torsdag 4 december 2008

Lever invandrare på bidrag?

Många skulle nog svara "ja" eller "ja, de flesta" på frågan i rubriken. Detta är en myt som odlats framförallt av Sverigedemokraterna och som nu spridit sig även till de som borde vara mer insatta. Exempelvis skriver riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (m) på Newsmill att "Det nuvarande mottagandet, efter det att en person fått ett uppehållstillstånd, är i alltför stor utsträckning omhändertagande". Hon skriver också att mediantiden för att komma i jobb är sju år för nyanlända. Elisabeth Svantesson borde vara insatt eftersom hon är ordförande i moderaternas integrationspolitiska grupp där även migrationsminister Tobias Billström ingår. Det hindrar dock inte att man i förslaget till framtidskonventet gör det häpnadsväckande uttalandet "Numera tar Sverige nästan enbart emot asylsökande och deras anhöriga".

Låt oss då se efter vad Migrationsverkets statistik säger. Av uppehållstillstånden och uppehållsrätterna 2007 var det bara 30 % som gick till flyktingar och deras anhöriga. Resten är EU/EES-medborgare, arbetskraftsinvandrare, studenter och anhöriga till andra än asylsökande. Dessa 70 % får inget speciellt stöd utan måste vara självförsörjande från första dagen de kommer till Sverige. Dessutom invandrade 10 000 nordiska medborgare (drygt 3000 netto) som inte behöver uppehållstillstånd.

Av SCB:s statistik framgår att invandrarhushåll betalar mer skatt än de får i bidrag. Inkomstskatt och moms ger i storleksordningen 30 000 kr i överskott per hushåll. De hushåll som består av både svenskar och invandrare betalar t o m mer skatt än helsvenska hushåll samtidigt som de får mindre socialbidrag. Kanske är det ett exempel på vad lyckad integration kan åstadkomma?

Läs mer i vårt bibliotek, Invandring - intäkter och kostnader.

16 kommentarer:

 1. Hej, kan du länka till den SCB-statistiken?
  Tack

  SvaraRadera
 2. Hej Elin,
  Statistiken är främst hämtad från Inkomstfördelningsundersökningen 2006. Länk finns i dokumentet Invandring - intäkter och kostnader. Det finns också ett nyare dokument i biblioteket, Invandring - sysselsättning och samhällsekonomi som bl.a. baseras på Inkomstfördelningsundersökningen 2007.

  SvaraRadera
 3. Kan du ta den om rödluvan också??
  Du kan väl inte ljuga eller hitta på..

  Damien

  SvaraRadera
 4. Det lustiga i detta är väl att kostnader för asylhantering, utplacering, sjukvård m.m. m.m. ej tas upp.. Och enligt SCB som du nu så fint hänvisar till så tar det i snitt 15 år för en invandrad att ta sig ur ett bidragsberoende. Sug på den.

  SvaraRadera
 5. Sluta! Försöka tysta ner Sverigedemokraterna är svinigt. De har kanske inte rätt i allt. Men tro fan jag kommer att rösta på dem ändå!

  SvaraRadera
 6. När en asylsöker kommer till sverige betalar sverige ett bidrag på 1800kr som sverige tar från VN årligen ,sen han lär sig svenska och under den här periode får han bidrag max i ett år om räknar hur mycket han får hela året då kanske blir summan 100 tusen kronor då börjar han jobba och betalar skatte årligen 70-80 tusen kr så det är bra investering för sverige köper en arbetare för 100tusen som betalar årligen 80 tusen det gör jag på alla fall nu jag jobbar i 6 år och betalar 85000kr årligen skatt så kan ni vara snälla och sluta snacka skit utan att ni vet nånting bara rasister skit vilken typ av person du är sjuk i huvud

  SvaraRadera
 7. Jag flyttade till Sverige 1994
  Har aldrig lyft en ända krona i bidrag, vare sig det gäller arbetslöshetsbidrag, bostadsbidrag eller
  bidrag för sjukfrånvaro.
  När jag kom till Sverige hade jag med mig en högskoleutbildning.
  I från vilken jag fick ett enklare jobb till att börja med.
  I dag 2010 betalar jag en skatt på ca 160000 kr per år.
  Inkomst direkt utan en ända krona i investering m a o.
  Kan tilläggas att jag varit sjukskriven 3 dagar på 16 år totalt (1 karensdag/tillfälle).
  Jag tror att det har varit en ganska bra affär för Sverige.
  Hur många dagar är Svenne sjukskriven i snitt per år ?
  och hur är det med Svennes bidrag då ?
  Jo Svenne växer upp och hans föräldrar lyfter barnbidrag.
  1050 kr/månad tom 16 år är = 201600kr i bidrag.
  Till detta kommer sjukvård som barnet fått under uppväxten säg ca 100tkr till uppväxt
  med all vaccination tandläkare och andra undersökningar.
  Grundskola ca 100tkr/termin x 2 x 9 = 1,8 mille.
  Gymnasium ca 100tkr/termin x 2 x 3 = 600 tkr
  Summa 2,9 mille i bidrag lågt räknat och då har jag säkert glömt något.

  SvaraRadera
 8. Invadrare får bidrag ifrån försäkringskassan sk integrationsbidrag skattefritt som är 30 -40 000 kr till familj.

  Uppgift från fd anställd på försäkringskassan.

  Äldreförsörjningstöd till dom över 65 10 000 skattefritt.
  Många svenska pensionärer kommer inte upp i det med bostadstillägg

  SvaraRadera
 9. Anonym 14:33,
  Försörjningsstöd och äldreförsörjningsstöd är behovsprövat och ges till infödda såväl som till invandrare enbart om de har behov av det.

  SvaraRadera
 10. Tack, äntligen nån som skriver vett på internet! Alltför länge har Sveriges namn missbrukats av rasisterna som gömmer sig bakom nationalismen.

  1/20 i Sverige röstade på SD, det motsvarar den där störda, ointelligenta killen i skolklassen som inte hade någon framtid utan bara förstörde för sig själv och omgivningen.

  Vi i Sverige-bloggen, applåder till dig som har ork att argumentera med klassens idioter! De har fått en röst nu med rasistpartiet vars partistöd och riksdagslöner kostar mer än invandringen för Sverige.

  SD-politiker har nått sitt mål att bli riksdagsmän nu och de kommer inte kunna utföra ett skit med deras skitpolitik utan bars kosta Sverige mer.

  SvaraRadera
 11. Jag är från Marocko och jag fåt mitt uppehållstillstånd och arbetstillstånd och jag är gift med svensk man Har jag rätt att få Invandrare Bidrag och hur kommer ge det till mig?

  SvaraRadera
 12. cina,
  Nej, anhöriginvandrare får inget speciellt stöd. Man måste försörja sig själv eller med hjälp av sin anhörige.

  SvaraRadera
 13. Hej jag vill veta hur man kan få invandrare bidrag och var någonstans ?
  Ilham Christensen

  SvaraRadera
 14. Ilham Christensen,
  Man kan inte få invandrarebidrag eftersom något sådant inte finns.

  SvaraRadera
 15. Jag förstår inte den egoism som vissa av oss svenskar har. Det finns föräldar som flyr sina länder för att dem fruktar för sina barns liv, det finns barn som flyr sina länder för att dem inte ha några föräldrar eller släktingar kvar det finns politiska flyktingar som flyr för att dem inte ska bli fängslade och torterade. När blev vi människor så egoistiska och började tänka att vi inte ska hjälpa dessa människor. Var får er att hysa sånt agg mot exempelvis ett barn som behöver pengar för att kunna lära sig svenska, få psykologisk hjälp eller kunna få sjukvård?När slutade ni att ha ett samvete, hur kan man sova om natten när man är emot att hjälpa flyktingar. Ni pratar som om pengar var allt i era liv, som om det inte finns något viktigare. Vill ni sluta betala skatt?Bygga fina villor,köra snyggare bilar för pengarna istället. Att tänka på sig själv i såna lägen gör bara egoister och dem som inte bryr sig om sina medmänniskor. Medmänniskor är inte bara vi svenska emellan utan även människor från andra länder som behöver vår hjälp. Istället för att klanka ner på det svenska systemet kan ni väl för en gångs skull vara stolta över att vi är ett land som hjälper andra. Kosta vad det kostar, men jag är säker på att ni som skriver såna elaka och ointelligenta kommentarer om att ni ska rösta på Sverige Demokraterna har arbete och klara er.Och annars, skulle du själv kunna gå på socialbidrag?Då kommer du väl att säga, Men jag är ju svensk och det till för oss. Ja det kanske var så när det inte fanns så mycket invandring utöver arbetskraftinvandring.Men tider förändras och världen förändras. Hade invandrare inte varit tvugna att fly sina länder pga krig och svält hade dem inte behövt komma hit, men det är ju deras sista utväg till överlevnad. Det finns inget utrymme eller anledning till att vara egoistisk och arg över invandringen eftersom vi i slutändan faktiskt hjälper andra.Och när blev det fel?

  SvaraRadera
 16. Håller helt med dig, Evelina!
  Visserligen stämmer det inte att invandrare försämrar vårat land eller våran ekonomi på något sätt, utan tvärt om, ju mer invandring desto bättre. Men även om det inte hade varit så, så måste man sätta människors liv i första hand, sen kan man ta hand om resten. Vi måste prioritera barn som blir skickade från Afghanistan av sina föräldrar för att de ska ha någon som helst möjlighet att överleva, människor som har sparat pengar och svält i flera år för att ha råd med biljetten till Sverige och därmed ha en 100000dels chans att få stanna. Och kanske vi skulle få skippa en resa till Kanarieöarna var tionde år, men so what? Om ni fick välja på att rädda liv som annars skulle skjutas ihjäl av tallibaner eller en till iphone så hoppas jag att svaret är ganska självklart. Annars är det ni som borde bli skickade till Afghanistan, och kanske få en liten annan uppfattning.
  Invandrare som kommer till Sverige och vill stanna kommer inte för att få ligga arbetslösa på soffan och käka pizza och äta upp våran skatt, utan söker en plats att leva säkert på och inte riskera sitt liv så fort man går utanför dörren. Om de sen har svårt att få jobb i Sverige så är det väl våran uppgift att göra det lättare att få arbete?
  Det är när man, med hjälp av rasism och okunskap om hur världen faktiskt ser ut för många, prioriterar saker som bara gör världen värre framför att rädda människors liv som medkänslan och mänskligheten försvinner. Fortsätter det och ingen gör något mot rasismen kommer vi snart leva i en främlingsfientlig psykopatvärld och bara hälften av världens befolkning kommer överleva.

  SvaraRadera