fredag 14 januari 2011

Bara välutbildade ska få bilda familj enligt SD

Sverigedemokraterna erbjuder sig nu att rösta för moderaternas förslag om jobbskatteavdrag om alliansen förhandlar med dem om invandringen (Svenska Dagbladet). Trots att SD:s budgetförslag sågats både till höger och vänster och på mitten så hävdar de att de kan spara 20 miljarder per år genom att minska invandringen.

Om man betänker att lika stor andel invandrare som infödda arbetar och betalar skatt så frågar man sig hur man ska kunna spara 20 miljarder på att minska invandringen. Räknat på alla åldrar så arbetar nämligen hälften av alla invandrare och hälften av alla infödda. De flesta invandrar som unga vuxna och den fördelaktiga åldersfördelningen bland invandrare kompenserar därför för den lägre sysselsättningsgraden. Dessutom sparar samhället mer än 30 miljarder per år genom att invandrare fått sin utbildning i utlandet.

Om Sverigedemokraterna var ute efter att spara pengar kunde man anta att de skulle rikta in sig på den invandring som är minst lönsam. Istället är de starkast motståndare till en mycket lönsam del av invandringen, anhöriginvandringen. Där har de en politik som säkert är främmande för de allra flesta i Sverige. Man ska inte få välja sin partner på grund av kärlek utan efter utbildning och arbetslivserfarenhet. Som vanligt kan inte Sverigedemokraterna tänka ut något själva och kopierar därför Dansk Folkepartis politik.


Anhöriginvandrarna är den grupp som har de bästa förutsättningarna av alla invandrare. De anhöriga försörjer dem tills de får arbete, hjälper till med språkträning och att förstå svenska seder och bruk. Anknytningspersonen i Sverige har ofta ett kontaktnät som resulterar i arbete för anhöriginvandraren. 6 av 10 anknytningspersoner är svenska medborgare och en tredjedel är födda i Sverige.

Sverigedemokraternas politik kommer därför att kosta, inte spara pengar. De är heller inte ute efter att spara pengar utan hymlar inte med att det är ett ”befolkningsmässigt homogent” samhälle de eftersträvar.

Lars Persson

Fler länkar: SvD

55 kommentarer:

 1. Varför skall Sverige ha några restriktioner överhuvudtaget för invandring?

  Enligt Lars så är det den bästa affär vi kan göra att helt öppna gränserna, helt utan spärrar.

  Eller?

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet som vanligt Lars!

  SvaraRadera
 3. Anhöriginvandringen är en kostsam historia som inte har mycket med arbete och egen försörjning att göra då de flesta går på bidrag under en lång tid.

  Mycket svammel och lite fakta på denna bloggen.

  SvaraRadera
 4. "Anhöriginvandrarna är den grupp som har de bästa förutsättningarna av alla invandrare. De anhöriga försörjer dem tills de får arbete, hjälper till med språkträning och att förstå svenska seder och bruk. Anknytningspersonen i Sverige har ofta ett kontaktnät som resulterar i arbete för anhöriginvandraren. 6 av 10 anknytningspersoner är svenska medborgare och en tredjedel är födda i Sverige."

  Detta är ren lögn. Försörjer dem, hjälper dem med att förstå svenska seder och bruk? Detta är snarare dina föreställningar och din tro, baserad på en naiv uppfattning som inte har någon verklighetsförankring.

  SvaraRadera
 5. "Anhöriginvandrarna är den grupp som har de bästa förutsättningarna av alla invandrare. De anhöriga försörjer dem tills de får arbete, hjälper till med språkträning och att förstå svenska seder och bruk...."

  - Vilket planet lever du på?

  Du måste blandat ihop korten här lite...du kanske istället menar tvångsäktenskapet där bruden hämtas hem från mellanöstern och stängs in i en hyreslägenhet i en svensk betongförort - med enda uppgift att föda barn?
  ...eller kanske den somaliska 9-barnsfamiljen som vägrar att göra DNA-prov för att säkerställa att det verkligen är deras egna barn - kan det vara dessa du menar?
  Eller är det kanske de stackars föräldrarlösa "flyktingbarnen" du menar? Vars döda familjemedlemmar mirakulöst återuppstår från de döda efter att högsta vinsten i PUT-lotteriet har håvats hem av det lilla "barnet"?

  Vad du skriver är någonting du tror - det jag funderar över är någonting vi alla vet.

  ...och någonting som vi andra får betala via skattsedeln - med en total prislapp på närmare 100 miljarder kr per år - med den lilla bonusen att hela välfärdsapparaten håller på att skrotas - helt enkelt för att det finns andra svarta hål i statens finanser som ingen får ifrågasätta - du skulle man ju vara främlingsfientlig, rasist - ...eller till och med nazist.

  Vakna upp ur PK-dimman! Det är min, din och hela nationens överlevnad vi pratar om.

  SvaraRadera
 6. Detta var helt nytt för mig! Jag som lurades av Dalademokratens lögner förra veckan som tydligen inte alls har med verkligheten att göra: http://www.dalademokraten.se/sida/id/150962/

  Det känns ju som om vår nuvarande invandring är lite i underkant då. Precis som "Anonym" skriver så borde vi ju rimligtvis släppa invandringen helt fri eftersom det inte är skillnad på "folk och folk" och Sverige går plus på all invandring!

  SvaraRadera
 7. Anhöriginvandring i Sverige idag är enbart makar och minderåriga barn, och den vill de minska på. Det betyder då t ex att min brors amerikanska, välutbildade fru inte skulle ha fått uppehållstillstånd.

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet mannen! Skönt att du tar fajten på nätet behövs fler som gör det. Angående artikelns innehåll så vill jag bara påpeka att man ska vara försiktigt i debatten med Sd. De har en helt annan världsbild o snackar gärna om för- och nackdelar med invandring. Som om vi endast skulle ha invandring för att det var positivt? Hela den diskussionen är bara så wrong, om man står för människovärde. Men givetvis bra och påpeka då de kör rena faktafelen. Alla människor är lika mycket värda och ska ha rätten och flytta var man vill, är min åsikt. Punkt.

  SvaraRadera
 9. Svavavalkyrie:
  ...din brors amerikanske fru fick förmodligen inte ett bidragsbaserat PUT...

  Hon fick komma hit på sina egna villkor och själv ansvara för sin försörjning, språkutbildning och kulturell anpassning.

  Anhörighetsinvandring kopplat till asylinvandring är något helt annat...

  SvaraRadera
 10. Det är ju konstigt att bara Sverige har kommit på denna ekonomiska mirakelmedicin. Du kan ju försöka sälja in idén till Danmark, Finland. Eller varför inte Grekland som ligger ekonomiskt risigt till, men de verkar inte vara inne på din linje...

  Nej, sanningen är att det finns stora pengar att spara på en mer balanserad invandring. Det är inte antingen eller som du tycks tro. Sverige har idag en av världens mest generösa, aningslösa och kostsamma invandringspolitik.

  Att anpassa den till en mer genomsnittlig europeisk nivå, som SD föreslår, skulle förbättra Sveriges chanser att styra upp utanförskap, brottslighet och allmän alienation. Vi behöver ett andrum nu. Vi har gjort vårt på ett tag.

  SvaraRadera
 11. Max Colliander Betyder "alla är lika mycket värda" det samma som att de har rätt att flytta till Sverige.
  Om nu "alla"vill flytta till Sverige hur rent konkret hur du tänkt lösa det praktiskt?
  Du vet väl att du måste ha ett svar på detta annars är du inte trovärdig.

  SvaraRadera
 12. Logiken är så urusel att man häpnar. Back to förskolan.

  SvaraRadera
 13. MAx: Att alla mäniskor är lika mycket värda:
  VAd grundar du det på. LÖNEN?
  En utopi i en utopisk värld. Det finns inget TABLA RASA - varför betalas en läkare med än en städare?

  SvaraRadera
 14. Det är inte bara DF:s politik, utan även den danska regeringens, d.v.s. systerpartier till alliansen. Är det ok där så borde det gå att genomföra här också.

  Den utbildning som invandrare fått i hemlandet går inte att jämföra med den som svenska skolelever får som är anpassad efter svenska behov. Bara att växa upp i en svensk miljö ger en massa nyttiga kunskaper gratis om hur Sverige fungerar, om sociala koder och samspel mellan individer, kunskaper som fjärran invandrare inte har. Att lära vuxna tala svenska (och engelska) är dyrt och ineffektivt, språkinlärningen fungerar bäst i tidig ålder. Så besparingen som nämns är rena glädjesiffror, inte seriöst.

  Att SD:s budgetförslag sågas hör till det politiska spelet. Kritiken är svepande och opreciserad. SD:s budget har åtskilliga källhänvisningar.

  SvaraRadera
 15. "Anhöriginvandrarna är den grupp som har de bästa förutsättningarna av alla invandrare".

  Du tror inte på det där själv, va? Har du ingen som helst koll på vad som händer i Sverige?

  Det finns länder som ställer krav på de som vill flytta dit. Australien är ett exempel, Kanada är ett annat. Sverige är ett av de länderna i världen som har sämst "integration". Vi ligger på nivå med Frankrike, England, Tyskland, Belgien och Nederländerna. Samtidigt så klarar länder som t.ex Australien och Kanada sig rätt bra, även om även de har problem med vissa grupper människor (lustigt nog alltid samma grupper, oavsett vilket land de kommit till).

  Jag orkar inte ens förklara för dig hur fel du har om anhöriginvandringen. Om du inte vet så är du så oerhört blind att du borde skämmas...om du vet så är du en förrädare och borde skämmas.

  Sverige tjänar inte på att släppa in hundra tusen människor från världens sämsta länder, varje år. Nästan hälften av dem är analfabeter. Deras snitt-IQ ligger i bästa fall runt 75-80 (under 70 för somalier/zigenare). Du kanske vill blunda för sådana fakta också, men verkligheten skiter i dig och det politiskt korrekta.

  SvaraRadera
 16. Himla märkligt att inte alla länder har öppna gränser om det vore ekonomiskt rätt. Eller så är det som alla vet rent BULLSHIT och vänsterflumpropaganda.

  SvaraRadera
 17. Vad är det för fel att ställa krav på dem som vill flytta till Sverige? Det gör ju redan en mängd andra länder (t.ex. Kanada, Danmark etc.) med gott resultat. Varför ska Sverige före en annan linje? Då riskerar vi ju bara att få emot de med sämre kvalifikationer. SD föreslår ju knappast något revolutionerande. Finlands f.d. president Martti Ahtisaari uttalade sig f.ö. enligt en tidningsartikel att Finland borde försöka plocka russinen ur kakan (dvs. Finland borde se till att ta emot välutbildade immigranter) samt uttryckte en förhoppning att de som flyttade till Finland kom från kulturer som hade goda möjligheter att anpassa sig till Finland och de finska traditionerna (http://tinyurl.com/6fttsvm). Är kanadensarna, danskarna och finländarna rasister? Knappast. De har bara insett att det trots allt är skillnad på invandrare och invandrare. Med detta avser jag deras varierande grundförutsättningar (utbildning, språkkunskaper etc.) som gör att de i varierande grad kan integrera sig, hitta ett arbete och därmed positivt bidra både till sin egen försörjning och till det nya hemlandets utveckling. Det tar i nuläget tyvärr rätt många år innan en invandrare i genomsnitt hittar ett arbete (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/invandringen-bor-inte-innebara-sju-svara-ar_3855107.svd), (http://www.eso.expertgrupp.se/Uploads/Documents/ESO%20rapport%203.pdf). Det är dock värt att påpeka att det finns skillnader mellan de olika invandrargrupperna. Om vi ska exemplifiera grovt så har en norsk ingenjör med all sannolikhet en större chans att hitta ett arbete i Sverige som motsvarar hans/hennes kompetens än en barnsoldat från Somalia som har läs- och skrivsvårigheter.
  I detta sammanhang kan det även vara på sin plats att påpeka ett det nyligen även i Norge framkommit fakta som pekar på att vissa invandrargrupper, trots lång tid i Norge, är fast i utanförskap (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3983725.ece), (http://www.frisch.uio.no//pdf/rapp11_01.pdf). Som ni kan utläsa ur rapporten är tyvärr invandrargruppernas sysselsättningsnivå generellt sett lägre än de norskföddas. Dock ses även här skillnader mellan de olika invandrargrupperna. Jag skulle även vilja hänvisa till rapporten om Invandringens kostnader (http://www.ne.su.se/ed/pdf/31-2-ewho.pdf) - Invandrarna och den offentliga sektorns ekonomi i Danmark. Mycket grovt förenklat och jag citerar: "Nettoöverföringarna går från västliga invandrare (och danskar) till den offentliga sektorn och från den offentliga sektorn till icke-västliga invandrare.". Samt ”De resultat som redovisats för Danmark är inte unika. Undersökningar för bl a Norge och Sverige visar på liknade förhållanden. Nettoöverföringarna till invandrarna är betydligt mer omfattande i Sverige än de i Danmark, då invandringen till Sverige har varit betydligt mer omfattande.”. Förklaringsmodellerna förstås bäst genom att läsa källartikeln. Med detta i åtanke, vad är det för fel att ha en viss selektion av dem som vill emigrera till Sverige?

  Slutligen har dessutom professor Jan Ekberg konstaterat att det inte finns några starka offentligt finansiella argument för invandring (http://www.dn.se/debatt/arbetskraftsinvandring-hjalper-inte-offentlig-sektor). Även LO-ekonomerna har (år 2004) varnat för fri arbetskraftinvandring (http://tinyurl.com/37m4g8q). De konstaterar dessutom att det är tveksamt om nuvarande invandring är statsfinansiellt lönsam och orsaken är den höga arbetslösheten i gruppen.

  SvaraRadera
 18. Max Colliander: Haha, ja varför skulle vi ha invandring om det var negativt? Vad vore det för dårskap? Och vad är det för skev inställning att man skulle ha ett människovärde om man bara kommer hit för att lyfta bidrag, begå brott eller ställa krav utan att tillföra något positivt? Den attityden skulle knappast gå hem i invandrarnas hemländer.

  Invandring kan dock säkert vara positivt, under förutsättning att den sker på mottagarlandets villkor. Den här typen av sortering som SD och dansk folkeparti föreslår tillämpas redan av länder med längre historia av invandring, som t ex Kanada och Australien.

  SvaraRadera
 19. "Anhöriginvandring i Sverige idag är enbart makar och minderåriga barn, och den vill de minska på. Det betyder då t ex att min brors amerikanska, välutbildade fru inte skulle ha fått uppehållstillstånd."

  Totalt skitsnack SD säger sig ju vilja ha ett poängsystem!

  SvaraRadera
 20. Det bästa med SD:s förslag är deras krav på egen försörjningsplikt. Du har helt rätt i att vem som helst ska få flytta till Sverige, men inte för att erhålla livslång semester. Man ska skaffa arbete relativt omgående. Svenska språket ska man givetvis delvis kunna behärska, precis som vi svenskar lär oss grunderna i franska, spanska, thailändska innan vi flyttar till dessa länder för att skaffa jobb.
  Antingen flyttar man till Sverige för att man flyr undan krig, eller så är man helt enkelt tvungen att kunna försörja sig.
  Alltså precis samma regler som gäller för alla svenskar som flyttar utomlands.

  SvaraRadera
 21. Illwill,
  Försöker du undervisa mig om min egen familj?

  SvaraRadera
 22. Erik, Sthlm,
  Den danska regeringens politik har fått till följd att infödda danskar flytt till Sverige för att kunna leva med den de vill. Vilka andra länders politik tycker du fungerar bra och som du vill införa här? Iran? Nordkorea?

  SvaraRadera
 23. Erik, Sthlm,
  Tror du att det är bara i Sverige som man lär sig samspel mellan individer?

  SvaraRadera
 24. Vi-i-Sverige kan föregå med gott exempel och ta in obegränsat med flyktingar i sin egen bostad först. Sen när vi ser att han bara fått fördelar så följer vi andra efter. Deal?

  "Vilka andra länders politik tycker du fungerar bra och som du vill införa här? Iran? Nordkorea?"
  Frågar du sedan.
  Du kan ju testa med Finlands och Japans.

  /Danne

  SvaraRadera
 25. Danne,
  50% av invånarna i mitt hus är invandrare (dock inte flyktingar). Det fungerar utmärkt.

  SvaraRadera
 26. Det handlar om att ställa samma krav på invandrade eller ingifta människor som gäller för infödda svenskar.
  Inget konstigt med det.
  Om jag som svensk flyttar till USA, Frankrike, eller Egypten så gäller det för mig att arbeta för att överleva. Inga bidrag där inte.
  Vill jag lära mig språket, så är det CSN som gäller, om jag har tur.

  SvaraRadera
 27. För enkelhetens skull kan vi väl begränsa diskussionen till utomeuropeiska invandrare och kanske till och med vara så stringenta och övertydliga att vi talar om muslimer från MENA-länder samt "Somalia" som uppgivet ursprung.

  En totalt överväldigande del av sociala problemen och brist på egenförsörjning kan kopplas till denna grupp.

  Att föra in européer och kineser och amerikanare och japaner och australiensare och indier och thailändare i diskussionen, även om de är invandrare de också, är bara oförskämt.

  SvaraRadera
 28. Vi i Sverige

  Har du erbjudit dig att ta emot ensamkommande flyktingbarn?

  SvaraRadera
 29. Anonym 09:47,
  Det finns inga speciella bidrag för anhöriginvandrare.

  SvaraRadera
 30. Alexander,
  Vill du ha äldreomsorg? Har du erbjudit dig att ta emot en pensionär?

  SvaraRadera
 31. Fantastisk syn du har på invandringens goda effekter.Vore roligt att veta var du bor i Sverige där integrationen bara givit positiva effekter.Skulle gärna flytta dit.Inte är det Rosengård eller Hjällbo iallafall.

  SvaraRadera
 32. Anonym 13:40,
  Det har inte att göra med var man bor utan vilken attityd man har.

  SvaraRadera
 33. Vi i Sverige

  Jag var bara nyfiken,så positiv som du är till invandringen trodde jag att du inte skulle tveka en sekund att öppna ditt hem för flyktingbarnen.

  "Det har inte att göra med var man bor utan vilken attityd man har"

  Tror du inte attityden är beroende av hur man påverkas?Det kanske är lättare att vara positiv till vargar om man bor i Stockholsm innerstad än om man bor i skogen?Det kanske är likadant med invandringen,det är lättare att vara positiv om man bor i Danderyd än i Rosengård?

  SvaraRadera
 34. Du skriver att lika stor andel invandrare som infödda arbetar. Du skriver också att invandrare har lägre sysselsättningsgrad. Hur får du ihop denna motsägelse??

  SvaraRadera
 35. Anonym 14:20,
  Sysselsättningsgraden brukar räknas i arbetsför ålder, t.ex. 15-74 år eller 20-64 år. Jag skrev att räknat på alla åldrar, dvs. 0-100+, Så arbetar lika stora andelar. Det finns färre barn bland utrikes födda och även färre pensionärer.

  SvaraRadera
 36. Detta är en av de sämsta bloggar jag sett, bara fäktande och höftskott från "Lars". Är detta en blogg skriven av en SD:are? Enda "Lars" vill är att göra folk förbannade genom att tiga om det dåliga o förstora det bra och dessutom påpeka hur dumma alla andra är när man har en annan åsikt.

  SvaraRadera
 37. Nu blir väl även dagens invandrare äldre och pensionärer. Det finns en del som hävdar att vi framtiden måste öka invandringen till Sverige enbart av den orsaken att vi nu har en så stor invandring.
  Detta är mer troligt än den vandringssägen som hävdar att vi behöver en stor invandring för att ta hand om/ersätta fyrtiotalistgenerationen.
  De flesta födda på 40-talet är redan pensionärer eller borta från arbetsmarknaden av andra skäl. Hade inte våra ungdomar i 20-årså ldern inte varit så sena in i arbetskraften p.g.a. studier etc. jämnfört med tidigare generationen hade ungdomsarbetslösheten varit oerhört mer svårhanterad än den är nu, fast den är rekordhög historiskt sett.

  SvaraRadera
 38. Ha ha ha. Tack Lars för din blogg. Jag njuter av kommentarerna och dina grymma svar. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 39. @Illwill och din egen IQ nivå ligger i nivå med vadå? En amöba :)) Med tanke på vad du skriver är det inte helt otänkbart? Och snälla, droppa allt skitsnack om "politiskt korrekt" det blir bara fånigt.

  SvaraRadera
 40. @David Eng: 100 miljarder!! Det var en ny stor siffra :)) Kan du vänligen berätta var du fått den ifrån? Jösses!

  SvaraRadera
 41. 40 miljarder kr är kostnaden för invandringen,att det inte skulle påverka välfärden är ju löjligt.Självklart får andra områden stå tillbaka när pengar läggs på invandrare.Ni som påstår annat,hur är det med er hushållsekonomi?Om ni tankar bilen mer än vanligt en månad finns det väl mindre pengar till annat?

  SvaraRadera
 42. "Om man betänker att lika stor andel invandrare som infödda arbetar och betalar skatt så frågar man sig hur man ska kunna spara 20 miljarder på att minska invandringen. Räknat på alla åldrar så arbetar nämligen hälften av alla invandrare och hälften av alla infödda. De flesta invandrar som unga vuxna och den fördelaktiga åldersfördelningen bland invandrare kompenserar därför för den lägre sysselsättningsgraden."

  Invadrarna borde väl då ha en högre sysselsättningsgrad eftersom det har en fördelaktigare ålderssammansättning. Annars blir de ju ändå en belastning för systemet vilket redan är fastlagt av folk som kan räkna (Ej Vi i Sverige). Jobben är nyckeln.

  SvaraRadera
 43. @alexander: Min hushållsekonomi är utmärkt, tackar som frågar. Här är en fråga till dig: Om jag köper en massa aktier en månad så har jag också mindre med pengar över den månaden eller hur? Ser du min poäng? Jag har inte alltför höga förhoppningar om du gör det.

  SvaraRadera
 44. Z

  Poängen är att ju mer pengar ett område tar i anspråk,desto mindre finns det till andra.Håller du med?Lägger du 500 kr mer på bensin så har du väl 500 kr mindre till annat?Så är det ju med invandringen,de 40 miljarder kr den kostar gör att vården och skolan får mindre resurser.Det kan du väl inte förneka?

  SvaraRadera
 45. Hahaha som sagt jag hade inte höga förhoppningar om att du skulle fatta och det gjorde du bevisligen inte heller. Låt mig förklara: Min poäng var att pengarna som vi lägger på invandring är en investering precis som det är en investering att köpa aktier eller ge pengar till skolor. Visst kan vi få mer pengar att röra oss med nu på en gång om vi tvärvägrar att ta in fler invandrare men samma sak gäller för aktieköp och skolor. Om skolorna inte får ett öre till i år så har vi helt plötsligt massvis med pengar över men ingen vettig människa skulle argumentera för att vi lägger ner alla skolor. Det är exakt samma sak med invandringen. Hade SD kommit till makten för 50 år sedan och infört sin politik då så hade vi haft mindre pengar i samhället idag på samma sätt som att vi kommer ha mindre pengar i framtiden om SD inför sin politik nu.

  SvaraRadera
 46. "Pengarna vi lägger på invandring är en investering"

  Och hur förräntar sig investeringen?Hur ser avkastningen ut?

  SvaraRadera
 47. Z/
  Du har totalt missat vad en aktie är!
  Det är en ren risktagning att köpa något man tror kommer att öka i värde.
  Det kan många gånger ge bättre avkastning att investera i något helt annat, som t.ex fast egendom.

  SvaraRadera
 48. @Alexander

  Avkastningen är tex den skatt som invandrare och deras barn, barnbarn, barnbarnsbarn, barnbarnsbarnbarn (jag tror du förstår hur det fortsätter så jag slutar där) betalar idag och kommer att betala i framtiden.

  @Anonym

  Jag tror det skulle vara underhållande att få läsa din beskrivning av vad en aktie är och exakt hur jag missförstått konceptet.

  SvaraRadera
 49. Z

  Och hur ser resultatet ut när utgifterna räknats bort?

  SvaraRadera
 50. Alexander

  Efter att utgifterna tagits bort så står vi på plus så det står härliga till. Inte nog med att vi går plus på de allra flesta invandrare redan under deras egna livstid, vi får också skatt ifrån alla de nästkommande generationer som invandrare skapar. Du kan inte på allvar tro att vi går minus på invandring i det långa loppet?

  SvaraRadera
 51. Z

  Nationalekonom Jan Ekberg beräknar att summan är minus 40 miljarder kr/år.

  SvaraRadera
 52. Alexander

  Jag tror att man kan räkna ut precis vad man vill och dessutom är det fritt att tolka beräkningar och statistik precis hur man vill. Det är bara en fråga om vad och vilka man tar med i sin beräkning.
  Du kan aldrig övertyga mig om att befolkningstillväxt skulle vara dåligt för Sveriges ekonomi.

  SvaraRadera
 53. Z

  Jan Ekbergs beräkningar tar med vad invandrare bidrar ned till statskassan,och vad de "plockar ut".

  "Du kan aldrig övertyga mig om att befolkningstillväxt skulle vara dåligt för Sveriges ekonomi".

  Om många aldrig får ett jobb då?Har de sett arbetslöshetssiffrorna för t ex somalier?

  SvaraRadera
 54. Hur ser arbetslöshetssiffrorna ut för somaliers barn och deras barnbarn?

  Min poäng är att även om vi inte går plus på alla invandrare (spoiler: vi går plus på de allra flesta) så går vi definitivt plus på alla nästkommande generationer som föds in i det svenska samhället oavsett om deras föräldrar hade det svårt ekonomiskt när de första gången kom till ett nytt land.

  SvaraRadera