söndag 15 augusti 2010

Gör det inte svårare att bli medborgare

De båda folkpartistiska riksdagsledamöterna Gulan Avci och Nina Larsson dammar av det gamla kravet på språktest i en motsägelsefull artikel i Svenska Dagbladet. De skriver att de flesta som kommer till Sverige är starka personer som vill ge en bättre framtid till sig och sina barn. Det är sant, och då kan man fråga sig varför de tror att dessa starka, framåtsträvande människor inte vill lära sig svenska frivilligt.

Förutsättningarna för att lära sig svenska snabbt varierar mycket. Det handlar om vid vilken ålder man ska lära sig ett nytt språk och hur nära svenskan som modersmålet ligger. Andra väsentliga faktorer är hur bra svenskundervisningen är i den kommun man bor i och om man själv har lätt för att lära språk. Men det som nyanlända invandrare lägger ner störst arbete på är att lära sig svenska. Många tycker att det är svårt, och frågar man vad deras främsta dröm är, så är det arbete och att kunna tala och skriva svenska bättre.

OECD skriver i sin rapport International Migration Outlook att medborgarskap underlättar integrationen på arbetsmarknaden. Särskilt gäller det invandrare från fattiga länder och för kvinnor. Medborgarskap antas minska barriärerna för att komma in på arbetsmarknaden, öka rörligheten och minska diskrimineringen. Invandrare som är svenska medborgare får bättre betalda arbeten och har lättare att få arbete speciellt inom den offentliga sektorn.

Gulan Avci och Nina Larsson skriver också att medborgarskapet gynnar kvinnor som lever isolerat. Vari finns då logiken i att försvåra för dessa att få medborgarskap genom att införa ett språktest?

Folkpartiet tycks förutsätta att invandrare inte vill lära sig svenska. De ser tydligen integrationen som ett medel att uppnå målet medborgarskap. Istället är medborgarskap ett medel för att uppnå en god integration. Därför bör medborgarskap komma före perfekta språkkunskaper.

Lars Persson

17 kommentarer:

 1. En arbetare borde också få lönen först och sen arbeta. Med batiklogik så vore det motiverande för arbetstagaren.
  Total kravlöshet är så inspirerande!

  SvaraRadera
 2. Håller helt med. Folkpartiet får inte min röst iaf

  SvaraRadera
 3. Anonym 11:05,
  Medborgarskap är inte lön. Tycker du att barn som föds i Sverige av svenska föräldrar inte ska få medborgarskap förrän de lärt sig tala svenska? Eller kanske de måste vänta tills de även kan läsa och skriva svenska?

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Det är ganska vanligt att få ut sin lön i förskott om man inte har innestående lön. Det innebär att arbetsgivaren litar på att man kommer att fortsätta gå till arbetet och inte drar därifrån med de pengar man fick.

  Alla som föds i Sverige går på bidrag till en början - åtminstone under de första 20 åren. Jag tror inte att människor blivit mer motiverade att arbeta om de först skulle börja livet med att betala för sin skolgång - samhället räknar ju ändå med att det lönar sig på sikt med en utbildad befolkning. Bidrag lönar sig ofta för samhället, eftersom det gör att människor har lättare för att komma tillbaka till ett arbete och en hel by inte behöver stänga igen för att Volvo sparkade hälften av personalen.

  Läs gärna någon grundläggande bok i samhällsvetenskap, t ex "Omvandlingens sekel", Andersson-Skog & Krantz (red.) eller, ännu bättre, "Samhällsproblem" av Ted Goldberg (red.) innan du avfärdar allt som hippieflum.

  SvaraRadera
 5. Finns ingen anledning att dela ut svenskt medborgarskap i förtid, ett medborgarskap förtjänar man genom ett klander och brottsfritt leverne, men det är klart sverige ska väl vara extrem även i det fallet. Tycker att svenska jobb ska vara förbehållet svenskar och inte erbjudas hela världen, tror jag har merparten av medborgarna med mej om det.SFI kan man lägga ned, man kan leva ett helt liv utan problem i södertälje utan att kunna ett ord svenska.

  SvaraRadera
 6. Därför att språket är nyckeln till integration i betydligt högre grad än medborgarskapet. Medborgarskapet bör väl ses som en förmån som innebär vissa skyldigheter för både landet och den som söker och vill ha medborgarskapet.

  SvaraRadera
 7. @Anonym:

  "Tycker att svenska jobb ska vara förbehållet svenskar och inte erbjudas hela världen, tror jag har merparten av medborgarna med mej om det"

  Svar: Det blir inte färre arbetstillfällen för att det kommer invandrare till ett land eftersom varje person som kommer också skapar nya jobb och konsumerar varor vilket skapar nya jobb. Invandrar två personer till Sverige skapar de c:a ett jobb.

  Jag kanske istället borde påpeka att man ska läsa böcker överhuvudtaget? Inte bara komma med egna hobbysnickrade påståenden som inte en ekonom i världen skulle hålla med om.

  SvaraRadera
 8. Till anonym 17.40 Att du läst hobbysnickaren ViS blogg och trott på allt står väl helt klart.
  Nu är väl det så att ViS ekonomiska teorier inte alltid är trovärdiga utan skall ses mest som en partsinlaga.
  Här har du en annan partsinlaga. Hur kommer det sig att det finns lika många jobb 2010 som det fanns 1990 fast antalet människor i arbetsför ålder ökat med över 600 000, mestadels beroende på invandring.

  SvaraRadera
 9. Anonym 17:40
  "Invandrar två personer till Sverige skapar de ca: ett jobb" hur får du den ekonomin att gå ihop,?????????????? du som läser böcker kan väl tala om det, eller är det "någon annan" som ska betala.

  SvaraRadera
 10. Anonym 19:57,
  Det blir lägre andel i arbete därför att vi i medeltal arbetar allt kortare del av vårt liv. Det beror bl.a. på att det krävs högre utbildning och utbildning tar tid. Antalet högskolestudenter har t.ex. ökat med 100000 på 10 år.

  SvaraRadera
 11. Äntligen Vi i Sverige så har ni helt rätt Medborgarskap innan är det bästa. Språket det är inte alls så viktigt, man borde slippa det kravet dom första 15 åren som invandrare.

  SvaraRadera
 12. @Anonym 19.47: Det har en mängd förklaringar. De viktigaste faktorerna är nog förändrade inflationsmål i penningpolitiken, krav på högre utbildning i så gott som alla arbeten, omvandling från industrisamhälle till tjänstesamhälle (dvs. avskaffandet av den tunga industrin), åtstramningar inom den offentliga sektorn. Vissa av de här sakerna är ganska komplicerade att förklara i en bloggkommentar. Ett tips om du inte läser böcker är att kolla på den här dokumentären, som förklarar sambandet mellan ekonomi och arbetslöshet ganska bra:

  http://thepiratebay.org/torrent/3496748/Dokument_inifrA_A_n__Novemberrevolutionen

  Att förklara den ökade arbetslösheten med invandringen är ungefär lika vetenskapligt som att förklara den med växthuseffekten.

  SvaraRadera
 13. Tack anonym 19:47 Du gav en bra förklaring varför ViS teori om ett jobb för två invandrare inte håller i en modern ekonomi.
  Sedan förstår du säkert att en (relativt snabbt)ökande befolkning ställer stora krav på staten genom en relativt stor arbetslöshet, studier när inget arbete finns eller som förut stora kullar med sjukpensionärer eller andra åtgärder till stora kostnader för samhället.
  Behöver jag påpeka att vi tävlar med Danmark om världens högsta skattetryck.

  SvaraRadera
 14. Anonym 21:32,
  Det är inte enbart ett jobb för två invandrare. Det är ett jobb på två invånare, infödda såväl som invandrare. Så är det i de flesta västländerna och uppenbarligen fungerar det någorlunda.

  SvaraRadera
 15. Bra äntligen ett erkännande. Glöm inte sedan att de flesta invandrar i vuxen ålder och då borde fler jobb "skapas". Sedan är väl alltid arbete en kostnad för någon och jag har en känsla av att de många av nya jobb som invandringen genererar sker inom den skattefinansierade sektorn.

  SvaraRadera
 16. Vem skall överhuvudtaget nekas svenskt medborgarskap?

  SvaraRadera
 17. Det är märkligt hur en del skall försöka vända på allt med baklänges logik. Huruvida Svenskar skall få svenskt medborgarskap är en icke fråga som inte kan eller skall diskuteras.

  Det vore rimligt om man hade levt i Sverige i minst 20 år, betalt skatt i minst 15 och inte begått något brott med potentiell fängelsepåföljd. Föds man av två utländska föräldrar i Sverige är man fortfarande utlänning. Det är dock rimligt att dessa födda i Sverige blir medborgare redan vid 18 års ålder utan krav kriminalitet enligt ovan.

  Sådana här striktare krav måste kopplas till att våra sk välfärdssystem är till för medborgare och inte alla som råkat få uppehållstillstånd.

  SvaraRadera