onsdag 23 september 2009

Stark förbättring i många utanförskapsområden

Statistiska Centralbyrån redovisar statistik för 38 LUA-områden. Det är områden som omfattas av lokala utvecklingsavtal mellan regeringen och kommunerna i syfte att bryta utanförskapet. TT gör sin egen, som vanligt negativa tolkning och den publiceras i bland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Integrationspolitiken har misslyckats, utropas det och TT:s motivering är främst att andelen personer med utländsk bakgrund ökat i stadsdelarna. Då glömmer man bort att andelen människor med utländsk bakgrund ökat i hela landet. Av alla invånare med utländsk bakgrund i Sverige bodde i själva verket bara 14,1 procent i de 38 LUA-områdena mot 15,1 procent 2002. Segregationen har alltså snarare minskat och siffrorna visar också att de flesta med utländsk bakgrund bor i samma områden som infödda svenskar. Utanförskapsområden är alltså inte typiska invandrarområden.

Integrationsminister Nyamko Sabuni ger en mer balanserad bild. "Integrationspolitiken har ju inte till syfte att sprida ut människor. Vi ser inte det som ett problem att många med invandrarbakgrund bor koncentrerat", säger hon. Hon säger att problemet är arbetslösheten men konstaterar också att sysselsättningen ökar och försörjningsstödet minskar. I 32 av de 38 områdena har andelen förvärvsarbetande ökat mellan 2006 och 2007 och i 36 av områdena har bidragens andel av inkomsten minskat.

Rosengård i Malmö är det område som har lägst andel förvärvsarbetande men den har ökat från 19,9 procent 1997 till 34,2 procent 2007 (20-64 år). I 26 av områdena är andelen förvärvsarbetande över 50 procent och i 8 högre än 65 procent.

Fler länkar: Sydsvenskan

5 kommentarer:

 1. Blinda människor.Synd om er.Dags att vakna! Åk till Husby eller Hallunda(t.ex.).Kolla läget där...Snacka om integration då...Sorligt!!!

  SvaraRadera
 2. Bästa ViS !

  Vaddå Tjalle ??

  Är ni säkra på att ni inte blandar ihopa IP-nummerna nu ?

  Mitt sista inlägg här är daterat 29de augusti !

  Notera att jag ALLTID skriver under mina inlägg med

  Tjalle

  SvaraRadera
 3. Kan det inte vara så att segregationen ökar i ytterliggare områden som inte finns bland 38 och att nya bildas.

  SvaraRadera
 4. Det är ingen lösning att flytta runt problemen men det ser för tillfället bra ut i statistiken!

  SvaraRadera