fredag 17 september 2010

Verkliga och overkliga attacker mot politiker

Häromdagen blev den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrik Federley överfallen och grovt misshandlad av flera personer. Det fanns flera vittnen till överfallet som ledde till en kraftig hjärnskakning och en fraktur på näsbenet.

Några dagar tidigare anmälde den sverigedemokratiske politikern David von Arnold Antoni att han blivit överfallen utanför sitt hem, insläpad i lägenheten och under 15-20 minuter rispad i ansiktet och på halsen (torterad enligt SD). Enligt Sydsvenskan har ingen hört eller sett något och inga tydliga spår har hittats.

Jag frågade Anders Lindell, informatör vid Polisområde Malmö: ” Om någon blir överfallen utanför sitt hem, insläpad i lägenheten där gärningsmännen uppehåller sig i 15-20 minuter, borde det inte finnas en hel del spår då"? ”Jo, det kan man tycka”, svarar han.

I övrigt vill inte Polisen uttala sig förrän förundersökningen är klar. ”Sådana är reglerna”, säger Anders Lindell. Det fanns inte heller några spår vid det tidigare anmälda överfallet i mars. ”Han säger att han sprayade gärningsmannen men det har inte lett fram till något”, säger Anders Lindell.

Det finns verkliga och overkliga attacker mot politiker. De verkliga är ett angrepp både mot personer och mot demokratin. Därför måste det göras stora ansträngningar för att politik och opinionsbildning ska kunna bedrivas på ett säkert sätt.

Overkliga attacker kan också vara ett angrepp mot demokratin. Har man en ogenomtänkt och obehaglig politik kan man istället använda overkliga attacker till att väcka sympati och värva röster. Men Sverige ska inte styras av de som utsätts för flest attacker utan de som har den bästa politiken för Sveriges befolkning.

Lars Persson

Fler länkar: DN, DN, Expressen, SvD, Expressen, SDS, SvD, Expressen, Centerpartiet

7 kommentarer:

 1. detta som lars säger borde ju betyda att det inte är farligt på något sätt att representera sd i politiken
  det kan ni ju tänka på ni sd,are som står i valet att bli sd--politiker,ni behöver inte vara rädda,för det har lars sagt
  pelle

  SvaraRadera
 2. Du är inte lite störd som tror att någon ristar in en svastika i pannan på sig själv för att vinna politiska sympatier.

  Om det finns spår eller inte får du först veta efter förundersökningen. Vad tror du att de skulle lämna kvar? Ett visitkort eller?

  Polisen svarar inte ens att det inte finns några spår. Du frågar: Borde det inte finnas en massa spår? Han svarar: Jo det kan man tycka.

  Du har full rätt att kritisera politik och politiker men detta här måste ligga väldigt nära gränsen till förtal.

  SvaraRadera
 3. 100 spänn på att han gjort det själv!

  Sverigedemokraterna har en lång tradition av att fejka överfall mot sig själva.

  Vi minns väl alla t.ex. när Kinnunen tejpade sin flickvän och sen ringde polisen och skyllde på "AFA"?

  SvaraRadera
 4. Den här valrörelsen har väl varit i mångt och mycket den grisigaste på länge. Allt för många kör med strategin "Målen helgar medlen". Enligt dig verkar det som om det är SD som använt sig av fula retoriska knep osv. Möjligt att det stämmer till viss del. Men det är ju uppenbart att det lyckas få med sig andra partiers förträdar, media etc, på samma nivå. Idag verkar det inte finnas många politiker som har tillräckligt med självförtroende att i huvudsak ägna sig åt sin egen poltik. Ca 75 % av strategin verkar vara att svartmåla och baktala sina politiska motståndare. Personlig ansvar och omtanke om demokratin efterlyses.

  SvaraRadera
 5. Det blir mer och mer uppenbart att överfallet är fabricerat av Sverigedemokraten själv:

  "Det var på kvällen i fredags för en vecka sedan som mannen ringde polisen och berättade att maskerade män trängt sig in i hans lägenhet i Malmö och med våld ristat ett hakkors i pannan på honom. Men nu visar den undersökning som rättsläkaren gjort av honom att han kan ha orsakat skadorna i pannan själv.

  – Där är vissa tvivel på sanningshalten i det han säger. Rättsläkaren har gjort en bedömning av skadorna och jämfört det med den berättelse han själv har uppgett. Det finns tvivel på skadornas uppkomst, säger Magnus Andersson, chef för kriminalroteln vid Malmöpolisen."

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=4024853

  Det var förstås inte direkt oväntat. SD har ju en historia av påhittade överfall!

  SvaraRadera
 6. Anonym 14:38,
  Vem som är störd är ju relativt...

  SvaraRadera
 7. Är han säker på att det var han som blev nerklubbad. Ibland brukar ju han vara en hon och de kanske var henne de var ute efter. Det kanske finns ännu fler alter egon än han och hon. Men det är säkert Sverigedemokraterna som ligger bakom det ev överfallet. Oavsett vem de sspöade.

  SvaraRadera