söndag 12 april 2009

Jan Guillou har delvis rätt om Sverigedemokraterna

Jan Guillou skriver idag i Aftonbladet att Sverigedemokraterna måste bemötas genom att man granskar deras program och bemöter dem med vanliga politiska argument. Han menar att de främlingsfientliga uttalanden och sånger som P1 Kaliber avslöjat förekommer inom andra partier också.

Jan Guillou har delvis rätt. Nedsättande kommentarer om andra folkgrupper kan man nog hitta inom alla partier. Däremot har jag svårt att tro att personer inom riksdagspartiernas ledningar skulle uttala sig så, åtminstone så länge som de håller sig mer nyktra än förre SSU-ordföranden Anna Sjödin.

Guillou uppmanar Mona Sahlin, Maud Olofsson och andra partiledare att läsa på vad som står i Sverigedemokraternas partiprogram. Han skriver att "deras föreställningar om svensk och utländsk "kultur" är ett sammelsurium av dumheter och oklarheter". Däremot anser han inte att de är rasister.

Man kan naturligtvis påstå att det inte kan finnas någon rasism eftersom det inte finns några raser, som Ulf Pettersson, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet, skriver på DN:s debattsida. I så fall fanns det inte någon rasism i tredje riket heller. Men om man med rasism menar uppfattningen att vissa folkgrupper inte ska blandas med andra så finns rasismen inskriven i SD:s program, vilket Jan Guillou missade vid sin granskning. Där beskrivs hur SD vill förhindra familjebildning mellan svenskar och andra etniska grupper genom att neka uppehållstillstånd till vissa etniska grupper och införa straffavgift för den som vill bilda familj med någon från ett annat land.

Läs mer på Newsmill: SD vill hindra svenskar och invandrare att bilda familj.

Lars Persson

11 kommentarer:

 1. De som är för rådande ordning vill inte diskutera, än mindre sätta sig in i vad SD står för och vilken politik de önskar föra. Makten har bestämt sig att köra samma linje, smutskasta, diskriminera och marginalisera - så länge det går. Det skall bli intressant att se den dagen detta inte längre kommer att hålla, då SD har ett betydande stöd från väljarkåren, vilken taktik makten har då. Socialdemokratin och kommunisterna kämpade en gång samma kamp. Idag går de i bräschen för att med fulknep försöka hindra SD's frammarsch.

  SvaraRadera
 2. Det går ju givetvis att vända på den här snubbens resonemang också. Dvs att vissa grupper har sitt genmaterial mer gemensamt än andra utanför gruppen. Om man sen vill kalla det etniska grupper eller ras blir ju mer en fråga om retorik. Att människor klumpar ihop sig med sin egna etniska grupp är ju ett faktum även i politiskt korrekta Sverige.
  Att det inte skulle finnas skillnader mellan grupperna är ju rent nonsens. Kolla bara på hur olika grupper tar för sig inom tex lång eller kortdistans löpning, eller hur IQ skiljer sig åt mellan olika grupper (bevisat bortom all tvekan genom s.k tvillingstudier). Sista kortet i debatten om våra genom och hur de påverkar oss är definitivt inte vänt även om Pk-tidningen DN vill försöka få oss att tro det.

  Stoppa koloniseringen av Sverige!

  SvaraRadera
 3. Johan Bensow,
  Den här bloggen försöker ändra på det och få debatten att mer rikta in sig på politiken. Det kommer inte att vara till fördel för SD när man studerar deras politiska program närmare.

  SvaraRadera
 4. Erik,
  Naturligtvis finns det genetiska skillnader mellan individer och vissa gener är vanligare i vissa folgrupper än i andra. Det skriver ju Ulf Pettersson om också. Däremot är frågan hur stora skillnaderna ska vara för att man ska kalla det olika raser.
  Beträffande att grupper klumpar ihop sig så läs inlägget på den här bloggen från 1 april: Integrationen av Sverigedemokrater har misslyckats".

  SvaraRadera
 5. Vi i Sverige: Ja, det återstår ju att se. Personligen är jag mer än bara övertygad att SD's kritik av migrationspolitiken är helt riktig - och har stöd av en majoritet av folket.

  MEN det återstår att se vad SD har att komma med utöver reformerad migrationspolitk. Där har även jag stora frågetecken.

  Det verkligt svåra i detta är ju att SD's politik, i andra frågor än migrationspolitiken och möjligen någon annan fråga, inte i övrigt skiljer sig nämnvärt från riksdagspartiernas.

  Som jag ser det skulle vi behöva en helt ny typ av debatt i svensk politik överhuvud, som inte hela tiden eftersträvar konsensus och tyckarvälde.

  SvaraRadera
 6. 3 procent är inte en majoritet av folket.

  SvaraRadera
 7. Undermåligt argument.

  Folk röstar ännu inte i hög utsträckning efter övertygelse, utan snarare efter kortsiktiga och krassa plånboksfrågor samt traditionsenligt.

  Men i själva sakfrågan är min övertygelse att en majoritet av svenskarna är ense med SD i deras kritik av migrationspolitiken. Det visar inte minst Sjöbo exemplet på 80-talet. Så finns även flera undersökningar som pekar på detta.

  Det är en tidsfråga innan SD får ett större väljarstöd och dessa frågor kommer att ventileras öppet i Riksdagen och annorstädes. Då får vi se om inte detta påstående är riktigt ändå.

  Endast en minoritet av extremistiska svenskar torde stödja nuvarande katastrofala och extrema migrationspolitik.

  SvaraRadera
 8. Johan Bensow,
  Om man lever i en egen värld där man bara umgås med andra Sverigedemokrater kan man lätt få uppfattningen att alla tycker likadant.

  SvaraRadera
 9. Kanske det. Men jag personligen gör definitivt inte detta.

  Faktum är att ytterst få av de jag umgås med, samt träffar i min yrkesutövning och på annat vis, är några som helst sverigedemokrater, eller röstar på SD. Tvärtom, i den mån de röstar är det på riksdagspartierna.

  Likväl uttrycker många av dem sig på exakt samma vis som SD i migrationsfrågor. Jag är helt övertygad om att detta inte är något isolerat undantag. Många är vittnesbörden om allmänhetens uppfattning om detta.

  Kanske du däremot lever i din egen värld där alla bara bekämpar allt det som SD står för.

  SvaraRadera
 10. Vi, i Sverige:
  Du kan inte bemöta ett enda argument, utan att förvränga eller bara hitta på något som du inte kan stödja dig på. Din trovärdighet är noll.
  Jag är övertygad om att Sverige kommer att få samma politiska klimat som Danmark och Norge. Något som jag välkomnar då våran invandrings- och integrationspolitik skötts bedrövligt.
  Till sist, glöm att 97% är kritiska möt SD:s politik. Vakna upp i Sverige 2009.

  SvaraRadera
 11. Anonym,
  Tack för att du irriterar dig på vad vi skriver.

  SvaraRadera