söndag 7 december 2008

Sverigedemokratisk katastrof

Sverigedemokraterna gör just nu stort nummer av att Region Skåne beslutat ge akut och nödvändig tandvård till gömda flyktingar. SD-bloggare har kallat beslutet "en svart dag för Skåne" och "katastrof". Tidigare har Region Skåne beslutat ge akut sjukvård till gömda flyktingar med liknande utspel från SD.

Vad är då "katastrof" enligt SD? Jo, akut sjukvård beräknas kosta 0,5 - 1 miljon kronor per år. Det är 0,03 promille av Region Skånes kostnader. Kostnaderna för tandvård beräknas också bli försumbara.

Sverigedemokraterna kallar de gömda flyktingarna "kriminella". Visst kan det finnas de som stannar i Sverige utan att ha skyddsbehov men Migrationsverkets avvisningsbeslut är inte alltid rätt. Personer som avvisats har försvunnit eller hamnat i fängelse i hemlandet. Aktuellt nu är den 16-åriga flickan som ska avvisas tillsammans med den som misshandlat henne. Man kan därför inte generellt kalla gömda flyktingar kriminella. Det är inte kriminellt att försöka överleva.

SD drar ofta fram rättvisebegreppet i dessa sammanhang. Men livet är inte rättvist. Det är inte rättvist att en del människor ska råka födas i länder där det råder krig eller diktatur. Att i någon mån hjälpa dessa hårt utsatta människor innebär ingen katastrof för Sverige.

I Demoskops undersökning som publiceras idag minskar Sverigedemokraterna med en tredjedel till 2,3 %. Det är inte heller en katastrof för Sverige.

Lars Persson

1 kommentar:

  1. En miljon hit och en dit! inte underligt att det inte finns några pengar till vård och omsorg. Olle

    SvaraRadera