torsdag 15 oktober 2009

Ingen har hittat ett barn som bluffat om sin apati

I flera år har rykten surrat om att de apatiska barnen inte alls är apatiska. Den förra regeringen har ett stort ansvar för uppkomsten av dessa rykten. Det har spätts på med ”vittnesmål” att man känner någon som sett barnen äta och leka när journalisterna gått. Ingen har dock kunnat visa ett enda exempel på att ett barn skulle vara drogat eller på annat sätt bluffa om sin apati.

Nu har Sachsska barnsjukhusets verksamhetschef Per Sandstedt, barnläkaren Bernice Aronsson, psykologen Lotta Wiberg och Anders Hjern, professor i kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet presenterat en mångårig studie av 29 apatiska barn. Inte i ett enda fall hittade man några preparat i blodet som skulle kunna framkalla det apatiska tillståndet. Per Sandstedt säger också att barnens familjer aldrig skulle kunna ge droger i lagom dos för att barnen skulle bli apatiska men ändå överleva.

Läkarna har konstaterat att barnen varit extremt stressade och spända. Att de skulle ha tillfrisknat så snart de fått permanent uppehållstillstånd är också en myt. Det har tagit ett halvår och ett av barnen har ännu inte tillfrisknat.

Skulle dessa 29 barn och deras familjer ha lyckats lura dessa experter gång på gång? Nej bara de mest rabiata invandringsmotståndarna kan fortfarande hävda det. Som Per Sandstedt säger, vi får hoppas att konspirationsteorierna är borta nu.

Lars Persson

DN, SvD, UNT, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, SDS

9 kommentarer:

 1. Att det i princip enbart är barn från vissa regioner i de forna öststaterna som drabbas och att Sverige har så stor mängd fall jämfört med andra länder gör att det fortfarande finns all anledning att ifrågasätta detta fenomen.

  SvaraRadera
 2. En fråga - var är alla de svenskfödda apatiska barnen? En fråga till - var är alla de apatiska barnen som inte åkt till Sverige - och därmed borde finnas i massor i de regionerna som de kommer ifrån? Med ett enkelt överslag så borde det ju finnas minst hundratusentals - om det bland de som söker asyl här finns så många som rapporterats. Något stämmer inte.

  Sedan kan man ju säga att förgiftningssnacket var hur klantigt som helst. Varför gå ut och påstå något sådant innan man testat om det var sant?

  SvaraRadera
 3. Man skall ha en sak i åtanke. Läkare vill sina patienters bästa. Vi ser just nu en effekt av detta - en kamp mellan försäkringskassan och sjukvården om sjukskrivningar. Vem som har rätt eller fel i den kampen spelar mindre roll. Det som är viktigt att tänka på är att sjukvården inte anser sig behöva eller vilja ta fram någon för omvärlden rättvisande bild. Den försöker främst hjälpa patienten.

  Detta faktum gör tolkandet av "experternas" utlåtande problematiskt.

  Jag har dock personligen aldrig trott på drogningsteorin - just av den anleningen att det låter aldeles för svårt att genomföra. Tror man på dylikt har man nog läst aldeles för många dåliga deckare.

  SvaraRadera
 4. De undersökta barnen hade råkat ut för svåra traumatiska händelser. Lyckligtvis slipper de flesta svenska barn sådana upplevelser men när det händer kan även svenska barn bli apatiska. Och anledningen till att vi inte hör om apatiska barn i de regioner de kommer från är väl att svensk media inte finns där och att apati bara är ett av många eländen de råkar ut för.

  SvaraRadera
 5. Undrar fortfarande hur Lars Persson vet att de flesta som röstar på SD inte läst deras partiprogram?Hoppas på ett svar.....

  SvaraRadera
 6. Anonym 09:30,
  I otaliga diskussioner med sverigedemokrater, bl.a. på den här bloggen, så förnekar många sådant som står i patiprogrammet. Det har t.o.m. funnits personer som varit aktiva i flera månader i partiet och sedan blivit förskräckta och gått ur när de väl börjat läsa partiprogrammet.

  SvaraRadera
 7. Och de här diskussionerna gör att du kan påstå att de flesta som röstar på SD inte läst partiprogrammet?Jag har stor erfarenhet av invandrarungdomars syn på svenska tjejer,och den är inte bra.Innebär det att de flesta har en dålig kvinnosyn?Eller kan man bara generalisera åt ena hållet?

  SvaraRadera
 8. Skulden till de apatiska barnens lidande delas väl både av samhälle och föräldrar.Samhället av en alldeles för lång handläggningstid. Föräläldrarna som inte godtar ett avslag utan väljer att inte återvända.
  Sedan faller en stor skuld på de personer eller grupper i samhället som hävdar att alla som väljer att gå under jorden gör detta p.g.a felaktiga beslut av migrationsverket.

  SvaraRadera
 9. Att barnen inte drogats bevisar väl ingenting. Provtagningarna var dessutom gjorda vid annonserade hembesök dvs helt under kontroll av föräldrarna!
  Detta är inte forskning. Men de som vill bli lurade är alltid lätta att lura.

  SvaraRadera