tisdag 17 augusti 2010

Sverige är inte så dåligt som SD påstår

Sverigedemokraternas syn på Sverige är, enligt deras hemsida, ett land som har "omfattande ekonomiska, sociala och kulturella problem" och lider av "segregation, rotlöshet, kriminalitet och ökade motsättningar". Kort sagt, ett skitland.

Newsweek håller inte med. De har gjort en undersökning av 100 av världens länder, och där rankas Sverige som det tredje bästa landet att leva i, och det näst bästa inom EU.

Nästan alla som inte avskärmar sig från verkligheten lär hålla med Newsweek, inte SD. Bara de värsta gnällspikarna kan tänka sig att tala så illa om Sverige som Sverigedemokraterna gör.

Att Sverigedemokraterna inte ställer upp varken för Sverige eller demokratin visar att ett partinamn inte betyder något.

Lars Persson

Länkar: SvD, DN, Aftonbladet, HD, SkD, GP, SDS, DN

42 kommentarer:

 1. Lol, men vad har detta specifikt med SD att göra? Det är ju mest S och V som kör med hur dåligt vi har det sedan alliansen kom till makten.

  Börjar inte du få lite tunnelseende i ivern att fokusera på en tjugondel av väljarkåren?

  SvaraRadera
 2. Newsweek använde 10 år gammal statistik.

  Sverige har flest våldtäkter i Europa och är bara efter Lehsotho i världens våldtäktsliga.
  /källa: FN

  SvaraRadera
 3. Sverigedemokraterna bombarderar oss med all möjlig dynga, och när man synar argumenten i sömmarna faller de platt. Man får oss att tro att det är 100000 nya flyktingar som kommer hit varje år och kallar det för massinvandring. När det i själva verket enligt SCB och migrationsverkets statistik rör sig om runt 10.000. Vidare så hävdare man att anhöriginvandring är ett stort stort problem, men man tiger om att anhöriginvandring till stor del handlar om helyllesvennar som skaffar sig en asiatisk fru. Man säger inte heller något om att en stor del av invandringen egentligen är arbetskraftsinvandring inom EU.

  Man säger inte ens halva sanningen om sina motiv men man vill förleda oss att tro att allt är på väg åt helvete om man inte röstar på dem.

  Så, nog har de en dold agenda alltid där de inte vågar visa alla kort. Men sanningen är att man vill begränsa såväl invandringen som utvandringen. Man vill tvinga på mos och köttbullar samt fylledans runt midsommarstången, som om det vore något att värna om. Magsår och skrumplever. Inte direkt min bild av en sund kultur.

  SvaraRadera
 4. Kniggitt,
  Våldtäkt definieras olika i olika länder och har också definierats olika i Sverige under olika tidsperioder. Benägenheten att anmäla är också oilka. Brå skriver att olika länders kriminalstatistik inte kan jämföras. Läs här

  http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action=question_show&id=349&category_id=0

  om Konsten att läsa statistik om brottslighet

  SvaraRadera
 5. Arbetslöshet 9% Statsskuld 1120 mdr. Straffbeskattade pensionärer. För vem är Sverige bra att leva i ? De som inte bor här ?

  SvaraRadera
 6. Ja, Kniggitt. Måste det förklaras igen statisitk på anmälda och dömda våldtäkter INTE BEHÖVER GE de faktiska siffrorna. Anmälningsbenägenheten är större i Sverige än på många andra håll, det tyder ju forskning på.
  Det finns en del uppmärksammade fall i Grekland där svenskor våltdagits utan att det lett till åtal eller att ens poliserna velat ta upp anmälan.

  Detsamma gäller siffror som t.ex självmordfrekvensen i Sverige som det ibland talas om.
  I vissa länder kan självmord anses religiöst förkastligt; självmord kan döljas i attester etc av försäkringsskäl osv.
  I Sverige rapporteras självmord i hemmet liksom de självmordsförsök som leder till död efter en tid på sjukhus... Och således tycks det som om man i Sverige tar livet av sig mycket flitigare än i en del andra länder.

  SvaraRadera
 7. Självklart kan man inte ta Sveriges framgång för given - kurvorna pekar neråt och det är en självklarhet att rösta SD om man vill hoppas rädda utvecklingen även i framtiden. Att komma med klyshor mot SD är enkelt men att förklara varför Sverige på ett extremistiskt sätt ska avvika från övriga nordiska länders policy är svårare.

  SvaraRadera
 8. Och där fick vi in en känga på SD som inte har något att göra med denna undersökning.
  Jag tror inte på vad SD säger - jag ser det med mina egna ögon. Jag läser kritiskt, jag analyserar.
  Skaffa dig ett liv och riktiga vänner, istället för att komma smygandes med idiotiska inlägg!

  Newsweek har tittat närmare på fem kategorier som indikerar hur bra ett land är att bo i: utbildning, hälsa, livskvalitet, ekonomisk konkurrenskraft och det politiska läget.
  Läs noga Lars, för inget av dessa få kategorier tar upp invandring, jobb eller integrering, asylsökande, segregering, respekt för Polis, rättsväsende, kriminalitet som knivrån, misshandel och våldtäkt. Vi har flest anmälda våldtäkter, skyhögt över alla andra länder.
  Sämst betyg i utbildning fick vi, vad kan det bero??
  Men nej, du ska kasta skit som ditt PK parti har lastat på detta land i flera decennier nu,
  svensken har tröttnat, på dig och din inställning.

  SvaraRadera
 9. Om våldtäkt - jag blir rasande på din förnekelse. Det är precis som våldtäkt är ingenting, det knappt existerar i Sverige.
  Det finns uppenbara samband mellan kulturers syn på kvinnor och våldtäkt. Vi har enormt många invandrare med helt annan syn på kvinnor. Denna importerade syn- och förhållningssätt har i samtliga västländer visat sig ge fler överfallsvåldtäkter.
  Och så går det ju att bortförklara statistiken, vilseleda andra, allt i den heliga valpolitikens syfte ...
  Skäms på dig!

  SvaraRadera
 10. Detta är sannerligen en snedvriden lögnaktig propagandablogg. Lycka till med allt ljug och smutskastning.

  SvaraRadera
 11. Peter,
  Undersökningen tar upp mycket breda indikatorer som livskvalitet. Hur skulle vi kunna ha en god livskvalitet om Sverige hade präglats av "omfattande ekonomiska, sociala och kulturella problem"?
  Sverige fick inte sämst betyg i utbildning av alla undersökta länder. Utbildningen sänkte betyget jämfört med de andra länderna i toppen. Men jag håller med om att högre utbildning skulle vara bra. Det finns ett klart samband mellan låg utbildning och sympatier för Sverigedemokraterna. Högre utbildningsnivå skulle utradera SD.

  SvaraRadera
 12. "Kurvorna pekar nedåt", "ljug och smutskastning" e.t.c. När det går emot är förnekelsen total för SD folket. Man anklagar pressen för att vara "PK-press", man anklagar politiker och myndigheter för att mörka sanningen och till syvene och sist så är alla kritiska röster "kommunister". Med all sin tydlighet visar de sina rätta jag. När argumenten tryter växer hornen fram, eller ännu värre - knytnävarna.

  Hur Åkesson ens kan våga presentera en skuggbudget som bygger på falsk statistik och för ändamålet väldigt uppsnyggade siffror är kanske inte så konstigt. Han vet att han ändå aldrig hamnar i en position där dessa siffror realiseras. På sin höjd några mandat som ändå inte leder någon vart. Och då är denna skuggbudget ändå glömd sedan länge. Eller kan någon förklara för mig hur man kan spara 78 miljarder på luft? Att begränsa invandringen med 90% begränsar inte flyktingar eller anhöriginvandring utan det enda man begränsar är handelsutbytet inom EU där personal roterar i olika länder. Skuggbudgeten bygger på en stor lögn.

  SvaraRadera
 13. Jag har själv en blogg, och publicerade för ett par veckor sedan ett inlägg som kritiserar sverigedmokraternas sätt att bolla med statistik. Jag har aldrig blivit så illa bemött och fått så mycket kritik som då – av SD's egna anhängare. Jag fick så många hotfulla meddelanden att jag tog bort inlägget. Ovsett hur man tolkar statistik kring t ex våldtäkter, så måste jag säga att jag skräms av SD's sätt att aggresivt och hotfullt bemöta kritik. En jämförelse med nazismen eller annan totalextrem avart är skrämmande nära. Inga personer inom de etablerade partierna skulle besvara kritik på det sättet. Tack, Vi i Sverige.

  SvaraRadera
 14. @ 14:21 Vi i Sverige
  "Högre utbildningsnivå skulle utradera SD"

  Är det kanske därför som sossarna minskar stadigt, därför att folk har en allmänt högre utbildningsnivå nu än för ett halvsekel sedan?

  Frågan är också, är det ett självändamål att SD utraderas? Försvinner problemen då? Med all säkerhet nyanseras problemformuleringen med mer utbildning, men jag är verkligen inte säker på att det skulle missgynna SD. För det kan nämligen också höja medvetandet om att något måste förändras, och det snabbt. Sambandet är alldeles för dåligt underbyggt.

  Kom ihåg att en upplyst väljarkår är betydligt mer svårstyrd, vilket kan ge oönskade effekter för dom som råkar sitta vid smörgåsbordet.

  SvaraRadera
 15. Anonym 14:48,
  Så är det tyvärr när man utmanar de "invandringskritiska".

  SvaraRadera
 16. Nils,
  Om SD utraderas så tyder det på att det inte finns intrese för gnäll utan några konstruktiva lösningar. Det skulle göra Sverige ännu bättre.

  SvaraRadera
 17. Nils skrev: "Kom ihåg att en upplyst väljarkår är betydligt mer svårstyrd, vilket kan ge oönskade effekter för dom som råkar sitta vid smörgåsbordet."

  Håller faktiskt med dig där. Men det som SD håller på med är inte att upplysa utan att snygga till en lögn så att den ser så sann ut som möjligt. DET står alldeles klart för var och en som orkar kolla upp vad de egentligen säger och hur sanna deras argument egentligen är.

  SvaraRadera
 18. Tycker det mest är utlänningar som gnyr.

  SvaraRadera
 19. Om man tittar på SD's paroll att bekämpa islamismen, att det kom 102.000 "nya" förra året och sen tittar på statistiken över beviljade uppehållstillstånd och från vilka länder/kulturer de kommer ifrån framgår det tydligt att det inte stämmer. Ungefär 30.000 kom från länder där Islam tillämpas (men det säger egentligen inget om de som anländer, då de mycket väl kan vara kristna eller ha annan religion än islam). Uppskattningsvis kan man nog säga att hälften är muslimer, men samtidigt är långt ifrån alla muslimer praktiserande sådana.

  En ganska stor del är tillfälliga besök, adoptioner e.t.c

  Ett annat argument är arbetskraftsinvandringen. Där är de 20.000 individerna spridda från alla världens hörn. Samtidigt så emigrerar drygt 40.000 samma år (2009). Populära länder att flytta till är Norge, Danmark och Finland följt av Storbritannien och USA. Det talar med andra ord för en rörlig arbetsmarknad.

  Hur man än vrider på det så ser inte jag med hjälp av statistiken, att det är någon obalans. Det är olika från år till år och i år blir fördelningen något annorlunda i tabellerna. Exempelvis så ökar andelen tillfälliga besök mot förra året.

  Slutsats:
  SD jobbar på med att slå in öppna dörrar. Återstår att se vad resultatet blir.

  SvaraRadera
 20. @ fakta kollen
  Ljuger som en borstbindare gör du. Källa då tack!


  Sen är det välkänt i USA att mycket av deras vänsterpress (där Newspress är välkända och gång på gång bevisade lögnare) ser de nordiska länderna som idealet.. de har dock ingen koll på hur det faktiskt är här.. De har köpt den officiella polerade propagandabilden av hur Sverige skulle sett ut för mer än 40år sen rakt av och tror denna gäller nu, när den inte ens gällde då.

  Synd att det finns så gott om naiva svenskar som vet NOLL om omvärlden.. Vi med lite koll ser att det är Sverige och typer som Newsweek som är extremt, inte SD eller liknande.

  SvaraRadera
 21. Den här bloggen är strålande. Jag blir glad varje gång jag läser den. Får ni mycket hot och personliga påhåpp ifrån SD-anhängare? Har ni funderat på att publicera dem i så fall så att folk kan se deras rätta ansikte?

  SvaraRadera
 22. Den här bloggen är den bästa förnekelse bloggen på nätet.

  Klipper och klistrar ihop små historier om hur elaka SD är och vi inte har några problem med dagens invandringspolitik. Den är rent av grymt bra.

  Kommer Ni ihåg Baghdad Bob, så tänker jag varje gång jag kommer hit: http://www.youtube.com/watch?v=CXl1GkWWGmA

  Keep it up!

  SvaraRadera
 23. Tack Fakta Kollen för att genomlös detta påstående från SD. Fast vilket påståendet var det du synade egentligen? Att det kom hit 102.000 islamister? Har du länk?

  SvaraRadera
 24. Z,
  Tack. Personliga påhopp mot oss och andra som diskuterar på bloggen är vardagsmat och de flesta publiceras. Hot är inte så vanliga och när de förekommer brukar vi publicera dem tillsammans med avsändarens IP-nummer. Då anmäler vi också till avsändarens internetleverantör. Påhopp på personer som inte är offentliga eller inte deltar i diskussionen här publiceras inte.

  SvaraRadera
 25. @ Anonym, källa: migrationsverket.se

  @ Kalle J, SD hävdar massinvandring (102.000) i ena andetaget och islamisering i Sverige i det andra. Granskar man statistiken ser det annorlunda ut än vad SD vill ge sken av och som de flesta SD-anhängarna argumenterar om.

  SvaraRadera
 26. Tycker att kritiken mot SDs fokusering på problem och gnäll över negationer är godtagbar. Å andra sidan ser jag det inte som något bättre alternativ att stoppa huvudet i sanden och strunta i de problem som ändå finns. Samt dessutom fortsätta på samma misslyckade linje. Det är det de sju riksdagspartierna gör i vissa migrations- och integrationsfrågor.

  SvaraRadera
 27. @ fakta kollen
  Mer specifikt tack...

  SvaraRadera
 28. Visst finns det problem - integrationsproblem. Detta måste lösas, vilket gynnar både invandraren och oss infödingar. Men dessa problem löses inte med att stoppa invandringen, det är som att sätta ett plåster på ett brytet ben. Hade SD klarat av att vara sansade och nyanserande på ett sätt utan att förvanska fakta och statistik och utan att nästla in sig i någonslags svensk kulturbefrämjardebatt hade det nog varit lättare att ta till sig dem. Men, deras skrämselpropaganda är bara för mycket.

  Nej, att kritisera SD är inte detsamma som att stoppa huvudet i sanden och ignorera problemen. Det är deras åsikter och åtgärdsprogram som avskräcker.

  SvaraRadera
 29. Anonym 18 augusti 2010 21:47,

  Det må ligga något i att SDs polemik kunde vara mindre ensidig. I övrigt anser jag att beskrivningen är djupt orättvis och undrar vilken verklighetsförankring den bygger på. Det är heller inte svårt för mig att använda samma retorik när det gäller hur makten och media har bemött SD och deras ståndpunkter. Detta odemokratiska bemötande har varit allt annat än sansat och nyanserat. Man har med skrämselpropaganda utmålat SD som bigotta typer och rasister för att skrämma bort folk. SD har t ex aldrig förespråkat stopp för all invandring. Det är viss flykting- och anhöriginvandring man vill se över. I realiteten vill SD ha en migrationspolitik som är i paritet med andra EU länder och även återgå till den assilimationspolitk som fanns fram till på 70-talet.

  Vad du sedan menar med att motsätta dig en debatt som skulle främja svensk kultur kanske ändå säger en del om att du faktiskt ser ned på din egen kultur och tycker att vi inte ens behöver tänka på den i integrationsarbetet. Det är förstås vi hemska svenskar som måste assimileras till alla andra kulturer på deras villkor. För mig är detta inte bara en extrem tanke ideologiskt sett utan också en självföraktande tanke. Knappast något som är bra för integrationen. Gästerna tar ju intryck av sina värdar. Själv tror jag att det är dags att göra upp med den grundläggande vänsterextrema internationalism som vi hjärntvättats av sedan Palmes dagar och i stället gå på en sundare och mer naturlig linje. Såsom våra grannländer Danmark och Finland.

  SvaraRadera
 30. @ fakta kollen..
  Enligt SCB så tog Sverige emot 102000 invandrare förra året, då inräknat 18,000 "återvändande svenskar". Dock så utvandrar också 16,000 svenskar om året.

  Med andra ord: Jo, det är ca hundratusen invandrare om året..

  Går också att se att de största grupperna av utvandrare är svenskar och invandrade västerlänningar, medan (förutom "återvändnade svenskar") de största invandrargrupperna är somalier och irakier.. dessa syns dock inte ens bland utvandrarna.

  Så med andra ord: Västvärlden flyttar ut, mellanöstern flyttar in.

  SvaraRadera
 31. @anonym 13.17

  Nja, sifforna fran 2009 visar att overskottet lag pa 342 (skillnad mellan nettoinvandring 'Vasterlanningar' (EU, USA och Kanada) och 'Irakier/Somalier'). Nu har jag iofs inte inkluderat alla tankbara 'vasterlanningar' men att saga "Västvärlden flyttar ut, mellanöstern flyttar in" ar som vanligt en SDisk overdrift.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 32. Tydligen är det inte bara sd som gnäller.http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/19/g-r-inte-sd-till-syndabock-f-r-regeringens-misslyckanden

  SvaraRadera
 33. Nej, i den totala statistiken ingår studenter och tillfälliga besök och dessa kallar iaf inte jag för invandrare. Gör du, Anonym? Adoptioner och import av thailändsk fru ingår också.. skall dessa grupper omfattas av SD's reform?

  SvaraRadera
 34. Vi undanber oss användandet av ordet "import" när det gäller människor.

  SvaraRadera
 35. "Att Sverigedemokraterna inte ställer upp varken för Sverige eller demokratin visar att ett partinamn inte betyder något."

  Och detta påstående motiverar du med vad för något? Dina åsikter? Dina fördomar?

  SvaraRadera
 36. Bertil Gralvik27 augusti 2010 04:06

  Jag har deltagit i debatten med ( mot ) SD-anhängare rätt länge nu och kommit till insikt om att vi har två grupper av männisor i Sverige som kräver extra omsorger.

  Den ena är de immigranter som på grund av en delvis misslyckad immigrationspolitik hamnat utanför samhället och fått svårigheter att integreras.

  Den andra är infödda svenskar som fått för sig att problemen är immigranternas fel och som är rädda att den svenska kulturen skall försvinna och sharialagarna ta över.

  I ett humant samhälle skall dessa grupper inte behöva lida utan integreras och kunna känna delaktighet.

  SD har inte lösningarna utan försvårar problemen genom att förstärka motsättningar mellan samhällsgrupper och legitimera främlingsfientlighet.

  SvaraRadera
 37. En del flyttar ut och andra flyttar in... Fast de som flyttar ut är ofta kvalificerade personer med utbildning och arbete... De som flyttar in är analfabeter och blivande socialbidragstagare... Nu kostar socialbidragen 1 miljard i månaden... Ett nytt rekord i Reinfeldts Sverige...

  SD har rätt och de kommer få över 10% om 7 dagar... Hade dom haft fel så hade de etablerade partierna debatterat mot dom... Det vågar dom inte göra... Det finns en anledning till att dom inte vågar...

  Både Mona Sahlin och Maud Olofsson har försökt, Fredrik Reinfeldt har erkänt att det är omöjligt att vinna en sådan debatt...

  I nästa val kan SD nå över 30%, tack vare etablissemangets lögner om invandring, arbetslöshet och brottslighet... Brottsligheten och arbetslösheten kommer fortsätta stiga liksom bostadsbristen... Lögner slår tillbaka på avsändaren och det gäller både 7 klövern och våra stora massmedier..

  SvaraRadera
 38. Anonym 23:56,
  Försök tänka själv istället för att upprepa det SD sagt att du ska säga. Tre fjärdedelar har minst gymnasial utbildning och antalet högutbildade är nästan lika stort som bland infödda, framförallt större än bland Sverigedemokraternas väljare.

  SvaraRadera
 39. Har du reflekterat över massinvandringens långsiktiga konsekvenser? För 15 år sen var muslimerna 250.000, idag är dom 500.000. Fortsätter trenden så är dom 1 miljon om 15 år, 2 miljoner om 30 år och 4 miljoner om 45 år.

  Har du frågat ditt barn/barnbarn ifall dom önskar det samhället? Eller kanske du skiter i vad dom tycker? Kanske det är oviktigt?

  SvaraRadera
 40. Klartexten,
  Det går inte att räkna ut hur många som kommer att bekänna sig till en tro i framtiden. De flesta som kallas muslimer i Sverige är sekulariserade liksom de flesta som kallas kristna.

  SvaraRadera
 41. Jag längtar efter ett demokratiskt samhälle i ordets rätta bemärkelse
  utan politisk toppstyrning, jag kanske låter som en kommunist,
  möjligtvis låter det så, men då baserad på kommunismens grundideologi
  som aldrig praktiserats någonstans på denna jord!

  Min önskan är att folken får leva i fred och frihet, personligen har jag
  inte något emot något folkslag som har rätt till existens men i sina
  egna hemländer, denna form av mångkultur älskar jag och det bottnar i"
  att alla folkslag ska ha rätten till sitt eget land!

  Att leva i frihet efter folkens behag är den politik jag vurmar för och
  den finns definitivt inte i Sverige utan precis tvärtemot" utan ett spår
  av sunt förnuft och det beklagliga är att folk gillar det här som sker i
  Sverige, bortsett mig själv och de övriga i den nationella folkrörelsen
  som normala svenskar som vill leva och verka för sitt lands lycka och
  framgång som skapar välfärd.

  Och det här svaret fick jag via mail av en Vänsterpartist!

  Jag delar inte på något sätt dina åsikter om mångkulturen i Sverige. Trots
  att jag är ursvensk så långt kyrkböckerna sträcker sig betyder inte Sverige
  mer för mig än andra länder. Jorden är mitt hem i Universum.

  SvaraRadera
 42. SD är idag en föregångare och i takt med att Sveriges öppna massinvandring skapar enorma problem för både de invandrande själva och för Sverige som land kommer detta ämne att bli en kärnfråga för alla partier inom några år.
  Det finns säkerligen olika lösningar på detta problem, men SD kommer att stiga enormt i väljarantal och ju längre de traditionella partierna skyr frågan talar tiden och framtiden för SD.
  Eftersom Sverige är unika i Europa och har den högsta frekvensen invandrare från MENA länderna i världen (per capita)är ovan inte en spekulation utan en verklighet som nog alla vet om, men inte ännu vågar ta i, men som sagt det kommer att förändras.

  SvaraRadera