måndag 7 september 2009

Hur man tar död på fördomar

Helsingborgs Dagblad har en mycket intressant artikel om båtflyktingar som tar död på fördomar som:

"Invandrare är arbetslösa"
"Invandrare lever på socialbidrag"
"Invandrare bor i ghetton"
"Invandrare är analfabeter"
"Invandrare anpassar sig inte"

En mardrömsartikel för främlingsfientliga!

4 kommentarer:

 1. När jag läste din postning så tänkte jag: ”Intressant, har det verkligen framkommit ny information som förändrar den dystra bilden av invandringen? Fast det står ju båtflyktingar. Handlar det om vietnameser?"

  Och visst handlade det om båtflyktingar från Vietnam. En grupp som man sen gammalt vet har klarat sig mycket bra i väst. Om Reinfeldt ville ta in 10 000 kineser, vietnameser, thailändare mm per år skulle jag hälsa dem med glädje. Trots att de egentligen har en kultur och en religion som ligger än mer fjärran från oss än de i Mellanöstern och Nordafrika.
  Om de dominerade invandringen skulle du verkligen kunna redovisa plussiffror i inkomststatistiken för invandrare, Lars!

  Du kör samma spår hela tiden. Läser du överhuvudtaget våra kommentarer till dina inlägg? Det här är ju just en bekräftelse på det många med mig alltid säger – räkna inte invandrarna i klump! Det är skillnad på vilket kulturellt bagage de bär på. Tillåter det att de anpassar sig till det nya landets spelregler, eller tvingas de att benhårt hålla fast vid det gamla? Det är det som avgör om den ena eller den andra gruppen verkligen kan bli en tillgång för Sverige eller inte.

  SvaraRadera
 2. "Många invandrare är arbetslösa"
  "Många invandrare lever på socialbidrag"
  "Många invandrare bor i ghetton"
  "Många invandrare är analfabeter"
  "Många invandrare anpassar sig inte"

  Vem har någonsin påstått att detta gäller alla invandrare?
  Det är inga fördomar utan fakta och jag ser ingen som helst koppling mellan dessa och vietnamesiska båtflyktingar på 70-talet.

  SvaraRadera
 3. När båtflyktingarna varit i Sverige några månader skrev tidningarna att de hade mycket svårt att anpassa sig därför att deras kultur var så olik vår.

  Precis som man nu skriver om de som invandrar nu.

  SvaraRadera
 4. Vilka har vädrat fördomar mot båtflyktingar?

  Det är ganska allmänt känt bland invandringskritiska kretsar i Sverige att de vietnamesiska båtflyktingarna till största delen har assimilerats i det svenska samhället och att de fungerar någorlunda bra i det. Däremot har vissa Sovjetvänliga vänsterextrema grupper smutskastat denna grupp.

  Precis som Anna säger är det stor skillnad mellan olika invandrargrupper- och kategorier. Det är den verkligheten du behöver se, Lars. Den har noll och intet med någon "främlingsfientlighet" att göra, det är bara fakta.

  SvaraRadera