onsdag 17 december 2008

De fattigaste pensionärerna har inget att hämta hos Sverigedemokraterna och SPI

Sverigedemokraterna och Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI) säger sig värna äldres rättigheter. Därför väntar man sig inte att de ska vara avundsjuka på de allra fattigaste pensionärerna, de som får äldreförsörjningsstöd. Det finns dock en orsak till denna avundsjuka. En stor del av de som får äldreförsörjningsstöd är nämligen invandrare.

På sin hemsida skriver SD att "varje invandrare över 65 år skall erhålla ett så kallat äldreförsörjningsstöd på strax under 10 000 kronor". SD och SPI försöker värva röster bland pensionärer genom att påstå att invandrade pensionärer får mer än svenska pensionärer som har enbart garantipension.

Sanningen är att äldreförsörjningsstödet är behovsprövat och ger därför aldrig högre ersättning än garantipensionen. År 2007 betalades i genomsnitt ut 3000 kr per månad och mottagare. Bara 5% av invandrarna över 65 år får ÄFS. Dessutom är en tredjedel av mottagarna födda i Sverige och hälften är svenska medborgare.

Det är bara 7 promille av pensionärerna som får ÄFS. SD och SPI anser tydligen inte att rösterna från en så liten grupp är så mycket värda och tror sig istället värva fler röster genom att vädja till folks avundsjuka.

Läs mer i vårt bibliotek om SD och äldreförsörjningsstödet.

7 kommentarer:

 1. SD är partiet som kommer,kanske blir vi kvitt fallskärmar å fanastiska löner,regeringen är inget undantag där,allt måste återställas till normalläge.

  SvaraRadera
 2. Det som SD står för hoppas jag aldrig blir ett normalläge.

  SvaraRadera
 3. Men snälla nån nu jämför du SPI och SD. SPI är ju ett pensionärsparti och borde rimligtvis värva sina största anhängare hos pensionärerna. Du får gärna ange källa till dina kommentarer om dessa siffror. Vore mycket intressant. Sedan undrar jag varför du säger att dom fattiga inte har något att hämta I respektive parti ?

  SvaraRadera
 4. SPI-företrädare har ofta propagerat mot äldreförsörjningsstödet på tidningarnas insändarsidor. I övrigt har vi inte gjort någon jämförelse mellan SPI och SD.
  En närmare förklaring finns i dokumentet SD och äldreförsörjningsstödet i vårt bibliotek. Statistik som visar hur många som får ÄFS finns i länken Försäkringskassan: Ålderspension/äldreförsörjningsstöd. Varför de fattigaste pensionärerna inte har något att hämta hos SD och SPI bör väl framgå av inlägget. De fattigaste är de som får ÄFS och SD och SPI är mycket kritiska till att de får det.

  SvaraRadera
 5. Det exempel ni tar upp från corren är ju ren lögn, man bortser ifrån bostadstillägg som då gör att parterna i stort sett kommer upp i samma summa, ge och ta ett par hundralappar. Dessutom slipper invandrare betala för hemtjänst, vilket den gamle svensken får.

  SvaraRadera
 6. Bostadsbidraget är behovsprövat. Det beror på hur höga boendekostnader man har.
  Att invandrare skulle slippa betala för hemtjänst är nonsens.

  SvaraRadera
 7. Hej,Vi i Sverige. Du glömde tala om att en invandrare med äldreförsörjningsstöd får ha tretusen i inkomst från hemlandet utan att stödet påverkas.

  Han får dessutom vistas i tre månader om året i sitt hemland och ändå ha kvar stödet. Kanske han vill se om sitt hus i det land han flytt ifrån.

  SvaraRadera