera.

  SvaraRadera
 17. UncleBob, Anonym 04:19,

  Känns det bra?

  SvaraRadera
 18. "Det är skillnad på att tillsätta förtroendevalda och att rösta om enskilda människors rätt att existera"

  Så om de inte får komma till Sverige upphör de att existera?Går det inte att leva i andra länder?Varför ringer inte ni migrationsverket och erbjuder dem bostad?

  SvaraRadera
 19. "Vi i Sverige",har ni funderat på hur de ensamma barnen kan ta ta sig så långt på egen hand?

  SvaraRadera
 20. Anonym 10:23,
  Läs artikeln i HD, länk i inlägget. Där finns beskrivningar på hur de tagit sig hit.

  SvaraRadera
 21. Jag blir inte förvånad om de döda släktingarna återuppstår och vill komma till Sverige.....

  SvaraRadera
 22. HD.s artikel idag är ett mycket gott tillskott. Genom att ge dessa människor ett ansikte och en historia så är de inte längre främlingar, genom att på bilderna se intelligensen i dessa unga människors ögon skapas hopp och tillit i allafall hos mig. Glädjande också att Teckomatorp får visa att det är ett samhälle med ansvarsfulla och medkännande individer.

  SvaraRadera
 23. Anonym 17:20,
  Ja, de flesta som är vana att leva sida vid sida med invandrare ser inget dramatiskt i att det kommer några ungdomar från andra länder till byn.

  SvaraRadera
 24. ViS,

  "Om svenska folket skulle folkomrösta om invandringen så skulle de allra flesta röstberättigade påverkas lite av beslutet medan de som påverkas mest, de som invandrar, inte skulle få rösta. Inte särskilt demokratiskt."

  Hela svenska folket påverkas av invandringen. Det är inte mer än rätt att de har prerogativet att besluta om hur invandringen skall utformas. Att ha en folkomröstning i hela landet om flykting- och invandringspolitiken vore det absolut mest önskvärda. Din uppfattning om att detta vore odemokratiskt eftersom invandrare som inte är svenska medborgare saknar rösträtt är mycket extrem och visar på en högst egen och märklig uppfattning om demokrati.

  SvaraRadera
 25. Johan Bensow,

  Demokrati förutsätter skydd för minoriteter. Ett förslag om att skåningar ska betala all skatt i Sverige och alla andra skulle slippa skulle kanske få en majoritet bakom sig i en folkomröstning, fast inte bland skåningar förstås. Men beslutet skulle inte vara demokratiskt fattat.

  SvaraRadera
 26. Två saker. Dels går det inte att bara ta sig över gränsen till ett annat land och sedan förväntas att i juridisk mening få rättighet som varande en skyddad minoritet i landet. Ett sådant privilegium är en process som inte bara omfattar medborgarskap utan även flera andra faktorer.

  Sedan haltar liknelsen med skåningar, eftersom de är medborgare i Sverige. Men det skulle säkert kunna argumenteras att om skåningarna borrade olja utanför sina kuster så skulle de kunna bära en något större skattebörda än övriga landet. Hursomhelst, det är egentligen off-topic.

  Det som är extremt är din uppfattning att du vill ge icke-medborgare samma, eller större, rättigheter än medborgare.

  Varför skulle inte Sverige, som tagit ett oproportioneligt stort ansvar i fråga om mottagande av flyktingar (inkl. en egen och liberal tolkning av begreppet skyddsbehov) inte kunna besluta om att reducera detta mottagande till mer rimliga proportioner - eller helt säga nej (utöver FN-kvoten)?

  Visst skulle vi kunna göra det. Utan att någon särskild anledning behöver ges. Den rätten har vi på vår sida.

  SvaraRadera
 27. Johan Bensow,
  Den rätt du talar om har du uppfunnit själv. Rätten att söka asyl regleras av både svenska och internationella lagar.

  SvaraRadera
 28. ViS,

  Vi är inte förbundna till några andra avtal än FN-kvoten.

  Vi kan riva upp och ändra andra beslut och annan policy på området. Det är upp till oss.

  Den svenska definitonen av "skyddsbehov" har dock svenska politiker uppfunnit.

  Hursomhelst, din extrema åsikt om att ge icke-medborgare samma rättigheter som medborgare, kvarstår.

  SvaraRadera