söndag 26 april 2009

Försök fatta att ingen vill samarbeta med SD

Det är ju enklare att skriva något som någon annan redan har skrivit än att hitta på något själv. Därför dyker det ständigt upp debatt- och ledarartiklar som spekulerar i hur andra partier kommer att agera om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Dagens bidrag på den fronten kommer från Sydsvenskan.

Först och främst kan vi konstatera att Sverigedemokraterna ökar inte, vilket ofta påstås. Medeltalet av de många opinionsundersökningar som görs visar att SD legat kring 3 procent de senaste två åren. Men det är intressantare att referera de undersökningar där de kommer upp till fyra procent än de där de ligger under tre.

Sedan hjälper det inte hur kategoriskt andra partier deklarerar att de inte ska inleda något organiserat samarbete med SD. Politiska redaktörer försöker alltid tolka det som en "uppmjukning" att ett riksdagsparti inte på något outgrundligt sätt tänker hindra SD från att rösta med dem.

Försök fatta att i de beslutande församlingar som SD sitter så väljer de vilka förslag de vill stödja, och det är ingenting som andra partier kan, eller har anledning att hindra. Har redaktörerna tänkt sig att partierna bara ska lägga förslag som SD garanterat röstar emot? Och kan de etablerade partierna någonsin rösta olika? För om de röstar olika så kommer ju SD att rösta med endera sidan. Vad pinsamt!

Inte ens om man röstar för ett förslag som Sverigedemokraterna lagt innebär det att man stödjer SD:s invandringspolitik om förslaget rör en helt annan fråga. Om SD vill bygga en gångtunnel under en väg och andra partier tycker det är en bra idé så ska de naturligtvis rösta för.

Den röd-gröna oppositionen har klart sagt att de inte tänker samarbeta med SD. Samma sak har regeringspartierna sagt. Tydligast har Centerpartiet och Kristdemokraterna varit. Alliansen klarar sig inte utan dessa båda partier vilket innebär att varken alliansen eller oppositionen vill samarbeta med SD.

Istället för att kopiera varandra borde journalister göra sitt jobb och granska Sverigedemokraternas politik. När det är gjort ska det bli intressant att se hur många väljare som tycker att staten ska bestämma vem du vill bilda familj med. Hur många tycker att man ska kunna straffas för ett brott som någon annan har begått bara därför att man på ett eller annat sätt kan grupperas med brottslingen? Hur många tror att det blir mer pengar över till välfärd om man efter att ha investerat i en invandrares etablering sedan betalar honom för att lämna Sverige, just som han skulle börja jobba och betala skatt?

Lars Persson

6 kommentarer:

  1. Men...är det inte just en sådan granskning Sydsvenskan påbörjat? De senaste veckorna har de ju presenterat olika företrädare för SD ute i kommunerna. Sydsvenskan har presenterat dem sakligt (vilket är bra). Missförstå mig rätt; SDs politik ska bekämpas, men jag tror att rätta vägen är just att lägga fram goda argument som påvisar deras ohållbara åsikter.

    SvaraRadera
  2. MINE,
    Jag tycker att media aldrig tycks komma till kärnan i SD:s politik. Vissa artiklar i Sydsvenskan låter SD föra fram osanningar om invandring utan att bli emotsagda.

    Lars Persson

    SvaraRadera
  3. www.temaasyl.se/Templates/Page.aspx?id=3035

    Bättre integration i det baktalade danska exemplet?

    SvaraRadera
  4. Hej Lars Persson, uppskattar denna blogg och de sakliga argumenten! Har nagra fragor (inte direkt till dig kanske utan mer till de som kommenterar har) som jag forsokt hitta ett svar pa lange. Vad menas egentligen med 'massinvandring'? Och var gar gransen mellan, skall vi saga, 'lagom invandring' och 'massinvandring'? Vilka ingar i begreppet? Inkluderas, tex, de ca 16000 svenska medborgarna som atervande 2007? (2007, http://www.migrationsverket.se/infomaterial/om_verket/statistik/kort_om_migration.pdftusen)?

    Ar det aven fraga om en massutvandring nar ca 20000 valjer att lamna landet 2007?(http://www.migrationsverket.se/pdffiler/statistik/statistik_9_2007.pdf)? Ar detta i sa fall lika problematiskt?

    SvaraRadera
  5. Den här saken beror i stort sett endast på SDs väljarstöd. Blir det en dag tillräckligt stort så kommer någon att samarbeta med dem. Den saken är säker. Men i nuvarande läge finns det givetvis ingen orsak för riksdagspartierna att göra detta annat än möjligen lokalt. Också detta beroende på vilket stöd SD har i röster.

    SvaraRadera
  6. Försök att fatta att det gudskelov ännu finns människor som vet vad som är rätt och fel. Tyvärr kommer ett parti som SD in i riksdagen 30 år försent. Nu handlar det mest om harmreduction och mota pissliberalismen och slavmoralen i grind.

    SvaraRadera