fredag 20 november 2009

Myten om ”ankarbarn”

Barn och ungdomar som ensamma flyr från krigsdrabbade länder är bland de mest utsatta människor som finns på jorden. De borde förtjäna allas respekt och empati. För personer som till varje pris vill stoppa all invandring är det naturligtvis jobbigt att hitta på skäl att inte välkomna dem. Det vanligaste sättet brukar vara att påstå att de inte alls är flyktingar utan har skickats hit som ”ankarbarn” för att hela familjen ska kunna komma efter som anhöriginvandrare.

Sådana påståenden dyker bl.a. upp hos de ”miggor” som Merith Wager brukar ge utrymme på sin blogg. ”Att deras anhöriga då ställer sig i farstun allihop, det är något som vi ser dagligen numer”, skriver en sådan ”migga”. Det föranleder Merith Wager att ställa frågan: ”Var finns uppgifter om i hur många fall där ”ensamkommande” fått PUT också anhöriga beviljats PUT på anknytning till den ensamkommande?”

Man kan tycka att om Merith Wagers ”miggor” verkligen hade varit initierade personer på Migrationsverket så skulle de kunna ge henne exakta uppgifter istället för SD-retorik. Gräver man lite i publikationer som är tillgängliga för allmänheten kan man åtminstone se att ”allihop” inte ”ställer sig i farstun”.

Som så många gånger förr kan man hitta intressanta uppgifter i SCB:s publikation ”Anhöriginvandrare och deras familjer”. Diagram 23 visar att i åldersgruppen 15-17 år är det bara ca 100 ungdomar som är anknytningspersoner till anhöriginvandrare. Hur många av dessa som är ensamkommande framgår inte, men diagram 4 visar att det bara är en mindre del av dessa som är anknytningspersoner inom 2 år efter sin egen invandring. De flesta i åldersgruppen som är anknytningspersoner har alltså själva invandrat vid så låg ålder att de knappast kan tillhöra gruppen ensamkommande. När en ensamkommande väl fyllt 18 år räknas han/hon inte längre som barn och föräldrars möjlighet att få uppehållstillstånd på grund av anknytning minskar betydligt.

Lars Persson

Länkar: SvD, DN


31 kommentarer:

 1. Som pensionär med låg pension tvingas jag vara
  med och finansiera den generösa invandringspoli-
  tiken genom högre skatt. Och nästa år sänks pen-
  sionen medan hyran höjs. Då staten har budgetun-
  derskott borde det inte finnas utrymme för fler
  flyktingar unga såväl som äldre. Varken arbets-
  löshet ellr bostadsbrist minskar med massinvandring.

  SvaraRadera
 2. Men hallå, sådär får man ju inte säga! Det är ju PK!

  SvaraRadera
 3. Anonym 21:31,
  De ensamkommande ungdomarna har lika långt arbetsliv framför sig som svenskfödda ungdomar och de har inte kostat något alla de år innan de kom till Sverige. Var glad att de kommer så att du kan få din pension.

  SvaraRadera
 4. Denn här sidan tycks komma direkt från Sveavägen 68..
  Är det kanske EXPO:S lokalkontor där som skriver??
  Du pangis ovan, det görs inga som helst relevanta undersökningar på arbetsfrekvense och våra nyankomnas bidrag till samhället. Det är nämligen förbjudet. Allt som kan bidra till at avslöja massinvandringbluffen är icke-PK och följaktligen strengstens verboten.
  Vad massinv kostar.. det får vi inte veta..
  Folkomrösningi ämnet har naämts.. kommer aldrig på fråga. (Egna intervjuer i ämnet visar att ca 1 av 20 är positiv till dagen situation.)
  När man sen berättar om ÄFS så blir ALLA utan undantag nästan chockade, ca 1 av 20 känner till förhållandet att "aldrig någonsin ha arbetat i Sverige ger mer pension" är vad många svensk åldringar får..
  Vi bugar, bockar och tackar, främst sossarna och även B Westerberg och B Friggebo för den svenska utförsbacken.
  -Cer-

  SvaraRadera
 5. Anonym 22:45,
  Om du tror att det är förbjudet att tala om invandrares sysselsättning och samhällsekonomi så blir du nog glad att upptäcka att det finns uppgifter om just det i vårt bibliotek. Speciellt glad blir du nog att läsa att invandrare bidrar mer till samhället än de får tillbaka.
  Du blir nog också glad att läsa att SD:s propaganda mot äldreförsörjningsstödet är felaktig.

  SvaraRadera
 6. Eftersom Sverige tjänar på invandringen borde vi väl öppna gränserna totalt?Anser "Vi i Sverige" att vi ska ta emot alla som vill komma hit,vi tjänar ju på det?

  SvaraRadera
 7. jag frågar igen
  VARFÖR ÖKAR OCH ÖKAR OCH ÖKAR sd hela tiden
  det borde ju vara tvärtom nu när massinvandringen pågått i över trettio år

  kan det vara så att vanligt folk har synat bluffen med invandring????????????????
  pelle

  SvaraRadera
 8. du som vet allt lars
  varför tror du att det är på tapeten att vi ska höja pensionsåldern
  det var väl bla därför vi tog hit en massa invandrare--för att vi skulle slippa det
  svara på det
  besservisser lars

  SvaraRadera
 9. Anonym 09:42

  Jag dristar mig till att tro att SD:s retorik går hem i stugorna. Världen gör svart eller vit, ond eller god. Pension ställs mot invandring, arbetslöshet mot bidrag till invandrare. Är du inte med oss är du mot nationen. osv...Det ena måste alltid utesluta det andra.

  Påtalar igen att det egentligen inte borde handla om siffror och ören. Jag tycker det är synd att det kommer folk som utnyttjar systemet, precis som jag tycker det är synd att det finns svenskar som snor åt sig orätta bidrag.

  Inget av systemen vill jag dock ta bort eftersom det skulle drabba dem som behöver hjälpen. Jag tar hellre svinn åt de hållet än att neka behövande hjälp.

  In min värld handlar det om medmänsklighet. Vet inte vad det hanldrar om hos SD-anhängare. Protektionism? Rädsla? Omänsklighet? Jag vet inte och allt jag kan säga är att deras retorik gör MIG trött och rädd. Deras Sverige vill jag inte ha.

  SvaraRadera
 10. är det inte du lars som i din statistik--värld
  räknar barn som är födda i sverige av invandrare
  till svenskar??????
  just det detta ställer ju det mesta på kant eller hur???????
  tycker att du ska räkna om din följugna statistik efter vanligt folks värderingar
  pelle

  SvaraRadera
 11. Rent generellt kan man säga att varje asylinvandrare genererar en ny invandrare dels genom anhöriginvandring och/eller asylinvandraren gifter sig med någon från födelselandet.
  Äldreförsörjningsstödet ger ca 600 kr mindre än garantipension. Antalet med äfs kommer antagligen att öka när många invandrare som inte kommit in på arbetsmarknaden kommer till pensionåldern.
  Speciellt glad blir jag inte när fortsätter att hävda att invandringen skulle vara lönsam.

  SvaraRadera
 12. Vi vill påminna om att vi avvisar kommentarer som länkar till sidor vi anser vara främlingsfientliga.

  SvaraRadera
 13. Sd ökar sitt antal sympatisörer därför att de obehindrat enligt svensk grundlag gällande yttrandefrihet kan sprida osanningar.
  Sd ökar sitt antal sympatisörer eftersom de presenterar osanna "analyser" och enkla gottköpslösningar.
  Sd ökar sitt antal sympatisörer därför att dess populistiska politik ger legitimitet åt sympatisörernas egna passivitet och missnöje, och missnöjet är minst sagt väldigt bekvämt att använda till att fokusera på en enda samhällsfråga.

  SvaraRadera
 14. anonym
  så du menar att dom som röstar på sd är mindre vetande?
  det kan inte vara så att invandrarna som har kommit till sverige har burit sej så illa åt att folk tycker att måttet är rågat?

  om jag förstår dej rätt så är det inget problem med att få hit en massa invandrare som får barn här (som ni kallar för svenskar även i statistiken) och som ställer till en massa elände ------detta är sd,s fel menar du? är det sd som har retat upp invandrarna så att dom står för en massa bus?

  exempel
  om en man född i sverige av invandrare begår en våldtäkt så räknas denne man som svensk i statistiken? stämmer mitt påstående?lars
  pelle

  SvaraRadera
 15. Tycker "Vi i Sverige" att invandringen ska släppas fri?Enligt er tjänar ju Sverige på det,och de som kommer hit får ett bättre liv.Det är väl ingenting att tveka på?500 000 per år är nog lagom......

  SvaraRadera
 16. Vem har pratat om att släppa invandringen fri? Allt måste verkligen vara svart eller vitt, för eller mot, ont eller gott?

  Fast det är klart...en sådan 30-talsretorik tjänar SD på.

  SvaraRadera
 17. Anonym sdsympatisör "larspelle"

  Mindre vetande används ofta som ett invektiv. Föredrar ordet okunniga. De människor som begår "bus" är överrepresenterade av dem som befinner sig nederst på samhällsskalan. Det gäller svenskar såväl som invandare i "socialgrupp fyra". Mitt förslag är att minska klyftorna mellan olika samhällsgrupper och inte särbehandla invandare negativt när det gäller anställningar.

  SvaraRadera
 18. "Vem har pratat om att släppa invandringen fri?"

  Jag tycker det vore intressant att höra vad "Vi i Sverige" anser.Eftersom de hela tiden påpekar att Sverige tjänar på invandringen måste det väl vara bättre ju större den är?Eller finns det en gräns för vad vi klarar av?

  SvaraRadera
 19. På Carina & Stefans SD-blogg hänvasar man till en rapport om ankarbarn där C & S hävdar att det nästan är uteslutande kriminalitet och fuffens med i spelet då barn kommer ensamma. Läser man rapporten står det "Förekommer", "Det händer" och "I vissa fall". Dessutom sägs det i rapporten att Ankarbarnsmöjligheten nästan tagits bort då det måste finnas "skyddsbehov" med i bedömningen. Först då kan släkting få uppehållstillstånd. Denna regel har minskat dessa möjligheter för släktingar.

  Vad tror ni är orsaken till att Stefan & Carinas SD-blogg skriver som de gör? Inte vill man väl vilseleda folket? De som har så hedersvärda syften.

  Ps

  Tror ni mitt inlägg på deras blogg får komma med? Vet inte hur många gånger mina inlägg på SD-bloggar blivit nekade. Kan det vara så att SD inte vill ha debatt utan att man bara vill upprepa sina sanningar i ren monolog?

  Jag vet vad jag tror...

  SvaraRadera
 20. Till D

  Tycker du att det finns en gräns för hur många vi klarar av att ta emot?

  SvaraRadera
 21. @Lars !
  "Speciellt glad blir du nog att läsa att invandrare bidrar mer till samhället än de får tillbaka. "

  Jag antar att du fortfarande menar att "invandrare betalar mer i skatt än de får i bidrag" ?
  Vidare använder du gamla invandrares meriter för att göra nyankomlingar lönsamma.
  Du använder framgångsrika pizzeriaägare och duktiga läkare från 70-80-talet för att visa att afrikanska invandrare år 2009 "bidrar med mer än de får tillbaka".
  Eller ?

  @anonym den 21 november 2009 15:40
  "Äldreförsörjningsstödet ger ca 600 kr mindre än garantipension."

  Det får du nog förklara ? Går du efter de siffrorna som hittas på länken till "Corren“ ? Som numera är helt föråldrade !

  Jag hittar hos Försäkringskassan:
  Garantipension+ Bostadstillägg+Särskilt bostadstillägg garanterar fattigpensionären 4.831 kr efter hyra.
  ÄFS ger för ensamstående 4.831 kr/mån + bokostnader upp till 6.200.
  Allså inga 600 kr mindre utan lika mycket !
  Tacksam för rättelse om jag har tydit uppgifter fel !

  Tjalle

  SvaraRadera
 22. "Ankarbarnsmöjligheten nästan tagits bort då det måste finnas "skyddsbehov""

  måhända sant men alla ensamk. flykting barn jag träffat gör gällande "sista länk" klusulen. I prktiken att alla anhöriga mördats eller förtsbort av maskerade, endast mamman och släkting har lyckats fly till annan region, dessa kan komma som "sista länk" därefter dyker ytterliggar släktingar upp ofta äldre syskon, och således även dessa kan komma på "sista länk"

  Sen tycker jag det är märkligt att nästan alla flykting barn har nästan identisk historia om de är från samma region. alltid maskerde män som kommer mitt i natten och våldtar kvinnorna och för bort männen. alltid mamman och ytterliggare en släkting som flytt till annat land, pga av de inte längre har släktingar i livet.
  alltid samma dramatiska flygthistoria över berg stock och sten över vatten med gummibåtar under lastbilar osv. när de i själva verket "hyrt" ett svensk pass för att komma ombord på ett plan till köpenhamn eller arlanda. 250000 svenska pass finns i omlopp illegalt, blivit "tappade"

  Alla barnen har alltid jämna födelsedata ex. 19900202 0404 0505 lätt att komma ihåg?
  slutsasen är att de verkar klonade! eller att man inte ens behövewr anstränga sig att anpassa sin historia de får av sin tolk, landsmannen och ofta en centralkugge i speleet som ofta sufflrerar patienten!!

  SvaraRadera
 23. Anonym 09:41

  Siffran är i sig inte viktig. Vi har idag ca 50 000 som läggs till befolningsmängden varje år då in- och utvandringen sammanställts. Om det ett år skulle bli mer eller mindre på grund av världens konflikter gör mig det samma. Huvudsaken är att vi har en grundinställning att hjälpa människor i nöd.

  SvaraRadera
 24. Tjalle i princip har du väl rätt, men en garantipensionär med en relativt låg hyra kommer något bättre ut än person med äfs.

  SvaraRadera
 25. Tilläggas kan att det är bara 5 procent av invandrare över 65 år som får äldreförsörjningsstöd. Det är detta som Tjalle och SD gör så stort nummer av.
  Det är mycket få äldre som invandrar. Bara 2 procent är äldre än 64 år när de invandrar.

  SvaraRadera
 26. Visst är Sverige fantastiskt!

  Som någon skrev att pensionären med garantipension får samma summa som som en person som ALDRIG har arbetat en enda timme i Sverige. Visst skall man dela lika, eller hur?

  Varför inte avskaffa betalningen till pensionssystemet med en gång?
  ALLA har tydligen rätt till en ÄFS.

  Men vissa med två medborgarskap, kan leva billigare i landet de har "lämnat".

  Tala om idioti!

  SvaraRadera
 27. Bästa ViS !
  Var gör jag ett stort nummer ?
  Jag kommenterade en felaktig uppgift.
  Jag trodde faktiskt ni ville köra med korrekta tal.
  Tyder ert lite gnälliga svar som att mina tal dock är riktiga och att er refererade artikel om ÄFS är hopplöst föråldrad !

  Tjalle

  SvaraRadera
 28. Till D

  "Siffran är inte viktig"

  Då kan vi alltså ta emot 500 000/år,bara de är i nöd?

  SvaraRadera
 29. 20:13

  Om världens situation skulle kräva det just då ja, fast i ett sådant läge kulle nog fler länder stå beredda beroende på vad som hänt i välden.

  Nu tror jag du är ute efter att få mig att säga just en siffra som du sedan kan gå igång på. Det gör jag inte men vad som är behovet ett år på grund av vad som händer i världen kan varken du eller jag svara på och därför är inte den relevant.

  Det handlar inte om siffror, ören, kronor eller antal. Det handlar om att visa upp en grundläggande humanism för de människor i världen som har det sämre än oss just nu. Sedan finns det alltid de som utnyttjar systemen, oavsett om vi pratar om invandringsskäl, bostadsbidrag eller underlåtenhet att betala skatt på förvärvsarbete.

  Vi ska fortfarande försöka plugga igen dessa hål men i min värld får det inte göras på bekostnad av de som har ett behov av att fly ett land eller få bidrag för vad det nu kan tänkas vara.

  Vissa bygger sin retorik på att man utgår från att system utnyttjas. Andra bygger dem på att systemen fyller en funktion för människor i nöd.

  Jag hör till den senare kategorin eftersom det överensstämmer med min människosyn.

  Vilken kategori tillhör du?

  SvaraRadera
 30. Varje ankarbarn som kommer till Sverige kostar 1900:- per dygn enligt Migrationsverket. För 1900:- kan man rädda livet på 8 svårt undernärda barn i deras hemland - eller 20 barn från att dö i kolera enligt läkare utan gränser. Så ska man hårddra det kostar det 8-20 liv per dag för varje s k ensamkommande flyktingbarn. Värt att tänka på...

  SvaraRadera
 31. Jag undrar bara varför det kommer så få flickor från dessa länder? Och så undrar jag naturligtvis om man per automatik är rasist om man ifrågasätter vår invandrings och flyktingpolitik? Det är verkligen att förenkla, eller som några skriver i samma ämne men med annan mening, Svart eller vitt.
  Gråben.

  SvaraRadera