torsdag 11 december 2008

Årets svensk avslöjar Sverigedemokraterna

Man kan tycka att det skulle vara ett okontroversiellt val att till Årets svensk utnämna en person som hjälper några av samhällets mest utsatta människor att få sjukvård. Men inte om de utsatta är av annan etnisk härkomst än svensk. Därför ger valet av Anita Dorazio upphov till en störtflod av hatiska kommentarer, inte minst från Sverigedemokratiska bloggare.

Sverigedemokraterna kallar människor som bara försöker överleva för "illegala utlänningar" och "kriminella". Även de som osjälviskt hjälper dem utnämns till kriminella. Detta avslöjar bara Sverigedemokraternas människosyn. Förhoppningsvis går det upp för allt fler vilket hårt samhälle som är deras ideal.

Länkar: Fokus DN HD SvD

Lars Persson

12 kommentarer:

 1. Enbart 5%(!) av dem som kommer hit definieras som "flykingar" enligt FN, resterande är vanliga invandrare, vissa är papperslösa invandrare. De som får avslag har ofta slängt sina papper eftersom de har något att dölja. andra har använt falska pass.

  Varför behöver någon göra sådana drastiska saker? Förmodligen för att de döljer något. Det är knappast någon överraskning att de utomeuropeiska invandrarna är överrepresentaterade inom samtliga kategorier av grov brottslighet. Det är sådana personer som den här människan illegalt gömmer så att de bl.a. kan begå brott i landet utan att polisen kommer på dem. Bryr ni er ens om alla svenska flickor som blir våldtagna, alla pojkar som blir rånade och misshandlade? Kriminaliteten har ökat avsevärt sedan 90-talet, hur kommer det sig tror du?

  SvaraRadera
 2. "Även de som osjälviskt hjälper dem utnämns till kriminella."
  Kanske för att de enligt lagen begår en kriminell handling ;)

  Jag tycker det är underbart med människor som gör allt för att hjälpa andra. Problemet ligger inte hos varken Anita Dorazio eller de personer som illegalt lever i Sverige utan en fatalt misslyckad invandringspolitik.

  SvaraRadera
 3. Sverigedemokraterna kallar människor som bara försöker överleva för "illegala utlänningar" och "kriminella"... Hehe ja? Det är ju illegala och med det kriminella? Någon som kan svenska lagarna lite dåligt låter det som.

  SvaraRadera
 4. Emil, vilken lag säger att de som ger sjukvård åt papperslösa begår en kriminell handling?

  SvaraRadera
 5. Klippa klistra:
  "17 kap. Om brott mot allmän verksamhet m.m.
  11 § Om någon döljer den som förövat brott, hjälper honom att undkomma, undanröjer bevis om brottet eller på annat dylikt sätt motverkar att det uppdagas eller beivras, döms för skyddande av brottsling till böter eller fängelse i högst ett år.


  Att uppehålla sig illegalt och gömma sig i landet är enligt svensk lag olagligt, men samtidigt så hyllar man en människa som uppsåtligt bryter mot svensk lag!"
  http://www.klaric.se/archives/4277

  Jag kan bara hålla med SD om att hon begår en kriminell handling.

  Samtidigt anser jag att det kan vara rätt av henne att följa sina moraliska åsikter även om de bryter mot lagen. Dock får hon då vara beredd på rättsliga påföljder. (Inte för att det någonsin skulle hända i lilla PK Sverige...)

  SvaraRadera
 6. SD anhängarna* menar jag naturligtvis...

  SvaraRadera
 7. Utlänningslagen 20 kap.
  7 § Till fängelse i högst två år eller, när omständigheterna är mildrande, till böter döms den som genom att dölja en utlänning eller genom någon annan sådan åtgärd uppsåtligen hjälper utlänningen att olovligen uppehålla sig i Sverige, medlemsstat i Europeiska unionen, eller Island, Norge eller Schweiz, om detta görs i vinstsyfte.

  Det är alltså bara ett brott att dölja en utlänning om det görs i vinstsyfte.

  SvaraRadera
 8. Att skydda "gömda flyktingar" är brottsligt! Det är väl klart att Sverigedemokraterna är emot att personer som begår brott genom att skydda illegala invandrare blir valda till årets svensk!

  Detta står i 11 §:

  "Om någon döljer den som förövat brott, hjälper honom att undkomma, undanröjer bevis om brottet eller på annat dylikt sätt motverkar att det uppdagas eller beivras, döms för skyddande av brottsling till böter eller fängelse i högst ett år."

  SvaraRadera
 9. Persson, som du ser av en tidigare kommentar så är det bara brottsligt att dölja en utlänning om det sker i vinstsyfte. T.ex. Region Skåne har gett tydliga instruktioner till sin personal att ge vård till gömda personer och att inte kontakta Migrationsverket. De har knappast fattat det beslutet utan att ha kontrollerat att det är lagligt.

  SvaraRadera
 10. För att inte gå "Off Topic" så är det oavsett om det är i vinstsyfte eller inte (vilket är en tolkningsfråga, lite utav en gummiparagraf) oerhört absurt att överhuvudtaget gömma en flykting*. Får en flykting nej till att stanna i Sverige ska han/hon acceptera det och ta sig till ett annat land. Svårare än så behöver det inte vara!

  *Definitionen av en flykting kan definieras på många sätt.

  SvaraRadera
 11. Det kan vara svårare än så om ens liv är i fara om man återvänder.

  SvaraRadera
 12. Dorazio har väl fått utnämningen för att hon startat en underjordisk klinik i Stockholm som på ideell basis ger papperslösa flyktingar medicinsk vård då de ej har tillgång till den svenska vårdapparaten. Det är väl inte olagligt?!?
  Papperslösa har idag endast tillgång till akutsjukvård (ingen primärvård, cancervård etc), och den måste de betala för. Detta gör Sverige (tillsammans med Österrike) till Europas sämsta land när det gäller tillgången till vård.
  Man få ha vilka åsikter man vill om Sveriges flyktingpolitik, men rätten till likaställd sjukvård är en mänsklig rättighet. Sverige borde därför ge alla subventionerad sjukvård, inklusive papperslösa flyktingar.
  Därför hyllar jag personer som Dorazio - och många med henne - som har driver alla underjordiska kliniker i Sverige. Bra utnämning, Fokus!

  SvaraRadera