måndag 26 oktober 2009

Skatteverket tror inte på sig själva

Merit Wager skriver idag i Svenska Dagbladet om problemen för tidigare asylsökande att få ett svenskt id-kort. Många asylsökande har inga id-handlingar att visa upp när de kommer till Sverige. Det kan finnas olika anledningar till att man inte har någon id-handling men det är lätt att förstå att det kan vara svårt att få ut ett pass från en regim man flyr från. Migrationsverket kan bevilja uppehållstillstånd till de som ”gör sin identitet sannolik” medan Skatteverket kräver att man styrker sin identitet för att få ett id-kort.

En asylsökande som får uppehållstillstånd får ett svenskt personnummer. Och vem ger personnumret? Jo, Skatteverket. Skatteverket har alltså gett en identitet åt personen i form av ett personnummer. När sedan personen ansöker om id-kort litar inte Skatteverket på den identitet de själva har gett till personen utan den sökande måste bevisa att han/hon är den person Skatteverket har sagt att han/hon är.

Problemen skulle enkelt kunna lösas genom att varje vuxen person som får ett personnummer samtidigt får ett id-kort. Det är ju faktiskt samma myndighet som utfärdar båda.

Svårare än så behöver det inte vara.

Lars Persson

10 kommentarer:

 1. Du måste sakna något elementärt!!!!

  SvaraRadera
 2. Personnummer får delas ut på förmodad identitet. Det ensamt är inte ett bevis för någons identitet. Jag håller med föregående talare. Du saknar något.

  SvaraRadera
 3. "Det kan finnas olika anledningar till att man inte har någon id-handling men det är lätt att förstå att det kan vara svårt att få ut ett pass från en regim man flyr från."

  Vad är din förklaring till hur många av de här människorna kan resa ut ur sina egna länder - och oftast passera många andra länder - innan de hamnar "utan pass" i Sverige?

  Allmänt bekant är att man slänger sina pass eftersom det ökar chanserna i asylärenden. Dessutom händer det t o m ibland att man kan ha flera identiteter och därmed få ut flerfaldiga bidrag samt annat. Överhuvudtaget pågår det en omfattande identitetstvätt i det svenska asyl-lotteriet.

  De som slänger sina pass och ID handlingar kan inte vara seriösa flyktingar och måste därför avvisas. Fuskasylanter av den typen skall också portas för återinresa till landet.

  SvaraRadera
 4. Det är ju Skatteverket som skapar identiteten så när de ger identiteten till en person måste de ju också kunna utfärda ett id-kort som intygar att personen har den identitet Skatteverket just har tilldelat personen.

  Från de flesta länderna går det för övrigt inte att få en id-handling som Skatteverket accepterar. Pass från de flesta länderna duger inte.

  SvaraRadera
 5. "Från de flesta länderna går det för övrigt inte att få en id-handling som Skatteverket accepterar. Pass från de flesta länderna duger inte."

  Du har rätt i att det är en annan sak. Motsäger inte heller ditt övriga påstående. Hamnade något off-topic i mitt första inlägg.

  SvaraRadera
 6. Problemet som skulle uppstå om man gav alla ett medföljande id-kort vid förvärvande av personnummer är att dessa id-kort i praktiken inte skulle kunna vara godtagbara i den typ av samhällsservice som kräver identifikation. Bankärenden t.ex, kräver att man styrker sin identitet, bl.a. på grund av Finansinspektionens riktlinjer gällande pengatvätt. Ett id-kort utfärdat på en identitet som är sannolik skulle inte godtas, lika lite som ett utomeuropeiskt hemlandspass.
  Precis som ni säger krävs det en styrkt identitet för att ett id-kort ska någon som helst funktion. Därför skulle utfärdande av id-kort vid förvärvande av personnummer rendera id-korten oanvändbara.

  SvaraRadera
 7. Prövar en gång till.Om 250 000 personer från tex Irak vill flytta hit,är det ett problem?Verkar inte få något svar i den andra tråden.

  SvaraRadera
 8. Hur tar man sig genom hela Europa till Sverige utan ID-handlingar? Inte på _ett_ flygplan iaf..

  Då har man redan åkt igenom X antal mottagarland där man har kunnat söka om asyl.
  Har de fått avslag? Avslaget gäller i hela EU, därför "saknar" de ID-handlingar.

  De har antingen fått avslag minst en gång eller så slänger de ID-handlingarna efter resan. I vilket fall så ljuger de.

  SvaraRadera
 9. Anonym 22:08,
  Om de har pass eller inte är inte relevant för diskussionen om id-kort. Skatteveket accepterar inte de flesta utländska pass som identifikation.

  SvaraRadera
 10. Just det, det lustiga är att svenska myndigheter underkänner passen från flera länder. Invandrare/flyktingar kan alltså mycket väl ha och visa upp ett pass, men det gäller inte i Sverige. Då räknas man som passlös!

  SvaraRadera