Både DN och Svenska Dagbladet tar idag upp religionens roll i samhället. Dilsa Demirbag-Sten och Per Bauhn vänder sig mot att religionen ska påtvingas någon. Det kan man naturligtvis bara hålla med om. Man ska dock inte inbilla sig att svensk lagstiftning är fri från religiösa krav. När vi vistas på gator och torg eller bland andra människor på arbetsplatser eller offentliga lokaler måste vi vara "anständigt" klädda och inte exponera de mer intimare delarna av vår kropp. Det gäller oberoende av temperaturen och har alltså inte några praktiska skäl. Istället har det urgamla religiösa grunder. Det är bara så inrotat i vårt medvetande att vi har glömt varför vi måste ha åtminstone något på oss när det är plus 30 grader.
Som Yasri Kahn skriver, ingen seriös politiker förespråkar särskilda regler för grupper. Trots allt finns det olika uppfattningar hos människor vad som är acceptabelt och inte. Dessa uppfattningar ändras också ständigt. Det är inte så länge sedan det var helt oacceptabelt att vara homosexuell i Sverige, även detta med religiös bakgrund.
Lösningen är naturligtvis att så långt det går acceptera varandras skilda uppfattningar och göra religion till en privatsak. Det innebär att om man vill gå klädd på ett visst sätt ska man få göra det så länge det inte innebär praktiska svårigheter. Vill två personer hälsa genom att kramas eller skaka hand ska de göra det men om den ene inte vill ska man inte vara grälsjuk och kräva att andra ska anpassa sig efter en själv.
Lars Persson
Vi har på oss kläder eftersom vi av nådon anledning inte är bekväma med nakenhet. Om en person på ett affärsmöte sitter naken skapar det en konstig obekväm stämning, därför ska vi ha kläder på oss. Det står ingenting i lagboken att eftersom gud säger att vi ska ha kläder på oss så måste vi ha det. Att vi ska täcka åtminstone vissa delar av våra kroppar på vissa allmäna platser har bara praktiska skäl. Sen att man förr i tiden hade en religiös grund för det betyder inte att vi fortfarande har det.
SvaraRaderamarkussa,
SvaraRaderaVi är inte bekväma med nakenhet därför att nakenhet inte accepterats av religionen under 100-tals år. Det är en illusion att vi inte påverkas av religionen, även om vi anser oss själva vara sekulariserade.
Ännu en sak som jag kan komma på som är kvar i det svenska samhället är det lutherska arbetsmoralen. Än så länge verkar det vara kvar i alla fall och genomsyrar samhället. Det påverkar hur man till exempel ser på de sjukskrivna... Men det är ett kapitel i sig...
SvaraRadera/A
Naturligtvis borde ett förbud mot burka finnas.
SvaraRaderaJämför gärna med lagen mot barnaga, trots att religösa fanatiker säkert skulle finna stöd för barnaga i ex,vis bibeln eller Koranen så finns lagen där som ett stöd för barnen mot ex.vis religiös dogmatism. På samma sätt vore lag mot burka ett sätt att stödja kvinnor och det i praktiken omöjliga för dessa att kunna fungera i samhället. Det förhållningssätt som säger att kvinnor väljer burka av fri vilja, kan liknas vid den vuxne som fick aga som liten säger"det har inte skadat mig"
Märkligt att förtryck i religionens namn inte ses för var det är förtryck.
Anonym 16:24,
SvaraRaderaBurka har ingenting med barnaga att göra.
Nej, burka har ingenting med barnaga att göra. Och som kvinna blir jag ganska arg av att jämföras med barn som måste skyddas och inte själva kan tala om ifall de är tvingade eller ej.
SvaraRaderaDessutom: ett burkaförbud leder till att kvinnor med burka stannar hemma. Ingen tror väl att det leder till att de tar av sig burkan? Alltså innebär en sådan lag att kvinnorna i fråga blir ännu mer isolerade.
Bättre att skapa möjligheter för människor att mötas och att diskutera sina klädval och andra saker utan att döma varandra. Då kommer burkan så småningom att försvinna av sig själv.
Lisa, i hur många länder har burkan försvunnit genom diskussion, kan du ge ett svar för jag vet inte det?
SvaraRaderaAtt burkaförbud skulle få kvinnor att stanna hemma över tid är rent nonsens. Det är bara att titta på dom länder som har burkaförbud som ex Turkiet, det är fullt med muslimska kvinnor ute i samhället. Allt tar tid att ändra precis som artikeln handlar om, vi hade det bra innan religionen kom till vi i Sverige.
Nu får det ta tid att ta sig ur det, om hundra år hoppas jag det mesta religiösa seder är borta från vårat fina Sverige som förhoppningsvis blivit en oas för alla.
Att inte ta i hand är väldigt konstigt, att tro att alla skall acceptera och verkligen att kräva att andra ska anpassa sig efter en själv. Det vill ju inte ens du Lars, tycker den delen av din blogg inte stämmer riktigt med inledningen?
Mvh Leif
Citat: "Vi är inte bekväma med nakenhet därför att nakenhet inte accepterats av religionen under 100-tals år."
SvaraRaderaÄr det verkligen bara därför ?
Varför tar ingen här upp en sådan elementär sak som hygien ?
Jag skulle ha vissa svårigheter att sitta på buss-säten, parkbänkar och uteserveringar där föresittarna har uppehållit sig utan lämpligt "inkontinensskydd" !
Nudister får ursäkta !
"Eller var det dock bara oskyldig chokladpudding på stolen där ?"
Och jag är för petig, den sitter sig ju platt efter en tid ?
Citat: "Vill två personer hälsa genom att kramas eller skaka hand ska de göra det men om den ene inte vill ska man inte ... kräva att andra ska anpassa sig efter en själv."
Jamen, det kräver ju den som inte vill ???
Måste jag alltså veta den andres religion när jag hälsar ?
"Aj-aj, konservativ knalevit, det är väl öra mot öra som gäller ?"
Eller
"Shia-muslima, hon hälsar genom att INTE hälsa ?"
Kan bli jobbigt !
Och när "den andre" hälsar på annorlunda sätt hur vet jag då att det just är en hälsning ?
"Gnuggar han näsa för att det kittlar i näsan eller är han eskimå och just nu i färd med att hälsa på mig ?"
En hälsning måste genast kännas igen som en dylik annars är det ingen hälsning.
Tjalle
"Lösningen är naturligtvis att så långt det går acceptera varandras skilda uppfattningar och göra religion till en privatsak."
SvaraRaderaGör den som är klädd i heltäckande slöja/burka religionen till en privatsak? Knappast va..
Vi kanske tror på att religionen är en privatsak.. Men Islam som lära och majoriteten av alla muslimer tror inte på att religionen är privat, utan allomfattande. Det är så det funkar i muslimska länder och därför är det så muslimska invandrare kommer se på saken såvida man inte sätter stopp..
Burkaförbud - Ja, tack.
@ Lisa Moraeus
Varför skall vi behöva diskutera självklarheter i eget land? Om man tar diskussion om varför demokrati skulle vara bra, yttrandefrihet skall respekteras, eller att religion är en privatsak så säger man egentligen att dessa saker ÄR diskuterbara och inte självklara.
Det räcker med diskussion.. Om man vill bära burka eller leva enligt sharia får man helt enkelt bosätta sig i annat land där detta är välkommet.
@ Anonym: Turkiet har, mig veterligen, aldrig haft burkha som ett utbrett klädesplagg. Du pratar om en vanlig, enkel slöja. Är du medveten om skillnaden?
SvaraRaderaDet finns få länder som ens har ett burkha- eller slöjförbud, och de (Turkiet, Tunisien, Frankrike, Spanien, Italien) hör inte direkt till världens mest jämställda...
Ska svenska kvinnor som flyttar till te x Senegal vara tvungna att ta av sig tröja och bh, eller ska de få behålla de plaggen på därför att de inte känner sig bekväma utan dem? Jag sätter 500 spänn på att det är västerländsk dress-code som gäller i offentliga sammanhang där, men vad vet jag... Det är INTE samma sak att ta av sig kläder som att ta på sig. Hur svårt ska det vara att fatta?
Om en muslimsk kvinna inte vill skaka hand med mig, är jag diskriminerad då? Om en svensk man vägrar att krama mig, kan jag anmäla honom för homofobi då? Såna som ni saknar bara vanligt jävla hyfs och sunt förnuft. Är det en sån enorm uppoffring att inte ta någon i hand som inte vill?
/AM
Möjligen har inte burka något med barnnaga att göra utan mer med kvinnoaga. Vilken tolkning av koranen tror ni burkan är ett uttryck för, är det modern tolkning som ser kvinnor som lika värde eller hbt personers rättigheter som en viktig del, knappast.
SvaraRaderaMen ställ er gärna på förtryckets sida.
Anonym 16:34,
SvaraRaderaFörtryck är att tvinga eller förbjuda människor att gå klädda på ett visst sätt.
Bra. då är vi halvvägs överens. Men jag förstår ditt motstånd mot något som är vettigt, lika dant var det bland en del när hjälmlagen och bältestvånget kom, numera finns väl knappast något motstånd mot dessa lagar.
SvaraRaderaTill/AM 5 augusti 2010 23.24
SvaraRaderaGött aggressiv du är, samla tankarna så skall du se att kvinnorna i Turkiet är ute o går utan burka precis som du säger.
Senegal snacket var ju bara trams o en jämförelse som inte leder nån vart, sätta 500 spänn på nått du inte vet något om utan bara antar.
Klart man inte är diskriminerad av att inte skaka hand men det är dålig stil o hyfs att inte göra det. Vi har den SEDEN i Sverige o inte göra det är ohyfsat.
Mvh Leif.
Av många åsikter här att döma, det första steget mot ett mer svenskt (västerländskt?) samhälle är att avskaffa burka.
SvaraRaderaMin vilda gissning är att nästa steg för mig, mina barn och alla andra som räknas som "invandrare" är att skaffa sig ett tygarmband till överarmen med ett stort I på (I för att märka oss ännu tydligare).
http://www.aftonbladet.se/wendela/article7594660.ab
SvaraRaderaHär är burkor inte tillåtna.... Kanske dags att några åker dit med lite Burkor...