torsdag 3 september 2009

Moderaterna tror att asylprövningen är felfri

Expressens ledarredaktion skriver idag om oenigheten mellan regeringspartierna om vård till papperslösa flyktingar. Man skriver:

"Att rädda papperslösa människors liv innebär inte, som Moderaterna hävdat, att upplösa det svenska asylsystemet. Det är en fråga om grundläggande medmänsklighet. Sverige är dessutom enligt FN-konventioner skyldigt att ge människor rätt till "bästa möjliga hälsa", vilka de än är."

Moderaterna anser att de som inte har rätt att vistas i Sverige heller inte ska ha sjukvård på skattebetalarnas bekostnad. Det de menar är att de som inte getts rätt av Migrationsverket eller migrationsdomstolen inte ska ha rätt till nästan kostnadsfri sjukvård. Det betyder inte att de inte kan ha anledning att frukta förföljelse och tortyr om de utvisas. Som vi skrivit tidigare är asylprövningen nämligen inte felfri (Illegalt att ha otur?).

Många av Migrationsverkets bedömningar ändras av migrationsdomstolarna men olika domstolar och olika domare skiljer sig mycket i andelen beviljade uppehållstillstånd. De asylsökandes ombud håller inte alltid så god standard och nämndemän har vittnat om att de ibland måste göra ombudens jobb i rättssalen. Informationen om förhållandena i olika länder är ibland bristfällig. Av 253 eritreaner fick en fjärdedel uppehållstillstånd sedan ny information framkommit om förhållandena i Eritrea.

Lars Persson

Fler länkar: Kristianstadsbladet , Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet

4 kommentarer:

 1. Sveriges regering har undertecknat såväl FN-deklarationen som Europakonventionen om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Jag tycker att det är hög tid att leva upp till dessa dokument och inte bara se dom som "rådgivande". Alternativet är att offentligt deklarera att Sverige inte betraktar dessa konventioner som annat än en fasad.

  SvaraRadera
 2. Det är klart att sjuka illegala skall få medicinsk vård.
  Men sedan att hävda att alla som är papperslösa skulle ha fått sina asylskäl felaktigt behandlade är väl befängt, så fall skulle väl alla fängelser bli tvungna att öppnas någon eller några skulle ju kunna ha fått felaktiga dommar.
  Enligt lagen är det ett brott att illegalt befinna sig i landet och utvisning skall ske,någon allmän amnesti t.ex skulle bara ytterliggare spä på problemet.
  Många pappeslösa lever under närmast slavliknande förhållande med svartjobb.Polisen skulle behöva förstärkas för att snabbare kunna utvisa pappeslösa och bestraffa de arbetsgivare med dryga böter som utnyttjar dessa människor.
  En del av boten och ett bidrag från samhället skulle kunna underlätta ett återvändande till hemlandet.

  SvaraRadera
 3. Anonym 13:36,
  Vi hävdar inte att alla domar är felaktiga men asylprocessen har sådana brister i rättssäkerheten att Sverige inte skulle betraktas som en rättsstat om det var samma kvalitet på domar i brottsmål.

  SvaraRadera
 4. Nu kan förstås det motsatta inträffa, att antalet beviljade PUT skulle minska om domstolarna hade samma bedömningar och den vore mer rättssäker,istället för att öka, som din bedömning kanske är.

  SvaraRadera