måndag 30 augusti 2010

Familjesplittring strider mot mänskliga rättigheter

Splittringen av den familj som skulle utvisas till två olika länder har nu tillfälligt stoppats eftersom piloten vägrade flyga. Mannen i familjen som är far till två av barnen skulle utvisats till Elfenbenskusten medan kvinnan och de tre barnen skulle skickas till Ryssland. Familjens juridiska ombud, Jan Sandin, har anmält ärendet till Europadomstolen.

Migrationsverkets personal och migrationsdomstolarnas ledamöter skulle behöva en lektion i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Där står att "Fullvuxna män och kvinnor har rätt att utan någon inskränkning med avseende på ras, nationalitet eller religion ingå äktenskap och bilda familj" och "Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och har rätt till samhällets och statens skydd".

I Sverige 2010 borde det vara en självklarhet för alla myndighetspersoner att inte splittra familjer, och i synnerhet familjer med barn. Man hoppas att Migrationsverket tar sitt förnuft till fånga så att Sverige inte ska behöva skämmas i Europadomstolen.

Lars Persson

Länkar: DN, SvD, VF

6 kommentarer:

 1. Historien förtäljer inte varför de bägge har fått avslag på sina asylansökningar. Det är ju ingen rättighet att få bosätta sig i Sverige. Kanske vore det enklast och lämpligast att Elfenbenskusten tar emot dem. Vad jag vet är de inte ens gifta. Sverige kan knappast ensam stå ansvarig för problematiken kring detta.

  SvaraRadera
 2. Johan Bensow,
  De befinner sig i Sverige och två av barnen är uppenbarligen födda här. Sverige är det enda land som alla i familjen har anknytning till.

  SvaraRadera
 3. Piloten vägrade flyga henne för att hon gjorde motstånd, flygsäkerheten är viktigare än att transportera hem en som löper amok.
  Håller med att man inte skall splittra familjen, dom borde få välja om dom skall till Elfenbenskusten eller Tjetjenien.
  Pelle

  SvaraRadera
 4. Man pratar ju så mycket om barnens rättigheter i vanliga fall, jag fattar inte hur de tänkte där. Att försvåra för barnen att vara ihop med båda föräldrarna och att sparka ut dem från landet de föddes i. Det hela känns bara så fel. Hade ett annat land gjort samma sak hade vi säkert kritiserat det för detta.
  /A

  SvaraRadera
 5. Mycket negativt snack å denna bloggen ! Men det som gör att man tröttnar att läsa är att de som är emot massinvandrigen bara letar negativa saker och de som är för massinvandringen är helt okritiska till samhällsförändringen. Finns det verkligen inget problem att stadsdelar blir väldigt segregerade och har en arbetslöshet på över 50 % ? Så Lars, du bör istället för att bara attackera SD, se att de styrade politikerna i kommunen för en bostadpolitik som i mångt och mycket skapar segration ! Och segration skapar främlingsskap !

  SvaraRadera
 6. Om jag åker till Thailand och träffar en tjej från Japan och vi får barn. Kan vi kräva att få bo i Thailand bara för att vi får barn där? Nej
  Vi får fixa det med våra respektive hemländer.

  De får välja om de vill bo i Ryssland eller Elfenbenskusten. Detta strider inte mot barnkonventionen alls. Tillfällig familjesplittring medan de ordnar upp sian förhållanden är fullt acceptabel

  SvaraRadera