Det stundar kyrkoval i Sverige (den 20 september). Sverigedemokraterna försöker framstå som ett mycket kyrkligt parti. Man har presenterat ett kyrkopolitiskt manifest och betonar bl.a. vikten av att ha skolavslutningar i kyrkan. Det som framförallt genomsyrar programmet är dock att man vill ha en kyrka som är mindre tolerant mot andra kulturer och andra religioner än den kristna.
Finns det då ett genuint intresse för kyrkan bland SD:s väljare? Vill de överhuvudtaget ha skolavslutningar i kyrkan?
Vid riksdagsvalet 2006 gjorde SCB en undersökning bland partiernas väljare som redovisas i Allmänna valen 2006. Så här många svarade att de gick i kyrkan minst en gång i månaden:
Kristdemokraterna 35%
Folkpartiet 10%
Centerpartiet 9%
Miljöpartiet 6%
Moderaterna 4%
Socialdemokraterna 4%
Vänsterpartiet 3%
Sverigedemokraterna 2%
Så här många svarade att de aldrig gick i kyrkan:
Sverigedemokraterna 60%
Vänsterpartiet 57%
Miljöpartiet 44%
Socialdemokraterna 41%
Folkpartiet 40%
Moderaterna 36%
Centerpartiet 24%
Kristdemokraterna 14%
Enligt en undersökning som tidningen Dagen gjort är Sverigedemokraterna passiva i kyrkopolitiken. I många församlingar har närvaron av SD:s representanter varit låg. I en del församlingar eller stiftsfullmäktige har närvaron varit hög men SD-representanterna har varit passiva eller kommit med poänglösa förslag.
Sverigedemokraternas engagemang i kyrkopolitiken bottnar knappast i något intresse för det kyrkliga arbetet. Istället ser man kyrkan mest som en politisk plattform där man genom det allmänt låga valdeltagandet kan skaffa sig inflytande.
De flesta av Svenska kyrkans medlemmar har blivit medlemmar genom sina föräldrars försorg och saknar mer eller mindre intresse för kyrkliga frågor. Men eftersom kyrkan riskerar att bli ett redskap för intoleranta krafter är det viktigt att rösta den 20 september. Även om man inte är intresserad av kyrkan så är den en del av samhället och har ett visst inflytande. Rösta därför på något av de partier som vill att kyrkan ska ställa upp för de svaga och vara öppen och tolerant för olika kulturer och religioner.
Länkar: SvD
Nu fick jag nästan kramp när jag skrattade av att behöva läsa dina floskler. För det du är bäst på är att floskla på som bara den. Önskar dig all lycka med flosklandet. Och glöm för all del inte att nämna i dina kommande inlägg att invandrare betalar så mycket mer i skatt än vad svenskar gör, då det och floskler är ditt återkommande mantra.
SvaraRaderaVänligen
Dragan Klaric
Lars, du måste vara bland de få i Sverige som tror att man bara kan vara kristen i kyrkan på söndagar!
SvaraRaderaAtt ha allmänna politiska val, många gånger med valbara representanter som inte ens själva är kristna, om vilka som skall leda "kyrkan" är en satanisk parodi på kristendom.
SvaraRaderaÄsch! detta var ju lugnt...värre är det när Socialdemokraterna gick ut häromdagen med att Jesus var Socialdemokrat och han inte tyckte om Sverigedemokraterna. rätt märkligt då SDs invandringspolitik är en kopia utav (S) och LOs politik som man förde fram till 1981. Lars visst var det så? Fast gör inte detta sossarna och LO till rasister och främlingsfientliga? Vad säger du...ska vi ta en idelogisk debatt om SD VS S ikväll?
SvaraRaderaFörresten du länkar till artikeln om "nazisten" i SD som media avslöjat....då räknar jag med att du även tar denna debatten Lars?
Citerar:
”Programmet Adaktusson rapporterade på tisdagskvällen att kyrkovalskandidaten Patrik Ehn tidigare varit med i Nordiska Rikspartiet.”
- Det stämmer, jag gick med i NRP som tonåring 1985 och var med i några år. Sedan dess har jag under många år representerat Centerpartiet både på lokal nivå och i internationella sammanhang, förklarar Ehn.
Efter avslutade universitetsstudier i Uppsala fick Ehn anställning som CUF-ombudsman i Bohuslän i mitten av 90-talet. Därefter satt han i styrelsen för Centerpartiet i Göteborg och Västra Götaland. 1999 började han arbeta som lärare i Skövde och efter ett par år valdes han till ordförande för Centerpartiets lokalavdelning.
- Skulle jag beskriva mig själv i imperfekt är det som före detta centerpartist. Så sent som igår gladde jag mig åt att min gamla norska centervän Per Olaf Lundteigen från Buskerud återvaldes till Stortinget, avrundar Ehn.
KÄLLHÄNVISNING: http://sd-gbg.se/index.php?pID=1