tisdag 28 april 2009

Även Rosengårdsborna har rätt till samhällets skydd

Styrkeledaren för brandmännen i Rosengård, Henrik Persson, slutar som arbetsledare eftersom han inte fått gehör för hur man ska säkra räddningstjänstens arbete i Malmöstadsdelen, uppger Sydsvenskan.

Det kan inte vara en övermäktig uppgift för samhället att stoppa några tiotal personer som angriper och hindrar räddningstjänsten i deras arbete. Hade det hänt i ett område som bebos huvudsakligen av infödda svenskar hade det varit självklart att de bränder som anläggs ska släckas.

Invandrarfientliga krafter skyller kollektivt på de 20 000 invånarna i Rosengård för vad några tiotal personer gör. De som är offren görs till de skyldiga. Med samma resonemang skulle Ystadsborna inte vara värda att skydda eftersom "gryningspyromanen" är svensk och Ystadsbo.

Bränderna i Rosengård fortsätter därför att politikerna inte bryr sig. Det finns inte många röster att vinna i Rosengård.

Lars Persson

10 kommentarer:

 1. "Tiotal personer",
  löjligt påstående.
  Finns bara en lösning på det akuta problemet, nämligen fram med de långa och hårda batongerna.

  SvaraRadera
 2. För det första sades det att lättare bränder i soptunnor inte skulle ryckas ut på. De pratar inte om lägenhetsbränder.

  För det andra måste arbetsmiljön säkras innan du kan skicka ut människor att jobba.

  Eller skulle du gå till ditt jobb på banken varje dag om du visste att du skulle bli rånad varje dag?

  Skillnad på en pyroman och flera gärningsmän som inte vill ha brandmännen där.

  SvaraRadera
 3. Vill bara meddela Dig att den sk "gryningspyromanen" numera är frisläppt. Du får hitta en bättre jämförelse. Dessutom är brotten av så skild karaktär att en jämförelse helt saknar relevans.
  I det ena fallet stor frustration och "smågangsterfasoner" och i det andra svår psykisk problematik.

  SvaraRadera
 4. Saken är att detta händer inte i områden som huvudsakligen är bedodda av infödda svenskar, inte i denna omfattningen. Det är den allmäna inställningen i Rosengård som är problemet och den finns bland betydligt fler än det "tiotal personer" som du skriver. Hade "alla andra boende" på rosengård tyckt det var så fel tror åtminstone jag att problemet hade varit löst.
  Sen så fort polisen eller politiker försöker ingripa blir det ett himla liv och prat om övervåld och rasism.
  Men jag håller med om att det är ett problem på politisk nivå eftersom ingen vågar ta tag i dessa frågorna. Det är inte för inte som SD får större och större stöd i landet, ingen annan vågar ge sig in i debatten.
  Sluta dalta med dem som begår dessa brott!
  Sen liknelsen med gryningspyromanen var dålig, i den debatten finns inget snack om rasism, integration och utanförskap. Honom har de anhållit på helt andra grunder än bränderna för att försöka få fram bevis, då skrevs det inga bloggar om hur fel det var. Hade de som startar bränderna på rosengård anhållits hade det blivit en faslig rasismdebatt om hur fel det är att fängsla dem på fel grunder för att vinna sig tid och hitta bevis.
  Jag tycker det är bra att någon, i detta fallet styrkeledaren på räddningstjänsten, vågar stå upp och säga att det är fel.

  SvaraRadera
 5. Att det finns pyromaner som gång efter annan sätter eld på saker är en sak. Att pyromanin åtföljs av rena attacker mot räddningspersonalen som kommer till platsen för att stävja branden är en helt annan. Håll isär äpplen och morötter!!
  Att räddningspersonal har riskfyllda jobb vet alla, men att de dessutom ska utsättas för människors dumhet/ondska ligger helt utanför den normala risken i arbetet. Skulle du, när du arbetar, vilja fortsätta ditt arbete om några stod och kastade saker på dig?? Skulle du kunna fokusera på din arbetsuppgift om du hela tiden fick ducka/söka skydd från stenar och annat som kommer flygande?
  Om poliser går in för att skydda räddningspersonalen, blir de kallade fascister, rasister och andra okvädningsord och om de inte gör något så är de odugliga. Man kan inte både ha kakan och äta den. Jag skulle önska att polisen fick gå in lite tuffare mot de ligister som ställer till elände för övriga invånare, men det får man inte i flathetens Sverige.
  Glöm inte heller att Reepalu och de styrande i Malmö har en stor grupp röstande som bor i Rosengård...

  SvaraRadera
 6. Nu är problemen rätt tydliga.

  Nästa steg skulle kunna vara att företag, föreningar, församlingar, folkrörelser och familjer, organiserar sig och på lämpligt sätt sluter upp bakom de personer som har samhällets uppgift att skydda oss vid brand och formulerar vilka intressen de har.

  SvaraRadera
 7. Här måste man använda kraftigt motvåld för att statuera exempel.

  Man kan också fråga sig varför inte rosengårdsborna själva tar itu med sina problembarn och reder ut saken.

  Eller sympatiserar majoriteten av dem med ligistgängen?

  Har de bara rättigheter, inga skyldigheter?

  SvaraRadera
 8. Det är polisens uppgift att gripa stenkastarna. Allmänheten har varken utbildning eller skyddsutrustning för sådana uppgifter. Medborgargarden skulle bara bli ytterligare gäng bland de andra gängen.
  Polisen ska använda de tvångsåtgärder som behövs för att skapa ordning, inte för att statuera exempel. Straff utmäts av domstolar, inte av polisen i stridens hetta.

  SvaraRadera
 9. Man måste inte angripa ligisterna fysiskt. Ofta vädjar polisen och andra myndigheter till föräldrarnas ansvar.

  Ungdomarna i fråga har ju föräldrar och anhöriga, med dithörande vänner etc som kan tala allvar med dem och ställa krav. Sedan kan ju även imamer och föreningsledare etc göra samma sak.

  Nu tror jag inte att majoriteten av rosengårdarna gillar att ha det på det här viset, det är ju de som drabbas hårdast. Men det kanske vore dags för dem att offentligt visa detta.

  SvaraRadera
 10. Huvudorsaken till att problemet inte har lösts ännu är enligt mig polisens handlingsförlamning. Polisen är alldeles för "snälla" mot förbrytarna. Polisens inställning beror nog främst på att de är rädda för att bli förbrytarnas fiender. Polisen vill inte att invånarna ska dela upp sig i "vi och dem", där polisen handlar på dem-sidan. Det våld som verkar vara nödvändigt för att stoppa de få som förstör kan lätt få motsatt effekt än vad som är önskat. När en svensk polis använder våld mot en person som inte är av svenskt ursprung, även om våldet är nödvändigt, kommer alltid frågor om rasism och övervåld upp och det sista som poliserna vill är att bli klassade som rasister.
  På punkten om att detta ärende skulle behandlas annorlunda i ett mindre invandrartätt område, som Lars skriver om, kan jag inte annat än hålla med om. Men detta beror INTE på någon sorts utbredd rasism, utan snarare tvärtom, det beror på den rädsla att bli klassad som rasist efter att ha tagit i med hårdhandskarna mot invandrare.
  För att lösa denna situationen måste Rosengård behandlas som vilken annan del av Sverige.

  SvaraRadera