tisdag 21 september 2010

Ett medel mot främlingsfientlighet är fortfarande oprövat

Etablerade partier har prövat allt mot invandringsfientliga partier, skriver Ingrid Hedström i DN. Både att isolera dem och att sno deras politik, och båda har misslyckats.

Men en metod är fortfarande oprövad, åtminstone i Sverige. Det är att bemöta främlingsfientliga påståenden med fakta. Istället spelar politiker och media med på de främlingsfientligas villkor. I ren naivitet utmålar man invandrare som ett problem ”men eftersom vi är så snälla accepterar vi invandrare ändå”.

Inför valet har andra partier hjälpt fram Sverigedemokraterna genom att ge stor uppmärksamhet åt integrationsproblem som inte finns. Ett exempel är att kräva förbud mot burka och niqab. Praktiskt taget ingen i Sverige går klädd i burka och bara något hundratal bär niqab. En annan händelse som fick enorm uppmärksamhet var när en man vägrade ta i hand vid en anställningsintervju. Det är knappast ett samhällsproblem att ett par hundra kvinnor klär sig i niqab eller att någon enstaka person hälsar på annat sätt än att ta i hand. Men ett stort antal politiker från olika partier tog chansen att ge sig själva uppmärksamhet genom att diskutera petitesser istället för att lösa de problem väljarna gett dem i uppdrag att lösa, t.ex. arbetslösheten.

Det sprids också rena lögner om invandrare. Den mest populära är att det tar sju år för invandrare att få arbete. Det är självaste Integrationsdepartementet som spridit denna myt via ett pressmeddelande man skickade ut. Pressmeddelandet skulle presentera en rapport om nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering. Det man ”glömde” tala om i pressmeddelandet var att rapporten bara handlade om en fjärdedel av invandrarna, de kommunmottagna. Sedan dess har politiker och media från höger till vänster hamrat in i folks medvetande att det tar minsann sju år innan invandrare får arbete. Sverigedemokraterna tackar för rösterna.

Tänk om man skulle skriva en artikel med rubriken ”Moderater ska arbeta och respektera demokratiska värderingar”. De flesta skulle nog tolka det som en anklagelse mot moderater att de inte arbetar och inte respekterar demokratiska värderingar. Och man skulle bemöta kritiken med ”Varför tycker du inte att moderater ska arbeta och respektera demokratiska värderingar?”

Däremot anses det helt okey när en moderat riksdagsledamot skriver en artikel med rubriken ”Invandrare ska arbeta och respektera demokratiska värderingar”. Sverigedemokraterna tackar för rösterna.

Istället för att problematisera invandringen och invandrarna borde man tala om att invandrare har med sig utbildning till ett värde av över 30 miljarder per år. När man talar om arbetslösheten bland invandrare bör man också tala om att en betydligt högre andel tillhör arbetskraften så att lika stor andel invandrare som infödda arbetar, räknat på alla åldrar. När någon påstår att vi måste välja mellan invandring eller pensioner ska man tala om att invandrarhushållen betalar mer till samhället i skatt än de får i bidrag.

Det är inte synd om de etablerade partierna att de nu måste ha Sverigedemokraterna i riksdagen. De har till stor del orsakat det själva genom att försöka exploatera de främlingsfientliga strömningarna för att värva röster. Men det är synd om en stor del av Sveriges befolkning. Man kan bara hoppas att politikerna och deras allierade inom media nu inser att det var fel metod. Vi måste nu försörja ett stort antal Sverigedemokrater i fyra år. Kanske nöjer de sig med det och orsakar inte så stor annan skada. Men de övriga partierna måste nu inse att man bara kan bekämpa främlingsfientlighet genom upplysning. Vi som arbetar med ”Vi i Sverige” har tagit fram och publicerat fakta under snart två år. Vi försöker också vara en nagel i ögat på de som hanterar fakta på ett slarvigt sätt. Vi kommer att fortsätta. De som vill bemöta främlingsfientlighet är välkomna att ta del av vårt material. En annan mycket bra informationskälla är migrationsinfo.se som har större resurser till sitt förfogande än vi.

Håll till godo!

Lars Persson

Fler länkar: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Expressen, GP, DN

22 kommentarer:

 1. Bra artikel. Men det enda svaret du ni kommer få från Sverigedemokrater är att den är
  politiskt korrekt!

  SvaraRadera
 2. Jag håller fullständigt med. Det är inget problem att krossa deras argument men det är precis som om ingen vågar ta en debatt.

  SvaraRadera
 3. Det är helt klart tydligt att extrem högern växer sig starkare vid varje val. Man kan även se att miljörörelsen växer sig starkare. Hur ska vi stoppa dessa nya partier?

  SvaraRadera
 4. Jag skulle uppmana dig att titta till valfri invandrartät förort så ska du se att det finns en enormt stora problem. jag anser att Sverige inte kan ta emot fler invandrare eftersom de alla flyttar självmant till problemområdena eftersom det är där de känner sig hemma. För övrigt så tror jag inte att folk från MENA-länderna har speciellt stor utbildningskapital att fingra på då majoriteten inte kan läsa och skriva ens på sitt eget språk.

  SvaraRadera
 5. Är det inte precis det som är demokrati? Rätten att ha en àsikt. Onekerligen màste väl ett visst antal svenskars àsikt sàlunda representeras i riksdagen. Eller är det dessa svenskar som tänker fel menar du? Hur skall vi göra dà? Skicka dom pà psykvàrd (som man gjorde i Sovjetunionen)? Nej det enda taktik man inte provat är att kanske ta upp imigrationsfràgan som nu ett antal svenskar tycker är viktigt. I motsatts till vad det stàr i DN's artikel, har den franska högern under mitten av 90 talet tagit upp delar av FN's program, med resultat att FN gàtt ner i val och i opinionsundersökningar. Ser fram emot att Reinfeldt & Co gör likadant, och för en mer restriktiv invandrarpolitik och med en hàrdförd integrationspolitik som gàr ut pà att de som kommer till Sverige faktiskt anpassas och lever som svenskar och inte tvärt emot som är fallet idag. Passar inte det, kan dom faktiskt àka tillbaka fràn var de kom.

  SvaraRadera
 6. Anonym 16:29,
  Du försöker intala dig själv att invandrare är analfabeter trots att det finns fakta som säger emot det. Beror det på att du har mindervärdeskomplex för att du inte har så hög utbildning själv? Skaffa dig en utbildning då istället för att hacka på andra.

  SvaraRadera
 7. Anonym 16:59,
  Invandrare anpassar sig. Dock inte till dig eftersom du verkar missanpassad.

  SvaraRadera
 8. @Vi i Sverige.
  Så om man inte tycker som dig så är man "missanpassad". Verkar som att du inte klarar att debattera utan att använda förolämpningar. Det nuvarande odemokratiska samhällsklimatet har gått så långt att man blir kallad för "rasist" eller "missanpassad" om man tycker de som kommer från andra länder ska anpassa sig till det land de kommer ifrån.

  SvaraRadera
 9. Foliehatt på! Här hittar man som vanligt totala konspirationsteorier, hemmagjorda omvinklade slutsatser och rapporter.
  Du och de av din sort har ju nu försökt i åratal att blockera sanningar om massinvandringen/koloniseringen av Sverige. Visst ni lyckades verkligen sopa problemen under mattan ett tag.. sen kom internet.
  Att ett parti som SD nu fick 5-7% i valet TROTS motstånd från hela massmedia, politikerkåren samt förmodligen alla de myndigheter ni skapat och tryckt in era politruker i säger väl allt!
  Som om detta inte skulle vara nog har ju SD motarbetats med rena antidemokratiska medel som våld och hot mot möten, YRKESFÖRBUD, trakasserier och våld mot egendomar, hem och i vissa fall även löften om hot mot familjemedlemmar. Vi har även i dagarna sett ren och skär åsiktsregistrering där sympatisörer till SD hängts ut på nätet!
  Allt detta har kunnat drabba den som helt enkelt vill ha en sansad invandringspolitik.
  Trots allt detta fick SD 5.7%! Hur mycket SD får i kommande val vet ju ingen men i skolvalen låg de på cirka 12-14%.
  Lycka till med dina foliehattsteorier.

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet! Det är dock en balansgång att bemöta argument med att de flesta invandrare är högutbildade och har jobb. De invandrare som är mest utsatta är de som är lågutbildade och arbetslösa. Precis som infödda lågutbildade och arbetslösa är mest utsatta. Rätten till att befinna sig i Sverige har ingenting med att göra hur utbildad någon är och hur mycket denne bidrar till samhället. Jag tror att det är därför politikerna har svårt att bemöta Sverigedemokrater med sakargument. Det är extra svårt för vänsterfalangen som inte vill se ner på människor som är sämre lottade ekonomiskt. Men som sagt, bra skrivet och det är bra att poängtera att invandrare inte betyder person som är socialt utsatt.

  SvaraRadera
 11. Lyssna till dom som bor i förorterna osv istället för att bara tro att allt är så bra, åk till söderort, rosengård, angered m.m. och försök få dina frågor verifierade!!
  Integrationen ÄR ett problem!!
  Samma det här med burka osv..hur påläst är du?
  Varför kan inte dom ta av sig sina burkor och visa oss respekt genom de??Eller att ta i hand o därigenom visa respekt???
  Vi respekterar ju dom...
  Åker du till kina, hälsar du som dom gör..borde väl va samma här?? Vi ska inte anpassa oss efter dom, dom ska anpassa sig efter oss!
  Alltså..vet inte vad du grundar dina "fakta" på..för dom långt ifrån stämmer!

  SvaraRadera
 12. När folk pratar om att "SD har fel" menar dom ju oftast "fel" i betydelsen moraliskt fel. Det verkar ju inte finnas någon (utom du och några forskare) som kollar med fakta. Jag fattar inte varför det finns ett sådant motstånd i det här landet mot att kolla upp statistik om invandring! Då slår man ju hål på de flesta myter och den sd-propaganda som möjligtvis kan ha ett korn av sanning kan vi bestämma oss för att göra något åt tillsammans! Jag antar att dom flesta är rädda för statistik för att dom tror på myten om invandringen/flyktingmottagandet som ett misslyckande.

  SvaraRadera
 13. Okej, fakta säger du.

  Är det då INTE fakta att svenskar kommer att bli en minoritet i Sverige om den nuvarande utvecklingen fortsätter?

  (Kulturrelativistiska argument fungerar inte, utan förstärker bara min oro och frustration gentemot er, makten).

  //Rickard Melkersson

  SvaraRadera
 14. Bra skrivet! Är tacksam att denna sida finns så att människor som inte fått saker och ting om bakfoten kan komma in här och få rätt fakta. Hoppas ni fortsätter med denna sida, speciellt med tanke på vad som har hänt politiskt.

  Jag tror att en av orsakerna till att SD lyckades ta sig in är pga att man i Sverige har en rädsla att för det första ta ordet rasism i sin mun och ännu mindre vågar diskutera detta. I de fallen som man vågar använda ordet rasist är om personen i fråga är kopplad till en rasistisk organisation. Men som vi nu sett behöver det inte vara så. Det kan i princip vem som helst, din granne, kassörskan på ICA, eller varför inte dina barns lärare. Att medier och politiker refererar till främlingsfientlighet gör inte saken bättre, i mina ögon är det att försköna sanningen. Begreppet behöver inte alls syfta till en specifik folkgrupp eller för den delen "invandrare", vilket RASISM gör, och det är precis vad SD förespråkar.

  Jag tycker det är konstigt att man inte anmäler SD för hets mot folkgrupp, alternativt hatbrott! Om man tittar på deras hemsida kryllar det av rasistiska yttranden. Om man sprider information som innebär negativa konsekvenser för en specifik folkgrupp eller individ, där argumenten bygger på att denne/dessa har specifika egenskaper pga av deras nedärvda kultur eller biologi så är det faktiskt RASISM!

  Jag tycker det är dags att man sätter igång och diskuterar detta, och möter SD så de får stå till svars! Det finns inte en chans på denna jord att de skulle kunna vinna en debatt, all deras fakta bygger på myter och falsk fakta.

  // Tinga

  SvaraRadera
 15. Det har varit kul att läsa din blogg.
  Skratta åt dina pinsamma inlägg.
  Vi som har lite vett i huvudet och lever i verkligheten visste att SD skulle komma in i riksdagen.
  INGEN köpte dina lögner.

  Varför kommenterar du inte skolvalet, där SD gjorde enorma framsteg.
  Från 4.3% till 12.8% och på vissa skolor fick SD egen majoritet.

  Du kan lägga ner bloggen nu, för om 4 år kommer SD vara dubbelt så stort:)

  SvaraRadera
 16. Bra artikel Lars! Av alla anonyma kommentarer verkar det dock som vi medborgare har ett stort jobb att upplysa de frustrerade och missnöjda "demokrater" som lägger ned ett ovanligt stort arbete på att hänga på internetforum istället för att ta tag i sina liv och tänka lite längre än vad näsan räcker. Följande fakta kvarstår för alla sd:are att bemöta: 1) Invandringen bidrar mer än den kostar, 2) Ingen kan på fullaste allvar tro på att ett vikingamuseum och pengar till spelmannalag kommer höja den svenska kulturen, 3) Innan SD kan göra anspråk på att vara ett demokratiskt parti verkar det som de behöver rensa i de egna leden, eller ännu bättre: starta ett nytt parti fritt från nazistiska kopplingar - att partiledningen sjunger rasistiska slagdängor på finlandsfärjor stärker knappast deras demokratiska image.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker det borde uppmärksammas att andelen kvinnor i SD:s riksdagsgrupp är hälften av andelen i Afghanistans parlament, något ni vlll skriva om?

  I samma veva borde det vara dags att påminna om att Sd vill sänka antalet abortveckor och att kvinnoförbundets blogg har varit inaktiv sedan i vintras.

  mvh AM

  http://www.ipu.org/wmn-e/arc/classif301108.htm
  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/sd-sanker-andelen-kvinnliga-riksdagsledamoter-1.1173806

  SvaraRadera
 18. Kanske hade de här killarna rätt ändå:

  http://snovas.blogspot.com/2010/09/sverigedemokraterna-blir-hovmastare.html

  SvaraRadera
 19. God morgon ! SD`s valframgångar tror jag på att många känner sig svikna av de etablerade partierna. Många av arbetarklassen vet inte vad riktningen i samhäller är på väg och känner sig oroliga. Tror att debatt om Sveriges framtid behövs utan att man behöver bekräfta sd´s bild av samhället. Så kan man ju hoppas att det blir som Ny Demoktati att de åker ur nästa val.

  SvaraRadera
 20. Rickard Melkersson,
  Nej, svenskar blir inte i minoritet eftersom många invandrare blir svenskar så småningom.

  SvaraRadera
 21. "Praktiskt taget ingen i Sverige går klädd i burka och bara något hundratal bär niqab."
  Stolpskottet "Lars Persson" (fast adress: Sveav 68??) avslöjar sig igen! Han har aldrig varit i ett invandrarområde, någonsin.
  När jag flyttade från Fjollträsk för några år sedan då bodde jag i en förort som då betraktades som "tämligen hygglig", visserligen granne med ännu mer berikade områden, men ändå, hygglig.
  Jag såg där, DAGLIGEN, både niqab och burka. Hur det är idag vet jag inte, de flesta lgh som såldes, de såldes till "nysvenskar".
  //ER

  SvaraRadera