lördag 7 augusti 2010

Och så här mycket tillför invandrare

”Går ditt barn i grundskolan? Det kostar 83 000 kr på ett år”. Det uttalandet som Mona Sahlin gjorde i Almedalen har granskats av Svenska Dagbladets faktakoll och fått grönt ljus.
Intressant blir naturligtvis också hur stort värde invandrare som fått sin utbildning i ett annat land tillför Sverige. Vi har gjort en beräkning som finns i vårt bibliotek, Värdet av invandrares utbildning. Den visar att invandringen till Sverige årligen tillför mer än 30 miljarder i utbildningsvärde.


33 kommentarer:

 1. Citat: "Den visar att invandringen till Sverige årligen tillför mer än 30 miljarder i utbildningsvärde."

  Bör inte detta vägas mot i Sverige förvärvad utbildning som exporteras genom utvandring eller hemvändande av utländska studenter ?

  Eller kör vi en bokföring innehållande bara "aktiva" ?

  Tjalle, fortfarande amatörekonom

  SvaraRadera
 2. Den summan äts snabbt upp av de utgifter som invandringen skapar... Tyvärr...

  SvaraRadera
 3. Det betyder alltså att vi tagit ca 20 miljarder från Somalia.

  SvaraRadera
 4. En synnerligen ambitiös uträkning. Och det är nog bara diverse främlingsfientliga människor som betvivlar att vi i Sverige tjänar mångmiljardbelopp på att många invandrare kommer färdigutbildade.

  Men det finns en eller ett par faktorer som beräkningen inte verkar att ha tagit hänsyn till.

  För det första så må det vara hänt att Somalia, som användes som exempel i dokumentet, har en skaplig utbildningsnivå, men när det gäller de naturvetenskapliga ämnena, som ju är de som vi kan utnyttja kunskaperna ograverat eftersom dessa är gränslösa, så kan man ifrågasätta att det finns samma möjligheter till laborationer och övriga pedagogiska hjälpmedel, som i Sverige, i många av utvecklingsländerna.

  Ännu mer problematiskt blir det med humaniora. Många invandrare kan inte ens läsa och skriva på vårt latinska alfabet, de måste lära sig detta på nytt. Samma sak med svenska, geografi, historia och samhällskunskap. Den utbildning de har på dessa områden måste också göras om för att invandrarna skall få en godtagbar, svensk, allmänbildning, vilket oftast krävs för att klara sig i vårt samhälle.

  Slutsats: Siffran 30 miljarder får nog reduceras en hel del, innan vi uppnår godtagbar, svensk utbildningsnivå.

  SvaraRadera
 5. Björn Felten,
  Jag tror inte att siffran 30 miljarder behöver reduceras. Som du ser är siffran vi kommer fram till över 34 miljarder och när man räknat bort kostnader för SFI finns 32,9 miljarder kvar. Det finns alltså utrymme till ytterligare kompletterande utbildning innan vi är nere i 30 miljarder.
  Dessutom står värdet av förskola och grundskola för 86%. Laborationer som mer hör till högskoleutbildning har alltså inte så stor ekonomisk betydelse.

  SvaraRadera
 6. Nja, jag tror nog fortfarande att du våldsamt övervärderar värdet av den utbildning som de flesta invandrare har i bagaget när de kommer hit.

  Ponera själv att du skulle flytta till Kina. Inte bara blir du tvungen att lära dig ett helt nytt (?) språk -- med nya "bokstäver" och nya siffror. Dessutom kan du ju fundera över hur mycket av den övriga, humanistiska utbildningen du fått i Sverige är värd, respektive hur mycket du får lära om.

  Det är nog dessvärre betydligt mer än dina cirka 15% som måste läras om. 60-70%, kanske ännu mer, ligger nog närmare sanningen. Särskilt för alla fullvuxna personer (som ju gavs högst "utbildningsvärde" i din undersökning), för det är ju allmänt bekant att ju äldre man blir desto svårare är det att lära sig något nytt.

  SvaraRadera
 7. Det finns en utbredd uppfattning att utbildningen i vissa länder skulle vara värdelös. Det finns faktiskt både grundläggande och högre utbildning i andra länder också.

  SvaraRadera
 8. Javisst finns det god utbildning i de flesta andra länder. Men dessvärre är utbildningen i svenska språket, svensk samhällskunskap, historia och geografi m.m. katastrofalt usel, och således värdelös, i så gott som samtliga andra länder.

  Yrkesutbildningen, som många invandrare har med sig däremot, är en helt annan sak. Men den tar vi ju inte vara på... :(

  SvaraRadera
 9. I Somalia är det bara var 5:e elev som går i skolan, vad resten gör vet jag inte kanske skolkar dom?
  Frågan är om bara dom med utbildning kommer till Sverige, antagligen inte så någon merkostnad blir det väl förutom SFI.
  Sedan vet jag att Somalias utbildning inte är bättre än en Svensk utbildning, oavsett vad Vi i Sverige påstår.
  Mvh Leif

  SvaraRadera
 10. Hahaha, din byfåne! Har du då dragit av 50% analfabeter från din PK-uträkning--dumkopf!

  SvaraRadera
 11. Du har alltså missat att vi har en stor arbetslöshet i Sverige, duktigt!

  SvaraRadera
 12. Kanske skulle de som kritiserar vår beräkning först läsa den?
  Visst är det inte så mycket bevänt med svenskundervisningen utomlands, men kostnaden för SFI har dragits av i vår beräkning och vi hamnar ändå över 30 miljarder. Vad beträffar kunskaperna i svensk samhällskunskap, historia och geografi så tar det inte så lång tid för en invandrare att hinna ikapp medelsvensken.
  I uträkningen har vi utgått från de utbildningsnivåer som SCB kommit fram till. 80% har minst gymnasial utbildning. Så Görans tillmäle dumkopf studsar tillbaka till honom själv.
  De "invandringskritiska" gillar att ta Somalia som exempel för alla invandrare men det är bara en liten del som kommer från Somalia.
  Inte heller Jimmy Windeskog har bevisat att han är läskunnig. Arbetslösheten finns med i beräkningen. Kanske kan du be någon annan läsa den för dig?

  SvaraRadera
 13. Vadå liten del från Somalia, kan du inte läsa tabeller?
  Bortsett från återinvandrande Svenskar ligger Somalia som nummer 2 i INVANDRAR TOPPEN 2009 enligt SCB.
  Tror du att denna Somaliska grupp är ett plus för ekonomin jösses.
  Det var rekord i invandring förra året med ca 83 000 som skall ha mat, husrum, utb, trygghet mm o du klagar på Svenskarna, du borde veta hut själv o skämmas för att du inte ser mer än till dig själv eller din etniska grupp.
  Vi Svenskar har en tradition av att ta emot men klaga på du bara så får du partier som SD att växa upp som svampar ur marken.

  InvandrarKRITISK är bra att vara, jag är oxå miljökritisk, mm. Kritik önskar att utveckla det sagda och berika samtalet och har en neutral innebörd.

  Mvh Leif

  SvaraRadera
 14. Leif,
  Det är många nationaliteter som invandrar så varje enskild nationalitet utgör inte så stor andel. Av alla utrikes födda i Sverige är bara 2,4 procent födda i Somalia. Du kan inte låta 2,4 procent representera alla invandrare.

  SvaraRadera
 15. Hej Vi i Sverige.
  Utav ca 84000 invandrade under 2009 utgör Somalier ca 7000st vilket blir dryga 8%, hur får du denna grupp att bli så liten som 2,4% och ovärdig att resonera omkring.
  Om 0,0001% skall bära burka slår du på trumman, samma med att inte skaka i hand, SD gapar du dig hes över att dom skall få mer än 4% men 8% Somalier kan vi helt plötsligt bara strunta i och är inte relevanta i din värld.
  Du själv utgör bara 0,0000001 av befolkningen så du kan inte representera invandrare överhuvudtaget med ditt resonemang.

  Hitler höll på med liknande rökridåer, desinformation och retorik på sin tid och jag tycker mig känna igen lukten.


  Mvh Leif

  SvaraRadera
 16. Nej, Leif. Du förstår inte, men de flesta andra förstår.
  Som du skriver så är det bara en mindre del av de som invandrade 2009 som kommer från Somalia. Av alla invandrare i Sverige (utrikes födda) är det bara 2,4 procent som kommer från Somalia.

  SvaraRadera
 17. Nu är det väl så Lars att asylinvandrare troligen stannar kvar i landet och man får även anta att de med sämst utbildning tenderar att återvandra i ännu lägre grad.
  Sedan om det tillkommer barn så kostar väl även det.

  SvaraRadera
 18. Tack för att du talar om mitt ringa förstånd, du vill att folkgrupper som har en årlig invandring på 8% och uppgår totalt till 2,4% av populationen i Sverige inte skall diskuteras, Somalier, Samer etc.

  Det finns liksom inte så mycket mer att säga i detta då du tar död på allt du inte gillar, du har bara din fundamentala åsikt som verkar drivas av något mindervärdeskomplex så då får du ha det så, jag skall inte störa dig mer. Lycka till med bloggen i framtiden.

  Mvh Leif

  SvaraRadera
 19. Anonym 17:12,
  Det är inte så att asylinvandrare generellt har låg utbildning. Invandrare från Iran, t.ex. har hög utbildning.
  Barn som föds i Sverige kostar lika mycket och betalar tillbaka lika mycket oberoende av om deras föräldrar är födda i Sverige eller utomlands.

  SvaraRadera
 20. Lennart Holmgren9 augusti 2010 13:03

  Alla sådana här beräkningar om vad människor "kostar" är helt förkastligt. Det var med just sådana argument som nazisterna satte igång sittt utrotningsprogram av mentalsjuka och handikappade. På nazisternas valaffischer gick att läsa sådant som:

  "60,000 riksmark kostar är vad denna människa som lider av en ärftlig sjukdom kostar samhället under hans livstid. Kamrat, det är du som betalar också."

  Bara rasister och patologiska cyniker kan förespråka att människor ska hindras från att komma till vårt land om de råkar vara analfabeter.

  SvaraRadera
 21. Nazismen lever och frodas allra mest i svenska PK "gutmenschens" sinnesvärld. Med sina ur luften tagna kopplingar kan de lätt associera allt de ogillar med nazism och, vips, så är demoniseringen av meningsmotståndare ett faktum och därmed all diskussion avslutad. Lite som nazismen fungerade mot sina meningsmotståndare, faktiskt. Man kan t o m försvara import av analfabeter med hänvisning till att nazisterna under sina maktdagar i Tyskland bedrev rovjakt på sina egna handikappade och mentalsjuka medborgare. Så fungerar ett förvirrat sinne.

  SvaraRadera
 22. Johan Bensow,
  Din formulering "import av analfabeter" visar att vi har helt olika människosyn.

  SvaraRadera
 23. Handlar det om människosyn eller handlar det om vad analfabeter kan tillföra Sverige. Jag ser detta som två helt olika slags frågeställningar.

  SvaraRadera
 24. Johan Bensow,
  Du använder ordet "importera" om människor. Det visar din människosyn. Man importerar föremål. Människor reser.

  SvaraRadera
 25. Märka ord, skall vi?

  SvaraRadera
 26. Lennart Holmgren10 augusti 2010 14:34

  Johan Bensow

  Jag har inte demoniserat någon.

  Du menar alltså på fullt allvar att människor som har skyddsbehov ska nekas detta ifall de är analfabeter?

  SvaraRadera
 27. Det tror jag bestämt att Herr Bensow menar. Att han känner sig demoniserad hör till martyrrollen SD har tagit då man bemöter dem med faktiska och obehagliga liknelser. Då vrids argumentet till att ligga i den som uttalar liknelsen. Då är det vi som är inskränkta, PK-iter och mindre förstående.

  Herr Bensow: Hur du resonerar i frågan om vi ska "importera analfabeter" av ekonomiska skäl hänger definitivt ihop med din människosyn, hur mycket du än försöker inbilla dig något annat och hävda att det är två olika resonemang. Den människosynen är brun, cynisk, luktar illa och sprungen ur en tid du säger dig ta avstånd ifrån.

  Tveksamt....mycket tveksamt.

  Vilket håll på den politiska skalan skulle du kliva om du inte tillhörde SD sa du? Nej...det gjorde du aldrig...

  SvaraRadera
 28. Lennart Holmgren,

  "Du menar alltså på fullt allvar att människor som har skyddsbehov ska nekas detta ifall de är analfabeter?"

  Det är en helt annan frågeställning. I ditt första inlägg skrev du inget om några skyddsbehov. Där motsatte du dig generellt att man vägrade inresa för dem som är analfabeter. Du talade om invandrade analfabeter som grupp, inte om personer med skyddsbehov som är analfabeter. Det går knappast att tolka dig på annat vis i det inlägget än att 1. Analfebeter skall vara särskilt välkomna till Sverige, eventuellt ha "rätt" att bosätta sig där. 2. De har också "rätt" att bli försörjda av svenskarna. 3. Den som motsätter sig detta och börjar tala om kostnaderna är "nazister...rasister och patologiska cyniker". Så ljug inte när du försöker påstå att du inte demoniserade dem som är av annan uppfattning än du, det var precis det du gjorde. Stå hellre för dina åsikter i stället.

  Nu till min syn på saken. Jag menar att analfabetism inte är något som kvalificerar utländsk medborgare för inresetillstånd till Sverige. Invandring av analfabeter är något som varken löser våra egna eller det lands problem som analfabeten kommer ifrån. Analfabetism är ett problem som bara kan lösas på den plats där det finns. Däremot kan det finnas asylsökande analfabeter som vid prövning av sitt ärende beviljats asyl. Sådana bör inte förvägras uppehållstillstånd bara för att de är analfabeter. Sedan är det bara att tillägga att jag inte på något vis stöder den unika svenska definitionen av "skyddsbehov" eller den alltför vidlyftiga asylpolitik som Sverige fört sedan många årtionden. Detta måste omgående rivas upp. Jag förordar att Sverige i stället strikt följer FNs definitioner av begreppet flykting, samt endast tar ansvar för den kvot av flyktingar som samma organ, FN, rilldelat oss.

  SvaraRadera
 29. D., Jag känner mig varken demoniserad eller som någon martyr för mina politiska uppfattningar. Den som opåkallat kommer med låga epitet och omdömen om andra i stället för argument, och som ständigt vill göra drastiska associationer för andras räkning mäter alltid med ett mått som de själva inte vill mätas med. Förutom det stinkande hyckleriet så visar man inte så mycket annat än att man saknar hållbara argument för sin sak. Man drivs i själva verket av hat mot oliktänkande. Bättre än så är man inte. Enda skillnaden mot rödrötäggen är att man inte sysslar med direkt vandalism eller våldspropaganda men man har samma mobbande inställning till sina hatobjekt. Era definitioner av vad som är brunt och cyniskt känns därför ganska så löjliga att ens diskutera när man väl upptäcker detta, vilket alltfler dessbättre gör. Ni kan behålla era uppfattningar för er själva och leva i er inbillade värld där ni tror att ni själva är goda och fina människor. De flesta vet ändå precis hurdana ni är och har noll förtroende för era politiska uppfattningar.

  SvaraRadera
 30. Jag älskar dig med. I alla världar.

  SvaraRadera
 31. För att klara av den grundläggande "argumentationen" mot dem som inte köper era tolkningar rakta av så låt oss från början konstatera att jag är främlingsfientlig rasistisk islamofob med unken människosyn. Så då har vi fått den pseudodebatten ur vägen och kan gå över till att diskutera som vuxna gör i resten av världen, ok?

  I era resonemang utgår ni från att kritiker till invandringspolitiken generellt är kritiska till invandring i sig som jag förstår det. Det är inte den bilden jag har. De flesta verkar vara emot det man benämner som "massinvandring" dvs att ta emot fler än de som kan få jobb och försörja sig själva.

  För att anpassa er statistik till den frågeställningen så vore det väl mera relevant att anpassa statistiken till de grupper/nationaliteter som utgör "överskottet" om man kan säga så, eller som anses "tära" på systemet? istället för att klumpa ihop alla invandrare som om de vore likvärdiga ur ekonomisk synvinkel.

  SvaraRadera
 32. idioti på hög nivå. Man kan inte räkna på detta sätt överhuvudtaget. Det är ungefär som att säga att man är värd summa av alla mat man ätit i sitt liv.

  Totalt irrelevant. Det är dessutom så att alla Svenskar och boende i Sverige som betalar skatt betalar för sina Barn. Dvs det finns en intäktssida som är kopplad. Om det kommer hit en person i en viss ålder så kan man hoppas i bästa falla att han eller hon är utbildad så det inte uppstår en kostnad utan intäkt.

  SvaraRadera
 33. Fråga 5 politiker om ämnet och du får också 5 svar!
  Människor som förväntas att veta svaret har aldrig och kommer aldrig att svara ärligt på frågan om de " riktiga" konsekvenserna över den totala invandringen...kanske för att de inte kan,men jag tror på allvar att de helt enkelt inte vill svara! ( det vore tydligen dålig politik att tala sanning )

  Rasismen idag är långt mycket mindre än vad som görs gällande i alla debatter.
  Rasism handlar alltid om hat ifrån en Svensk till en person med utländskt ursprung,..men ALDRIG tvärtom.
  Sådant kan reta vem som helst till kommentarer som sedan bedöms som främlingsfientliga!

  Kommer ALDRIG bli en RASIST men fy f.. vad trött jag är på att en åsikt alltid bara speglas ifrån ETT håll.
  Det är inte konstigt att folk ballar ur och tröttnar på att sensorera sitt snack då landet totalt håller på att kantra.

  Men fortsätt ni alla att tro att invandringen inte på NÅGOT vis KAN skada vårt land och att endast fördelar finnes,..så skall ni om 20 år få se konsekvenserna....Vi är alla olika och sådant måste man tänka på innan man fattar beslut.

  ÄR helt övertygad om att myndigheterna känner till mycket skit men är förståss rädda för konsekvenserna om de antyder något som kan misstolkas som rasism...
  Vi har tyvärr våra trevliga medier att "tacka" för en stor del av den "hets mot folkgrupp" som finnes idag.

  Att blåneka till att brottslighet förekommer även ibland invandrare leder nämligen också till förakt....en mycket farligare sådan!

  Troligtvis finns det inget svar på frågan om vad invandringen kostar,..men frågan berör.
  Frågan är bara VEM man frågar!

  SvaraRadera