söndag 29 augusti 2010

Så här slipper vi Sverigedemokraterna

Häromdagen var jag på en middagsbjudning. Det dröjde inte länge innan någon började traggla den gamla vanliga visan om att 100 000 flyktingar kommer till Sverige varje år och för evigt lever på socialbidrag. Andra fyllde på med skrönor som de hört om invandrare. Ända tills jag påpekade att det ligger i journalistikens natur att skriva om negativa och uppseendeväckande företeelser medan det vanliga vardagslivet som innebär att invandrare jobbar och betalar skatt inte är så intressant att skriva om. Och att det inte kommer 100 000 flyktingar varje år utan att majoriteten är anhöriga till svenskar, studenter, arbetskraftsinvandrare eller återvändande svenskar. Och att även asylinvandrare jobbar och betalar skatt efter några år i Sverige.

Då vände plötsligt stämningen. Alla, inklusive den som inlett diskussionen började ta upp positiva exempel på invandrare de kände och hur viktiga invandrare är i sjukvården och andra delar av samhällsfunktionerna.

Många drar sig för att säga emot "invandringskritiska" argument. De som framför dem verkar så självsäkra och har man då inte själv kunskap om de faktiska förhållandena är det lättare att sitta tyst eller hålla med. Det behövs dock inte så mycket kunskap för att säga emot. Det är ett fåtal myter som upprepas om och om igen. I de allra flesta fall behövs bara att man själv argumenterar med samma självsäkerhet så faller motståndarens argumentering samman som ett korthus eftersom den baseras på hörsägen. Bara de mest inbitna Sverigedemokraterna fortsätter i det läget att säga mot, och de är inte så många.

Vi tillhandahåller information och argument som slår hål på de flesta myter som Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och nazisterna uppfunnit. Läs t.ex.:

Statistik om invandrare och infödda
Vilka invandrar till Sverige?
Invandring - sysselsättning och samhällsekonomi

Utbildning hos invandrare

Värdet av invandrares utbildning

Det är kring fikabordet som den viktigaste kampen mot främlingsfientligheten står. För varje diskussion som man vänder från invandringskritisk till positiv minskar man utrymmet både för Sverigedemokraterna och för populistisk politik från andra partier. Den kampen är viktig både före och efter valet den 19 september.

Lars Persson

Länkar: SvD, SvD, DN, SkD, SkD

14 kommentarer:

 1. Kampen den 19 september kommer SD att vinna, mycket tack vare dig (även om du är väldigt betydelselös) och andra vänsteranhängare som är kontraproduktiva till det de gör, men de förstår det inte själva.

  SvaraRadera
 2. Anonym 10:37,
  "mycket tack vare dig (även om du är väldigt betydelselös)"

  Sverigedemokratisk logik?

  SvaraRadera
 3. Att motarbeta SD är att motarbeta en stor del av svenska folket. Vi som lever i verkligheten vi vet vad vi vill och tänker rösta därefter. Integrationspolitiken har och är fel och måste rättas till omedelbart.

  SvaraRadera
 4. Anonym 11:14,
  SD:s politik är fientlig mot en stor del av Sveriges befolkning. Betydligt större del än de som gillar SD.

  SvaraRadera
 5. Det där med att påstå att ni som hatar invandrare "lever i verkligheten" förstår jag inte var det kommer ifrån. Sverigedemokraterna är Sveriges mest impopulära parti. Dom som tycker minst illa om sd är arbetslösa unga lågutbildade män, bosatta på landsbygd och förtidspensionärer. Jag tycker inte att dessa människor är särskilt representativa för vårt land. I så fall tycker jag att mina grannar som arbetar och älskar Sverige men har flytt från andra länder är mer representativa för människor som lever i verkligheten.

  Fakta hämtat från:
  http://www.som.gu.se/digitalAssets/1297/1297925_159-168.pdf

  SvaraRadera
 6. SD kan enkelt slå hål på alla era myter. Jag liter mer på SD än alla de lögner vi fått ta emot de senaste 40 åren av massinvandring.

  SvaraRadera
 7. Nu är väl inte verkligheten så svart eller vit som du tycks mena Lars. Myter finns väl från båda sidor. Om jag ser vid mitt "fikabord" så är det en attitydförändring på gång, de som tänker rösta på sd verkar inte längre vara rädda för att säga det.
  Problemet är att om "vanligt" folk som inte har en åsikt eller inte bryr sig om frågan, skulle lära sig mer, skulle antagligen de som är kritiska öka, eftersom folk har olika grundvärderingar.

  SvaraRadera
 8. Anonym 15.04:

  Valet är fritt. Om du vill lita på några gubbars fikasnack istället etablerade samhällsforskare och ekonomer som ägnat de senaste åren åt att studera arbetslöshet och invandring så varsågod.

  SvaraRadera
 9. Utfrågningen med Jan Björklund,arbetslösheten bland invandrare är dubbelt så hög som hos svenskar.Är det en vinst för samhället?Tillåt mig tvivla....

  SvaraRadera
 10. Alexander,
  Samtidigt är det större andel invandrare som är i arbetsför ålder. Därför arbetar lika stor andel invandrare som infödda, räknat på alla åldrar. Dessutom tar invandrare med sig utbildning värd över 30 miljarder per år.

  SvaraRadera
 11. Det är inte bara en fråga om ekonomi. Vi kan ha hela landet fyllt till bristningsgränsen med folk från hela världen som jobbar, driver företag, pratar bra svenska och äger sina hem. Frågan är vilket slags samhälle man vill ha. Om man vill ha ett samhälle där svenskarna är i minoritet i sitt eget land, med allt vad det innebär av negativa effekter. Alla svenskar vill inte ha det. När andra folk har samma inställning är det inga problem med det, men när svenskarna har den uppfattningen skall de utmålas som onda och hemska typer. Knappast resonligt eller demokratiskt.

  SvaraRadera
 12. Johan Bensow,
  Det är ingen nyhet att du tycker att andra folkslag är underlägsna. Du som själv är invandrare anser dig väl vara en "übermensch" i landet du bor i.

  SvaraRadera
 13. Var har jag sagt att jag tycker andra folkslag är underlägsna?

  SvaraRadera
 14. Vad är det för positivt med att asylsökande kommer hit och jobbar, det har inte skapats mycket nya netto jobb inom industrin så den invandringen har vi gått back på. Arbetskraftsinvandrig behöver vi däremot som alla andra länder. Jag röstar inte på SD och kommer aldrig att göra det men jag tycker du Viisverige bara pratar en massa trams och framtoningen är alltid Svensk fientlig, vi skall alla utveckla Sverige till att bli det bästa som finns och det gör inte du.
  Däremot tror jag inte du ger SD några röster som många snackar om men du vinner inte över någon på din sida, så värdelöst med din tid bara.
  MVH Leffepeffe

  SvaraRadera