torsdag 30 april 2009

Sverigedemokraterna överskattar sig själva

Sverigedemokraterna ser ut att gå mot fiasko i EU-valet, skriver DN. I Synovates mätning får SD 1,5 - 2 procent. Osäkerheten beror på det låga valdeltagandet.

Piratpartiet har lockat 5,1 procent och nästan helt bland unga män. Detta är en grupp där även SD har större stöd än bland andra grupper och det kan mycket väl finnas en konkurrens om samma röster mellan partierna.

Man ser tydligen fildelningsfrågan som viktigare än invandringspolitiken. Tydligen är det inte så många som tycker att invandringen är det hot mot Sverige som Sverigedemokraterna påstår.

Fler länkar: SvD, SDS, YA, KB, TA, Aftonbladet, Expressen, HD

15 kommentarer:

  1. Är man så dj--la dum att man lägger sin röst för fildelning istället föe en vettig invandrings-
    politik - då borde man inte ha rösträtt p.g.a.
    mentalt handikapp.

    SvaraRadera
  2. Vad du missar att inse är att detta speglar faktiskt inte hur viktiga frågorna är för folk, Det enda det visar är att demokkratin och det sk folkstyret är en chimär. Vi har ett mediastyre istället.

    Tror du inte att SD hade haft lika stor framgång minst om samtliga medier i riket haft invandringskritiska artiklar och reportage nästan dagligen sen flera månader tillbaka, samtidigt som de framställer SD som det enda alternativet som tar frågan på allvar.

    /Mikey

    SvaraRadera
  3. Antagligen är de flesta som röstar på SD helt ointresserade av EU-valet.

    SvaraRadera
  4. Men herregud, att SD vill till EU-parlamentet har inte så mycket med invandring att göra. SD är det enda partiet som vill gå ur den Européiska (sovjet) Unionen. Det är tack vare att media inte belyser detta som det går dåligt i undersökningarna.

    SvaraRadera
  5. Mikey,
    Det verkar som att Nordkorea är ditt idealsamhälle.

    SvaraRadera
  6. Läser du vad han skriver eller? Du kan knappast förneka att fildelningsfrågan har fått mycket utrymme i media på senaste. Därav att piratpartiet har vind i seglen nu...

    SvaraRadera
  7. Det där med intelligens och rösträtt är ett intressant spår. Sverigedemokraterna är ju medvetet anti-intellektuella, det är det som gör det så lätt att skylla misslyckanden på andra; på konspirationer, på media, på människor med annan hudton. Det känns som att vissa medlemmar bara är en ordentligt fylla från att skylla på en internationell zionistisk konspiration.

    Piratpartiet är däremot ett ovanligt intellektuellt parti, med någon sorts tänkare och teoretiker. Det tror jag gör hela skillnaden i hur media och omvärld uppfattar dem.

    (Jag har inte tänkt rösta på något av partierna, så jag talar inte i egen sak.)

    SvaraRadera
  8. Att de grundläggnade demokratiska värderingarna ligger fast är grunden för en vettig invandringspolitik, utan dem går vi helt klart mot ett mer korporativistiskt samhälle, dvs fascistiskt samhälle. För att stoppa detta måste de demokratiska fri och rättigheterna försvaras med näbbar och klor. De som tydligast står upp för detta nu är PP. Så i det långa loppet är en röst på PP också en röst för en vettig invandringspolitik.

    SvaraRadera
  9. Anonym 9:23,
    Vad exakt ÄR Piratpartiets invandringspolitik?

    SvaraRadera
  10. Hur du läser in i det jag sa att jag skulle vara kommunist begriper jag inte.

    Snarar borde du läsa in att jag är för ett totalt fritt internet så att opinionsbildning inte är lika med vad ngt hundratal chefsredaktörer tkr är godtagbart.

    Vi är påväg mot folkstyre tack vare internet, jag bara påpekade det uppenbara att ännu idag är det endast en 7-10 större medier som bestämmer vilka partier folk ska rösta på.

    Mikey

    SvaraRadera
  11. är ganska säker på att piratpartiet inte har en invandringspolitik.

    Jag är lite inne på att rösta på piratpartiet i EU.valet och på SD i riksdagsvalet.

    Kanske kan vara en lösning?

    /Mikey

    SvaraRadera
  12. Mikey,
    Jag tolkade det inte som att du var kommunist utan snarare att du var för diktatur när du skrev "om samtliga medier i riket haft invandringskritiska artiklar och reportage nästan dagligen sen flera månader tillbaka, samtidigt som de framställer SD som det enda alternativet som tar frågan på allvar".

    Varför inte rösta på ett parti som har arbetsmarknadspolitik, socialpolitik, utrikespolitik m.m. istället för en- eller tvåfrågepartier?

    SvaraRadera
  13. En berättigad fråga helt klart.

    JAg anser helt enkelt inte att det är speciellt viktigt för mig att ett parti jag röstar på har åsikter i exakt alla samhällsfrågor.

    Bara de har rätt åsikter i de frågor jag inte är nöjd med hur de befintliga blocken hanterar.

    De andra etablerade partierna har heltäckande program som jag med min röst räknar med täcker upp mina enfrågesröstningar, vad jag vill uppnå med min röst är att de befintliga partierna tvingas skärpa till sig på de områden jag anser att de brister.

    Exempelvis med min röst på SD så vet jag ju i stort sett att om de får politisk makt så är det genom ett samarbete med alliansen de får det, förutom immigrationspolitiken (och integritetspolitiken) Då får jag den skattepolitik, arbetspolitik,, brottspolitik skolpolitik osv. som jag sympatiserar med på köpet. Även om mitt parti ev inte har speciellt utarbetad politik de vill föra på dessa områden.

    SvaraRadera
  14. Mikey, är själv SD-sympatisör. Men jag tror man skall ta den externa kritiken på allvar. SD överskattar sig på vissa områden och har många brister i att föra fram vad man egentligen vill och var man står i flera frågor. Att göra upp med enpartifrågestämpeln är lika viktigt som rasiststämpeln.

    Sedan är det så att en riksdagsplats 2010, med kanske 5-6% av rösterna, inte kommer att innebära jättestora förändringar i svensk politik. Risken är också påfallande stor att SD trots riksdagsplats hamnar utanför regeringen.

    Skall SD ha verkligt inflytande i svensk politik måste man troligtvis bli tredje största parti i riksdagen. Det är ett jättearbete att komma dit, även om man kan ha stort stöd i vissa av sina frågor. Att nå dithän endast på missnöjesvågor är inte rimligt.

    Ett långsiktigt arbete och strategi är alltså vad SD behöver, där man skapar en tydligare och bredare profil och bygger upp ett stabilt förtroende. Den kortsiktiga ock krasst resultatinriktade politiken kommer till sist att leda till problem som kan visa sig vara svåra att lösa när stormarna kommer.

    SvaraRadera
  15. Läs artikeln: "Låt Sverigedemorkaterna spela fotboll"
    http://5muppiluften.blogspot.com/

    SvaraRadera