söndag 8 november 2009

Myten om vilka som invandrar

DN:s ledarskribent sprider vidare myten att det mest är asylsökande som invandrar till Sverige. Det är samma påstående som bland annat migrationsminister Tobias Billström tidigare kommit med. Avsikten tycks vara att ge intryck av att de nya möjligheter för arbetskraftsinvandring som infördes i december 2008 kommer att påverka invandringens sammansättning i stor omfattning.

De nya reglerna för arbetskraftsinvandring är en förbättring men det är inte så som DN och moderaterna påstår att det knappast funnits någon arbetskraftsinvandring tidigare. Åren 2005 - 2008 var 22 procent av invandrarna arbetskraftsinvandrare, nordiska medborgare oräknat (källa: Migrationsverket). Dessutom var 35 procent anhöriga till andra än flyktingar, främst till svenska medborgare.

Skälen till vaför man invandrar har mycket stor betydelse för hur snabbt man etablerar sig i Sverige. Arbetskraftsinvandrare och anhöriga till svenskar ger höga skatteintäkter och låga kostnader för samhället. Varför försöker man gång på gång förtiga att det är dessa grupper som dominerar invandringen?

Lars Persson

10 kommentarer:

  1. Bra skrivet. Vet du vem som skrev artikeln på DN?

    SvaraRadera
  2. "Åren 2005 - 2008 var 22 procent av invandrarna arbetskraftsinvandrare, nordiska medborgare oräknat (källa: Migrationsverket). Dessutom var 35 procent anhöriga till andra än flyktingar, främst till svenska medborgare."

    Den senare siffran är särskilt intressant, men den måste också ställas i relation till hur många procent av dessa svenska medborgare som tidigare har varit flyktingar och sedan fått svenskt medborgarskap. Har du några siffror på detta?

    SvaraRadera
  3. Masugo,
    Nej, ledaren var inte undertecknad med namn. Men det har inte så stor betydelse. Det är mer regel än undantag att ledarskribenter inte vet vad de skriver om, åtminstone när de skriver om invandring och integration.

    SvaraRadera
  4. Johan Bensow,
    1/3 av anknytningspersonerna är födda i Sverige, dvs. ungefär hälften av de svenska medborgarna. Hur många av de övriga som är anhöriga till före detta asylsökande går inte att utläsa. Men har man hunnit bli svensk medborgare har man ju varit i Sverige ganska många år. Minst 4 år om man kan styrka sin identitet, annars minst 8 år. Då har man också haft tid att etablera sig. De flesta anhöriginvandrare kommer alltså till väletablerade invånare. För övrigt så är 1/5 av anhöriginvandrarna anhöriga till utomnordiska EU-medborgare.

    SvaraRadera
  5. Intressant. Tack!

    SvaraRadera
  6. Förstår inte ditt svar till Johan.Hur många i antal var det exempelvis 2008 som var svenska medborgare och anknytningsperson?

    SvaraRadera
  7. Anonym 19:23,
    Den mest detaljerade statistiken finns från 2006. Då var 12 000 (57 procent) av anknytningspersonerna svenska medborgare (källa: Anhöriginvandrare och deras familjer, sidan 48).

    SvaraRadera
  8. På sid 48 står också att av de 12000 svenska medborgarna som är anknytningsperson är det endast 2600 som har helsvensk bakgrund dvs. två föräldrar födda i Sverige.900 har en förälder född i Sverige medan resterande 8500 har utlands-födda föräldrar eller är själv född utomlands.
    "Helyllesvensken" verkar var en dålig äktenskapskandidat.

    SvaraRadera
  9. Hej, Lars.
    Jag tycker det är ett förvirrande bollande med en massa statistiskt, etiketteringsmässigt och byråkratiskt finlir i den här asyl-, och invandringsdebatten. Man blir alldeles snurrig. Tyvärr spelar denna förvirring (jag tror fler än jag upplever det så) SD rätt i händerna.

    Finns någon statistik på vad slags kompetenser, jobb, anställningar, arbeten de anländande arbetskraftinvandrarna så att säga "försvunnit" in i (möjligen ett dåligt ordval) över tiden? Registreras överhuvudtaget sånt? Går det att lista ut?

    Är det ren kontrolliver från Mynttorget som rinner ner till myndigheternas byråkrati som gör att vi inte släpper "all slags invandring" fri?

    Jag tycker alla borde få komma hit å få Carte Blanche och en legitimation (ID-kort) vid gränsen. Punkt slut.

    Förmodligen är det en allt för obyråkratisk och enkel lösning eftersom den inte skulle kräva så många skattekronor, gissar jag.

    /Dennis N

    SvaraRadera
  10. Hej Dennis N,
    Man måste gräva ganska djupt i statistiken ibland. Kanske kan du hitta något av vad du söker hos SCB:

    Länk

    Länk

    SvaraRadera