lördag 22 januari 2011

Detta är irakiernas utbildningsnivå

Carl Bildt och Tobias Billström ska ju enligt Wikileaks-dokument ha påstått att irakier som kommer till Sverige skulle vara lågutbildade. På den här bloggen vill vi gärna bemöta fördomar med fakta. Därför sökte vi i SCB:s statistikdatabas och fick fram följande siffror för invandrare från Irak (16-74 år) 2004-2008:

Förgymnasial utbildning: 30%
Gymnasial utbildning: 15%
Eftergymnasial utbildning, mindre än 3 år: 14%

Eftergymnasial utbildning, 3 år eller mer: 20%
Forskarutbildning: 1%
Uppgift saknas: 20%

Motsvarande siffror för hela befolkningen i Sverige (16-74 år) år 2008:

Förgymnasial utbildning: 23%
Gymnasial utbildning: 45%
Eftergymnasial utbildning, mindre än 3 år: 13%
Eftergymnasial utbildning, 3 år eller mer: 17%
Forskarutbildning: 1%
Uppgift saknas: 2%

Länkar: SvD, DN , SvD , GP, GP , Aftonbladet

33 kommentarer:

 1. Intressant, bifoga gärna en länk direkt till resultatsidan då jag inte finner något liknande i SCB's databas. Hittar även bara födda i sverige eller utomlands. Inget om Irak.

  SvaraRadera
 2. Under Befolkningens utbildning, välj:
  Invandrare 16-74 år efter kön, nationell bakgrund, utbildningsnivå, utbildningsinriktning och utflyttningsland. Invandringsår 1987-2009

  Sedan måste man välja i menyerna för att få ut data man vill ha. Man får resultatet i antal personer så procenttalen får man räkna själv.

  SvaraRadera
 3. Antar att de ca 25% av Iraks befolkning som är analfabeter hamnar i gruppen "Förgymnasial utbildning" då eller? Hur har man fått informationen som denna statistik bygger på? Självklart är det en fördel för den asylsökande att uppge en så hög grad av utbildning som möjligt då det kan inverka positivt på chanserna att få asyl. Och hur ska man ställa sig till en utbildning från Irak, Somalia eller Afghanistan i jämförelse med en svensk dito? En Irakisk advokatutbildning är ju knappast användbar i Sverige utan kräver i princip att man läser om hela ämmnet då rättsystemen skiljer sig markant åt. Rika arabländer som Dubai och UAE bygger skyskrapor och andra anläggningar så det knakar, men vilka är det som leder byggprojekten? Jo,det är västerländska ingenjörer som leder inhemsk eller gästarbetande arbetskraft från Indien och Bangladesh. Om man nu har så hög utbildning i dessa länder, varför klarar man inte av projekten själva?

  SvaraRadera
 4. Enligt vem? Dom själva? Om mindre än 10% av asylökarna saknar identifikationshandlingar..
  Hur vet man då detta med säkerhet?

  SvaraRadera
 5. Haha.. om mindre än 10% av asylsökarna HAR identifikationshandlingar menar jag. Borde inte ändrat meningen från "mer än 90% saknar identifikationshandlingar".. :D

  SvaraRadera
 6. Nu skall man väl jämföra irakierna med dagens 25 åringar som också möter en svensk arbetsmarknad för första gången och det utan det mest centrala i en utbildning d.v.s språket.

  SvaraRadera
 7. Martin,
  Varifrån har du uppgiften att 25% av irakierna skulle vara analfabeter?

  De som absolut VILL att invandrare ska vara lågutbildade (för att de själva då känner sig lite bättre, antar jag) brukar hävda att invandrares utbildning är värdelös. Att de sedan jobbar i kvalificerade yrken som läkare och ingenjörer spelar tydligen ingen roll för självsuggestionen.

  SvaraRadera
 8. Irakiers utbildnings nivå!

  Vem kan bekräfta de uppgifterna? De är lika trovärdiga som den vänstervridna pressens artiklar.

  SvaraRadera
 9. Jomen, titta på siffriorna för den gymnasiala utbildningen FFS! det är ju den som de flesta av våra politiker nätt och jämt klarat av, det är den som gäller!

  Hur skulle det se ut om vi plötsligt skulle vurma för människor med eftergymnasial utbildning, då skulle ju inte dagens politikerbroilers ha en chans!

  SvaraRadera
 10. För statistik kolla ex UNESC0
  Global Education Digest 2010 sid 222.
  http://www.uis.unesco.org/ev.php?ID=8206_201&ID2=DO_TOPIC

  14 % av män resp 30 % av kvinnor är tydligen analfabeter när det gäller Irak.

  SvaraRadera
 11. Anonym,
  UNESCO-rapporten skriver inte om invandrare från Irak utan befolkningen i Irak. Det är en avsevärd skillnad eftersom det inte är ett tvärsnitt av befolkningen som invandrar till Sverige.

  SvaraRadera
 12. ViS 17;43 har rätt i sitt (sitt omedvetet cyniska antagande)att det inte är skyddsbehovet som styr vilka som kommer till Sverige, utan de med bäst ekonomiska förutsättningarna vilket ofta går i hand med en högre klass/utbildningsgrad. Det är ju det faktumet som gör att en hjälp på plats eller i det direkta närområdet vid en konflikt är så mycket rättvisare.
  Sedan om man ser utbildningsnivån jämfört med våra 25 åringar som skall ut arbete så har i princip alla gymnasial utbildning eller högre. De enda som inte går igenom gymnasiet är oftast sådana som har haft stora problem. En vanlig orsak är invandringsbakgrund om man skall tro statistiken.

  SvaraRadera
 13. Anonym 19:28,
  Skyddsbehovet blir inte mindre av att man har utbildning eller pengar. Det blir bara lättare att ta sig till ett annat land.

  SvaraRadera
 14. 19:28 glömmer att en hel del av de som lyckas ta sig hit och får igång ekonomin också behåller kontakter och hjälper dem där hemma.

  En win-win situation för stat, människa och den globala ekonomin och solidariteten, så att säga.

  Hjälp till utsatta områden måste ske i många olika former. Inte bara pengar i bistånd.

  SvaraRadera
 15. ViS 19:45 Medborgarrätt och hjälpbehov
  stavas alltså pengar. Så cyniskt och så avslöjande för vilken människosyn ViS i verkligheten står för. Beklämmande

  SvaraRadera
 16. Anonym 23:09,
  Tvärtom. Har man skyddsbehov ska man få det också om man har utbildning och pengar.

  SvaraRadera
 17. ViS, jag har inte tittat på SCB:s statistik, men hur kan det bara vara 23 % som har förgymnasial utbildning i Sverige? Hur räknas gruppen? Det borde väl rimligtvis vara 70-80 %. Vi har ju skolplikt.

  SvaraRadera
 18. Feltänk ViS du satsar hellre de stora summorna på att hjälpa ett fåtal i Sverige istället för att satsa samma pengar i landet och dess närområde vilket skulle hjälpa mångdubbelt med skyddsbehov.
  Beklämmande och inhumant.

  SvaraRadera
 19. Anna,
  Det ska läsas så att 23% har högst förgymnasial utbildning. Alla de andra kategorierna har alltså också förgymnasial utbildning.

  SvaraRadera
 20. Sen så får dom städa och köra taxi i sverige om dom har tur pga att marknaden inte vill anställa dom.

  SvaraRadera
 21. Dränerar man inte Irak på humankapital om vi tar de högutbildade?

  SvaraRadera
 22. Anonym 10:34,
  I norra Irak där det nu är lugnare växer nya företag upp, ofta med hjälp av utvandrade irakier. En del har också återvänt och bygger upp företag med hjälp av kontakter man fått utomlands.

  SvaraRadera
 23. Hur gynnar det sverige

  SvaraRadera
 24. Anonym 17:18,
  Menar du hur det gynnar Sverige att exilirakier och återvändande irakier startar företag i Irak? Det ger exportmöjligheter och arbetstillfällen i Sverige.

  SvaraRadera
 25. Intressant om det skulle stämma att en sinnessjuk diktator i ett arabland som avrättades för brott mot mänskligheten skulle ha lyckats bättre med att få befolkningen utbildad än vad det socialdemokratiska partiet har lyckats med i Sverige under 50 års fredstid.

  SvaraRadera
 26. Känslan är nog att USA har mer export till Irak. Konstigt eftersom de tar emot mindre med folk från Irak. Har den svenska exporten ökat till Somalia också? Mest med Jihadkrigare kanske?

  http://www.gp.se/polopoly_fs/1.508784.1291989682!/Somalier22278448976113926359.pdf

  SvaraRadera
 27. Anonym 10:43!
  Du kan inte mena allvar?
  Ni Sverigedemokrater är uppenbarligen så korkade som det påstås. USA har mer eller mindre tvingat Irak att köpa deras saker med kriget som ursäkt. Halliburton har ju mer eller mindre monopol. Sen hur man kan jämföra lilla Sverige med USA som har 310 miljoner innevånare kan man ju fråga sig.

  Men det är förstås en Sverigedemokrats logik.
  Sen säger du att du har "känslan" av att USA har mer export till Irak!

  Du bara förmodar alltså?

  SvaraRadera
 28. Nej, Jag röstade på MP.

  Skrev jag nåt felaktigt. USA har ju stor export till Irak.

  SvaraRadera
 29. Ja det är klart dom har, dom har ju invanderat landet och tillsatt en marionettregering. Du inbillade dig att usa´s exporttill irak hade att göra med hur många flyktingar dom tagit emot, men i deras fall har det ju alltså inget med det att göra.

  ViS däremot menade att vi tjänar på att irakier flyttar tillbaka och gör affärer mellan irak och Sverige. Fattar du skillnande?

  SvaraRadera
 30. Precis, flyttar dom tillbaks tjänar vi på det. Stannar dom så blir dom en belastning.

  SvaraRadera
 31. Anonym 18:11,
  Nej, vi tjänar på att människor med goda kontakter och kunskaper om utlandsmarknader bedriver handel mellan Sverige och utlandet, antingen de finns i Sverige eller utomlands.

  SvaraRadera
 32. Ja men hur kopplar man det till invandringen. Finns det nån fakta i detta?

  Har exporten till Somalia ökat?

  SvaraRadera
 33. Vi utgår ifrån att du har rätt i ditt påstående om utbildningsnivån för iraker.

  Kan du då förklara för mig varför arbetsgivarna då hellre väljer en outbildad asiat istället för en utbildad irakier???

  Jag är själv arbetsgivare och föredrar faktiskt också hellre att anställa asiater framför svenskar.

  Det är ej svenskarna eller arbetsgivarna som är rasister utan.... ni vet nog svaret.


  A Hallgren

  SvaraRadera