söndag 22 november 2009

Solidaritet är en vanlig värdegrund hos invandrare

På Folkpartiets landsmöte finns starkt motstånd mot partiets krav på en medborgarkurs. Kursen ska vara obligatorisk för de som vill bli svenska medborgare och ska enligt partistyrelsen lära ut "universella" värderingar som demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhet.

Som vi tidigare skrivit så finns det många infödda svenskar som skulle behöva en kurs i detta. Så varför ha en kurs bara för invandrare? Det är också en fråga som ställs av folkpartister på landsmötet.

Kanske finns det värderingar som svenskar bör lära sig av invandrare? I Sverige och många andra västländer har det länge varit en självklarhet att samhället tar hand om människors grundläggande behov. Det är bra och en trygghet som alla människor i världen borde få åtnjuta. Men samtidigt verkar många dra slutsatsen att de själva är befriade från att hjälpa sina närmaste.

Många invandrare kommer från länder där man bara kan lita till sina anhöriga för att få hjälp i en svår situation. Den värderingen tar de med sig till Sverige. Även om många lever långt under svensk normalstandard finns det anhöriga i hemlandet som har det mycket sämre. Därför skickar invandrare pengar till anhöriga i hemlandet till en summa som långt överskrider det svenska biståndet till tredje världen.

Vi behöver lära av varandras värderingar, men ta inte för givet att de svenska värderingarna alltid är världens bästa.

Lars Persson

Länkar: DN, Aftonbladet, SvD, Expressen

17 kommentarer:

 1. Solidaritet med familjen? Men hallå? Trodde vi lämnade klansamhället bakom oss ihop med vikingatiden?

  SvaraRadera
 2. Visst håller jag med om att vi själva inte alltid har världens bästa värderinga, men vi har iaf ett något så när fungerande samhälle med jämliket, demokrati, mänsklig lagstiftning och yttrandefrihet. Det är ljusår mer än vad många av dem som kommer hit har lyckats åstakomma i sina hemländer.

  SvaraRadera
 3. " I Sverige och många andra västländer har det länge varit en självklarhet att samhället tar hand om människors grundläggande behov."

  Kan det vara en anledning till att så många söker sig till just Sverige?

  "Många invandrare kommer från länder där man bara kan lita till sina anhöriga för att få hjälp i en svår situation. Den värderingen tar de med sig till Sverige. Även om många lever långt under svensk normalstandard finns det anhöriga i hemlandet som har det mycket sämre. Därför skickar invandrare pengar till anhöriga i hemlandet till en summa som långt överskrider det svenska biståndet till tredje världen."

  Tydligen så finns det i alla fall då pengar över att skicka iväg även om pengarna ofta inte kommer av egen försörjning. Då måste det vara så att väldigt många fler än just invandrare lever under svensk normalstandard som du kallar det.

  "Många invandrare kommer från länder där man bara kan lita till sina anhöriga för att få hjälp i en svår situation"

  Man är så illa tvungen. I dessa kulturer finns ingen socialbyrå, ingen "gratis" sjukvård, ingen äldrevård, ingen pension (även för de som inte gjort ett handtag) osv osv.

  Du romantiserar bilden av den "trygga" familjen som alltid hjälper varandra. Så var det även här i Sverige om du tittar tillbaka....

  Men du har nog rätt i att människor måste ta mer ansvar för den egna tillvaron. Det är inte samhällets ansvar. Men då måste det nog kraven höjas för att få ta del av samhällskakan.

  SvaraRadera
 4. Solidaritet är en värdegrund även hos svenskar. Hur skulle det annars se ut här?

  Att svenskfödda inte känner till "allt" beror inte på brister i undervisningen - efter tolv år i skolan, bör man känna till det mesta.

  Det finns förutom "samhällskunskap" även koder, som man bör känna till. Och - de finns i ALLA länder. Många svenskar känner inte till det, hur utbildade de än är. Inte heller översättare. De tror att alla pratar på samma sätt som vi. Att alla duar alla och andra konstigheter. Inte ens idiomatiska uttryck har gått in där.

  Ingen vinst för dem som kommer hit att vara lika klumpiga i sitt sätt som dessa. Det är svårt nog ändå!

  SvaraRadera
 5. Anonym 14:35,
  De flesta invandrare försörjer både sig själva och sina anhöriga genom arbete.

  SvaraRadera
 6. Vi i Sverige: 14:47

  Vad menar du som invandrare? Invandrare från de nordiska länderna? Från europa? Första generation?
  Invandrare som varit i Sverige i 40 år? 30 år? 20år? 10år?
  Det är en stor skillnad mellan en norrman och en somalier. Stor skillnad mellan en man från afghanistan och en man ifrån grekland.

  Stor skillnad ifall man kom hit på 70-talet som arbetskraftsinvandrare eller om man kom hit -99 pga "ömmande skäl".

  SvaraRadera
 7. Vi i Sverige

  Eftersom invandringen gynnar Sverige,anser ni att ju fler som kommer hit desto bättre är det för Sverige?I så fall borde vi ju ta emot 500 000 om året?

  SvaraRadera
 8. Vi i Sverige,
  Är du säker på att det är så bland de invandrargrupper som skickar hem pengar? Du kanske har siffror för att räta ut frågetecknen.

  SvaraRadera
 9. Till synonymen Lars Persson. Det måste kännas hemskt när din världsbild inte stämmer med verkligheten, du är en sorglig, patetisk frontfigur för en blogg som lever i en låtsasvärld.

  SvaraRadera
 10. Anonym 16:37,
  En undersökning från 2002 visade att invandrare i Sverige i medeltal skickar ca 4000 kr/år. Det anses vara en underskattning.
  Hos våra redaktionsmedlemmar ligger summan på 10000 - 50000 per år.

  SvaraRadera
 11. Hej Vi i Sverige,

  Tack för en bra blogg som jag ofta hänvisar till :-)

  Jag håller med om att FP nog är lite fel ute och att förslaget andas lite väl mycket pekpinnar och självgodhet.

  Fråga i sig är dock viktig - hur kan vi bättre underlätta integrationen in i det svenska samhället för personer som kommer hit i vuxen ålder och inte får ta del av den skolundervisning som sker för yngre personer. Här finns ett reellt behov av en bättre introduktion redan tidigt i processen när man är ny i Sverige och vill börja förstå sig på vilka normer och regler som gäller här - inte för att vi nödvändigtvis är bäst på allt utan snarare för att det underlättar att veta vilka regler och sociala koder som finns i det land som man kommit till. Denna typ av introdiuktionskurs skulle även kunna kombineras med utbyggd språkutbildning eller arbetspraktik för att ytterligare stärka möjligheterna att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden eller att påbörja en utbildning. En bättre och kanske även obligatorisk introduktionsutbildning skulle på många sätt kunna underlätta integrationen och ge en snabbare och bättre start på det nya livet i Sverige.

  SvaraRadera
 12. Om den solidaritet som du beskriver är ju släktskapsorienterad och därför genetiskt betingad,den gängse betydelsen av ordet brukar väl mest användas om andra sorters kollektiv.
  Baksidan på den sorterns solidaritet som du beskriver är att den göder rasism och främlingsfientlighet i kulturer som denna är stark.
  Läs den undersökning som Gudmunsson hänvisar till i blogginlägg "Ett land av hat"

  SvaraRadera
 13. Skillnaden mellan svenska varderingar och manga varderingar fran exempelvis afrika eller mellanosten ar att solidariteten oxo galler medborgare utanfor familjen, svaga eller utsatta individer. Har du inga familjemedlemmar och hamnar i nod exempelvis i mellanostern som kan stotta dig pa ar du kord och far tillbringa din tid som foraktad tiggare.Samhallet = befolkningen har inget som helst intresse att hjalpa (betala skatt) for en utomstaende inte ens att de som har tillgangar En annan vardering det talas valdigt tyst om ar hur man ser pa handikappade speciellt mentalt handikappade i manga av dessa lander Dessa varderingar tycker jag ar skamliga vill inte jag ha hit.

  SvaraRadera
 14. Anonym 05:14,
  De värderingar du påstår finns i Afrika och Mellanöstern har du uppenbarligen förväxlat med Sverigedemokraternas.

  SvaraRadera
 15. Vad har SD med detta att gora? Har de uttalat sig om att strunta och forakta handikappade och skara bort alla sociala skyddsnat ??? Jag kanske missat ngt. Din kommentar ar bara blajs och som vanligt kan negativ kritik av andra kulturer och varderingar ej bemotas av saklighet. Jag ar overtygad ni vet att detta ar sant och ni vill naturligtvis morka, som vanligt. Ar du svensk och inte vet sa mkt om varlden fraga en sanningssagande invandrare fran nagon av dessa kulturer . Eller annu hellre ak dit och ta reda pa fakta Ni kan lura medel svenne som inte vet sa mkt utan har blivit itutat en massa PK propaganda sedan barns ben Jag foreslar att du tar reda pa hur forhallanden ar i dessa lander innan du uttalar dig. Efter ha arbetat i mellanostern och afrika i 6 ar och kanner manga fran dessa lander har jag min uppfattning klar om vilka varderingar som galler i olika kulturer. Allt ar inte perfekt i vast men vara varderingar och manniskosyn ar klart att foredra tycker jag och tusentals invandrare .

  SvaraRadera
 16. Lars !

  Jag har tyvärr gjort i stort sett samma erfarenheter som anonym 10:50 !

  Olika stamtillhörigheter motarbetade ofta varandra på arbeitsplatsen och behandlingen av underlydande var ibland tämligen avvikande från svensk normalitet.
  Vid dödsolyckor i trafiken med "utsocknes" offer lämnades dessa ofta liggande på vägen. I dagar !
  (Nej, jag kunde inte hjälpa, om jag stannade så hölls jag som ansvarig och tvingad att betala "omkostnaderna" !)

  Djuren delades in i "ätbara" och "inte ätbara".
  I stadens zoo satt en människoapa i en bur 1,5m x 1,0m x 2,0m. Han var jämt på dåligt humör !
  Inför årets religiösa fest fördes boskap ner till floden, tvingades ner på knä och fick struparna avskurna och lämnade att rossla livet ur sig. Vilket tog lite tid !

  Som jag tidigare nämnt: Jag förebrår inte dessa folk, är tiderna hårda så blir sederna därefter !
  Och jag förväxlar inte dem med Sverigedemokrater !!!

  Men jag tvivlar mer och mer på att du har någon som helst erfarenhet av "främmande kulturer" !!

  Tjalle

  SvaraRadera
 17. ViS är anhängare av det mångkulturella samhället samtidigt tror han att alla kulturer har samma värderingar som det svenska.Är det någon mer än mig som ser en logisk kullerbytta.

  SvaraRadera