måndag 17 januari 2011

Och sedan kommer kostnaderna för SD:s politik

Häromdagen försökte Sverigedemokraterna hänvisa till en undersökning av Svenskt Näringsliv när de påstod att de kunde spara 20 miljarder på att minska invandringen. Stefan Fölster och Li Jansson från Svenskt Näringsliv sågar nu deras argumentation i en debattartikel i Svenska Dagbladet.


Utöver det som Fölster och Jansson påpekar är det också viktigt att klargöra att de besparingar som kan göras genom ett tvärstopp för invandringen innebär minst lika stora förluster längre fram. Liksom det finns utgifter för samhället i ca 20 år för infödda svenskar så finns det utgifter för svenskundervisning och för asylinvandring de första åren. Och liksom barn växer upp och blir skattebetalare så blir också invandrare skattebetalare, men betydligt snabbare än efter 20 år.

Man kan kortsiktigt och teoretiskt spara mycket pengar åt samhället genom att stoppa allt barnafödande men när befolkningen blir allt äldre och allt färre orkar arbeta så faller naturligtvis samhället samman. Det borde inte vara så svårt att förstå att man måste se till kostnader och intäkter för hela livsperioden, även för invandrare.

Eftersom Sverigedemokraterna uppenbarligen inte förväntar sig att någonsin behöva ta ansvar så är de heller inte intresserade av framtiden. Men inte ens med den kortsiktigheten för ögonen är deras förslag särskilt lönsamt för Sverige. De vill främst minska anhöriginvandringen kraftigt och Sverige går därmed miste om den grupp som integreras allra snabbast och som inte behöver några andra insatser från samhället än svenskundervisning innan de blir skattebetalare.

Lars Persson

29 kommentarer:

 1. Johan Forsgren17 januari 2011 10:00

  Dom kanske planerar att kompensera genom att förbjuda aborter, straffskatta kondomer och sända porr på svt?
  Kanske svenska kvinnor slutar stressa över alla farliga n***** som går omkring på gatan och då börjar föda mer barn, helt automatiskt!
  Det hade varit intressant att höra en SD'ares svar på hur dom tänker kring detta.

  SvaraRadera
 2. "Och liksom barn växer upp och blir skattebetalare så blir också invandrare skattebetalare, men betydligt snabbare än efter 20 år."

  Förutom att de inte går att anställa.

  Endast 25% av Irakiska ungdomar utbildar sig överhuvudtaget.
  Många lär sig knappt svenska.

  "det också viktigt att klargöra att de besparingar som kan göras genom ett tvärstopp för invandringen innebär minst lika stora förluster längre fram."

  Det här skulle säkert stämma, OM INTE vi hade så många arbetslösa infödda svenskar.

  Det finns helt enkelt inte jobb nog.

  Så att hämta mer arbetskraft, är bara att spä på problemet.

  SvaraRadera
 3. Andreas,
  Är du okunnig eller ljuger du medvetet?
  Hur kan det vara så att en majoritet av invandrarna jobbar om det inte går att anställa dem? Och hur kan det komma sig att invandrare betalar mer i skatt än de får i bidrag om det inte går att anställa dem?
  Du har heller inte förstått (eller vill inte förstå) att antalet jobb i ett land inte är förutbestämt. Antalet jobb beror på antalet invånare. Två personer ger ett jobb. Därför jobbar hälften av alla invandrare och hälften av alla infödda.

  SvaraRadera
 4. Läs på SCB statistik, tack!
  De infödda i arbetsför ålder innehar ett betydligt högre sysselsättningstal än invandrare!
  Dessutom, ta bort de arbetskraftsinvandrare som kom före 1975 så erhålles ett ännu lägre sysselsättningstal för invandrare!
  Den invandring som äger rum i dagsläget består av till stor del analfabeter och folk med mycket kort skolutbildning! För en vecka sedan så påpekades, att ungdomar från "invandrartäta områden" klarar sig sämre och sämre på grundskolenivå, varför detta då "Vi i Sverige"? Endast 6 av 10 klarar av godkända betyg. Vilka arbeten har "Vi i Sverige" tänkt sig för dessa människor i ett alltmer utbildningskrävande samhälle som det svenska?

  SvaraRadera
 5. Vi vet, att en flykting/invandrare med PUT kostar 250.000 sek/person/år oavsett ålder. Bara en dagisplats kostar mellan 100.000 till 150.000 sek/person/år. Experterna säger, att det tar mellan 7 till 10 år innan en flykting/invandrare erhåller ett arbete.
  Om Sverige ger 50.000 personer PUT per år så erhålles följande kostnader för Sveriges skattebetalare
  Alltså; 250.000 X 50.000 X 7 = 87.500 miljoner sek = 87.5 miljarder sek!
  Vi får givetvis inte glömma bort den s.k. "anhöriginvandringen"!
  Mängder med pensionerade anhöriga väller in i Sverige och när har Fölster tänkt att dessa pensionärer skall ingå med skatteintäkter i sysselsättningstalen?
  ÄFS är nämligen skattefri inklusive bostadsbidrag, max ca. 10.000 sek/person/månad!
  Varsågod och skölj, Fölster!

  SvaraRadera
 6. Antalet jobb är inte konstant, men trögföränderligt, så att ta emot folk i en situation med hög arbetslöshet är problematiskt.

  Många "jobb som skapas" av invandringen är inte produktiva: utredare på migverket, advokater, tolkar, hemspråkslärare, personliga assistenter, socialarbetare, mångfaldskonsulenter, nattvandrare, ungdomsledare, polis, åklagare, fångvårdare, m.m. Detta förbättrar inte bytesbalansen och räddar inte framtidens pensioner, tvärtom.

  Men jag förstår varifrån "Ni i Sverige" kommer, ni har make/maka som invandrat, som jobbar och sköter sig på alla sätt. Det är förstås olyckligt om de känner sig träffade av invandringskritiken. Men problemet är att ni ser bara de kanske 10% bäst assimilerade invandrarna. Tyvärr finns väldigt många därute som inte är i närheten av att vara så välassimilerade. Det är dessa som många invandringskritier stöter på i sin vardag.

  Oförenliga världar, som talar förbi varandra.

  SvaraRadera
 7. Thomas!,
  Oj, oj, oj, så många felaktiga påståenden du har!
  Invandrare har lägre sysselsättningsgrad än infödda men åldersfördelningen med större andel i arbetsför ålder gör att lika stora andelar invandrare och infödda arbetar.
  Av de som kom före 1975 har en hel del hunnit gå i pension så det skulle förmodligen inte påverka sysselsättningsgraden så mycket. Och varför ska man räkna bort vissa invandrare om man vill veta sysselsättningsgraden hos invandrare?
  De som invandrar idag är i medeltal mer välutbildade än de som kom före 1990. Andelen högutbildade är lika stor som bland infödda och högre än bland Sverigedemokraternas väljare.

  SvaraRadera
 8. Bara en liten del av invandrarna bor i invandrartäta områden. En viktig anledning till sämre studieresultat i dessa områden beror på att en del elever kommit till Sverige mitt i skolgången. De har kanske missat något års skolgång medan de varit på flykt och när de kommer till Sverige måste de först lära sig svenska innan de kan hänga med på andra lektioner. En hjälp är att ge undervisning på deras modersmål. Det gör att de inte förlorar så mycket tid och så småningom tar de igen det de har förlorat även om de skulle vara klara med skolan ett par år senare än de som gått i skolan utan avbrott. De kan alltså bli lika kvalificerade som andra.

  SvaraRadera
 9. Du har fantasiberäkningar. Sverige tar inte emot 50000 flyktingar per år. De flesta invandrare försörjer sig själva eller försörjs av anhöriga från första dagen. Det finns heller inga experter som säger att det tar i medeltal 7-10 år för invandrare att få arbete. Det gäller bara en mindre grupp, ca en fjärdedel.
  Det väller inte in mängder med pensionärer. Bara 2% av invandrarna är över 65 år när de kommer till Sverige. En hel del av dessa är välbärgade människor från t.ex. Tyskland som har egna medel för sitt uppehälle.

  SvaraRadera
 10. Erik, Sthlm,
  När man överbevisar någon sverigedemokrat med att invandrare arbetar och att invandring ger upphov till arbetstillfällen så påstår alltid SD:arna att det är värdelöst arbete som invandrare utför och värdelöst arbete som invandring ger upphov till.
  Vad är det för "värdefullt arbete" som 20 riksdagsledamöter från SD utför på skattebetalarnas bekostnad? Vad får vi skattebetalare för alla de hundratals miljoner vi tvingas betala till SD i partistöd? Inget annat än främlingsfientlighet.

  SvaraRadera
 11. Sverigedemokraterna får partistöd i förhållande till sin storlek, precis som alla andra partier. Anser ViS att partistödet bör baseras på något annat, godtycke kanske?

  SvaraRadera
 12. Varför har vi inte helt fri invandring till Sverige?

  SvaraRadera
 13. Svårt att läsa, Vi i Sverige?
  Kan Du inte skilja på PUT och arbetskraftsinvandring?
  Det är bara att studera migrationsverkets statistik så kan Du läsa om hur många som får PUT!

  SvaraRadera
 14. Men vad nu då?
  Sysselsättningsgraden räknas från ålder 16 till och med ålder 64 oavsett svensk eller invandrare!
  Räknar Du in barn i sysselsättningsgraden?
  Litar Du inte på SCB längre eller har Du någon egen "flumstatistik"?
  Jag tror Du har talang till att bli en fulländad politiker för de ljuger också stup i kvarten!

  SvaraRadera
 15. Thomas!,
  Det har också betydelse för samhällsekonomin hur stor andel som är i arbetsför ålder.

  SvaraRadera
 16. ViS frågar: "Och varför ska man räkna bort vissa invandrare om man vill veta sysselsättningsgraden hos invandrare?"
  Just därför att vi har problem med invandrare från vissa regioner och vi bör ställa oss frågan om det i längden är bra för Sverige att så gott som enbart importera folk som är extra svårintegrerade. Därför ska man räkna bort vissa invandrare.

  SvaraRadera
 17. Anna,
  Om ni Sverigedemokrater har problem med invandrare så kan ju problemet finnas hos er? Jag har inga problem.

  SvaraRadera
 18. Du kan ju inte ens ha läst samhällskunskap på högstadiet, så horibla är dina hemmasnickrade resonemang.

  SvaraRadera
 19. ViS, känns det inte som ett misslyckande att ge såna blaha-svar? Vore det inte bättre att tiga?
  Anna C

  SvaraRadera
 20. @Anna: Jag tyckte hans svar var väldigt träffsäkert. Om du nu vill diskutera problemen med invandrare så får du nog specificera problemen, gärna med fakta som ViS inte redan demolerat i tidigare inlägg.

  Här är min syn på det hela. Om det nu är så att folk ifrån vissa regioner ger upphov till mer problem än andra (jag tvivlar på att det är ett särskilt utbrett fenomen) så ser jag det snarast som en moralisk skyldighet att hjälpa de människorna. Och om det nu bara är denna, förmodat lilla, grupp som utgör ett problem varför vill då SD minska invandringen med 90%?

  Kom nu inte med argumentet: "om inte Finland och Danmark tar in invandrare så varför ska vi?" Bara för att de är idioter behöver ju inte vi vara det.

  SvaraRadera
 21. Kära Z!
  Jag tror inte att vare sig finnländare eller danskar är idioter. Uttrycket idioter kan vi väl reservera för sverigedemokrater.

  Men det är ju märkligt att inga andra länder har upptäckt vilken bra affär det är med massinvandring. Det skall vi väl vara glada för, eller hur?

  SvaraRadera
 22. Du tycker således att vi i Sverige har en moralisk skyldighet att ta hand om alla människor i alla dysfunktionella samhällen? Eller är det bara de som har råd att betala flygbiljetten hit (och passera 5-6 gränser på vägen hit utan pass) vi är skyldiga att ta hand om? Det kan väl inte vara rättvist? Vi borde väl flyga ner och hämta folk? Det är nog flera hundratusen afghaner som gärna skulle vilja komma hit. Det är väl vår moraliska skyldighet att hjälpa dem hit?

  Ibland undrar jag om människor som du använder sin självupplevda godhet som nån sorts drog. Vad vinner världen på att Sverige blir utfattigt, socialt söndervittrat och ett nytt Libanon?
  Varje människa med hjärta och moral är skyldig att hjälpa andra efter förmåga, men ingen är skyldig att gå så långt att hon offrar sig själv och sitt land.

  SvaraRadera
 23. ...å här kör vi argumentet att det ena alltid måste utesluta det andra. Heja Anna!

  Jag känner mig positiv, glad, god, naiv och mår troligen bättre än den som är vrång, negativ, cynisk och ser hot i alla hörn av världen.

  SvaraRadera
 24. Läkarförbundet lyckades för många år sedan dra ner antalet utbildningsplatser till läkarutbildning. Syftet med detta var att kunna höja lönerna vid en bristsituation. Detta lyckades väldigt väl i min hemkommun toppas lönetoppen av ett flertal läkare enligt information i tidningar. Samtidigt ökade invandringen av läkare så att nu är 25 procent av alla läkare utlandsfödda.
  Gör det mig till främlingsfientlig att jag tycker att ett rikt land som Sverige borde kunna utbilda läkare i en omfattning tillräckligt stor att täcka behovet.

  SvaraRadera
 25. "Om det nu är så att folk ifrån vissa regioner ger upphov till mer problem än andra...så ser jag det snarast som en moralisk skyldighet att hjälpa de människorna."
  Jaha, det var det ena, vad är det andra?

  SvaraRadera
 26. Är det något man saknar inom sjukvården idag, så är det en läkare som pratar svenska på ett sätt man förstår.
  Det är väldigt svårt att förstå vad en läkare säger på knagglig svenska, när han ska förklara komplicerade sjukdomar.

  Berit.

  SvaraRadera
 27. Berit,
  Du har tydligen haft otur. Min mor som är 80+ har träffat flera utländska läkare och aldrig haft problem med att förstå. Skulle du föredra att inte träffa någon läkare alls?

  SvaraRadera
 28. ViS Nu blundar du nog har mött många som upplevt svårigheter med språkförståelsen.Din mamma måste haft tur. Vad föredrar du Lars, att inte ha några problem med språkförståelsen eller att ha det.

  SvaraRadera
 29. Anna

  "Varje människa med hjärta och moral är skyldig att hjälpa andra efter förmåga, men ingen är skyldig att gå så långt att hon offrar sig själv och sitt land."

  Precis min poäng. Vad jag inte förstår är hur du kan tro att invandringen, som är livsviktig för svensk ekonomi, skulle vara ett hot mot hela Sveriges framtid.

  "Jaha, det var det ena, vad är det andra?"

  Ja du bra fråga. Jag har ingen aning om vad du snackar om. Kan det vara så att det är din läsförståelse som sätter käppar i hjulen för dig?

  SvaraRadera