tisdag 23 december 2008

Svenskt julkontrakt

Vi, en mångkulturell familj, har förstått att en del monokulturella, särskilt moderaternas partiledning, oroar sig för att vi ska förbjuda er att följa svenska traditioner. Därför vill vi nu inför julen lugna er med detta kontrakt.

Vi lovar att vi ska klä en typisk svensk rödgran med glitter, kulor och elektrisk julgransbelysning. Vi har förgäves sökt i butikerna efter band med svenska flaggor, men om vi hittar några i sista minuten lovar vi att hänga dom i granen.

Vi intygar att vi köpt julklappar och att vi kommer att slå in dom i typiskt julklappspapper medan typisk svensk julmusik som Stilla natt, Jingle bells och Rudolf med röda mulen strömmar ur högtalarna.

På julaftonens eftermiddag kommer vi att lasta in julklapparna i bilen och köra till tjocka släkten. Senast fem i tre samlas vi framför TV:n för att se Lasse Kronér tända juleljuset. Vi lovar att andäktigt titta på Kalle Anka och hans vänner och att sjunga "Ser du stjärnan i det blå" tillsammans med Bengt Feldreich.

Vi garanterar att det kommer att finnas både skinka, julmust och julgröt på julbordet. Jag skulle dock vilja få dispens från julsnapsen. Inte för att jag är muslim utan för att jag är en gammaldags, svensk nykterist.

Efter maten kommer far i huset att gå ut för att köpa tidningen, för att en stund senare komma tillbaka klädd i tomtemask och en gammal rock som är alldeles för varm att ha på sig inomhus. Vi kommer alla att vara förtjusta och överraskade över de fina julklappar vi får, speciellt de som vi varit med om att köpa till oss själva.

Tobias Billström & Co, ni har ju sagt att kontraktet ska innebära ömsesidiga förpliktelser. När vi nu är så duktiga och firar svensk jul kanske vi kan få ställa en del krav på er? Kan ni lova att lära er lite fakta om invandringen så att ni vet att de flesta som invandrat till Sverige arbetar och betalar skatt? Kan ni också lova att inte utvisa människor som är födda i Sverige och som bott här i flera år? Det är ju ändå jul…

En God jul önskar "Vi i Sverige"-redaktionen genom
Lars Persson

2 kommentarer:

  1. Kul inlägg - även om skrattet fastnar lite i strupen med tanke på att den inskränkta svenska självgodheten blir så tydlig...

    God jul och som vi säger på svenska Keep up the good work

    SvaraRadera