lördag 2 maj 2009

Etiska regler för reklam bättre än förbud

DN Debatt idag kritiserar Marie Grusell och Lars Nord TV4:s beslut att neka Sverigedemokraterna reklamplats. TV4:s argument är att SD inte har någon plats i Europaparlamentet.

Sveriges alla invandrare och deras svenska anhöriga förolämpas dagligen av Sverigedemokraterna som, i strid med fakta, utmålar invandrare som lycksökare som vill komma till Sverige enbart för att tära på den svenska välfärden. I själva verket betalar invandrare mer skatt till samhället än de får i bidrag.

Det är naturligtvis bra att dessa förolämpningar inte också sprids via reklam i TV4, men det skulle vara bättre att förhindra det genom att sätta upp etiska regler, i stil med de som Kristdemokraterna satt upp för sin reklam. Då skulle inte Sverigedemokraterna kunna framföra något av den politik som är speciell för dem. Visserligen skulle de kunna köpa reklam och där framstå som ett parti som alla andra, men det är något vi får stå ut med i ett demokratiskt samhälle.

Lars Persson

Fler länkar: Newsmill

26 kommentarer:

 1. Men herregud, inte för att jag någonsin kommer att rösta på SD eller så, men att inte kunna förstå att den stora invandringen på senare år från mellanöstern och Afrika kostar stora pengar, det är märkligt.
  (Bland somalier är arbetslösheten 90%)

  SvaraRadera
 2. Märklig kritik !
  TV4 är såvitt jag vet en privatägd TV-kanal och borde därför kunna fatta beslut om vad de vill visa eller inte utan annan inblandning.
  Är inte detta konskekvensen av att det finns privata reklamfinansierade TV-kanaler ??

  SvaraRadera
 3. "Sveriges alla invandrare"? Jasså minsann, hur kan du veta det, Larssan? Jag är en invandrare och jag förolämpas inte alls av Sverigedemokraternas budskap, snarare tvärtom: det som förolämpar mig är att sossekäringar som Mona och Wanja är med i byggande av det multikulturella paradiset, där vi invandrare har föga möjligheter till ett värdigt liv, medan de själva bor i lyxiga villor låångt ifrån den gråa förortsverkligheten. Sen kommer de fram och snackar om rättvisa. Usch bara!!

  Gör dig själv en tjänst och sluta förespråka odemokratiska mönster. Jag kommer från en f.d. kommunistiskt land, och ni är likadana allihopa, "socialdemokrater". Nånsin hört talas om "yttrandefrihet"? Synd att man i Sverige inte fick uppleva den "åtråvärdiga" kommunismen på riktigt, för då hade ingen velat lyssna på era idéer om "jämlikhet"! Och inbilla inte dig att du kan representera "Sveriges alla invandrare"... bara de korkade nog att rösta på socialdemokratin.

  "SD 2010" :D

  SvaraRadera
 4. Ojojoj, pk-ismen flödar hejvilt här!
  Och dom som tycker att socialdemokraterna framför lögner, vad säger du till dessa? Ni har fel, så tyvärr... Men du kan säga att SD framför lögner och allt är frid och fröjd?

  SvaraRadera
 5. Citat:
  "I själva verket betalar invandrare mer skatt till samhället än de får i bidrag."

  Bäste Lars, detta är ett "lurendrejeri-påstående" !
  För som du också säkert vet så behövs "skatten till samhället" till mer än till socialbidragen !
  Det räcker alltså inte att "betala mer skatt till samhället än man får i bidrag."

  Med hjälp av SCB får jag ihopa att 2007 var 13% av Sveriges befolkning "utrikes födda" och dessa erhöll 62% av "det ekonomiska biståndet".
  Alltså har vi väl "lite obalans" här ?

  Nu anser jag som du att vi bör/måste hjälpa folk i nöd.
  Jag tror dock inte på att "Sverige är sååå rikt och kan utan vidare ta emot 6,8 miljarder flyktingar !"
  Då detta dock verkar vara den enda definitionen på att inte vara främlingsfientlig bland de etablerade partierna så uppstår så en viss sympati för SD !

  Min kritik riktar sig INTE mot flyktingarna. De har min fulla sympati. Vore jag i deras situation skulle jag göra likadant.
  Min kritik riktar sig mot att ingenting i invandringen får kritiseras utan att kritikern omedelbart klassificeras som "främlingsfientlig" eller "rasist" !!!

  Citat från din sida "Invandring - intäkter och kostnader":
  "Hushåll som består av både svenskar och invandrare betalar mer skatt och har lägre socialbidrag än helsvenska hushåll. Även hushåll som består av enbart invandrare betalar mer skatt än de får i bidrag."
  Här försöker du påskina associationer som inte finns !

  Vänligen
  Tjalle

  SvaraRadera
 6. Det där var intressant skrivet, men kan du visa lite siffror på det där med att invandrare betalar mer skatt än vad de får i bidrag? skulle nämligen vilja trycka de siffrorna i ansiktet på en vän som brukar uttala sig korkat i frågan lite då å då..

  SvaraRadera
 7. "I själva verket betalar invandrare mer skatt till samhället än de får i bidrag." Det får du gärna ge källa för. Jag kan tänka mig att så är fallet för vissa grupper, och kanske till och med överlag, men jag håller mig skeptisk.

  Jag läste först fel och trodde att du skrev att "Sverigedemokraternas alla invandrare" förolämpas dagligen, för det gör de. Av icke-Sverigedemokrater, som fortfarande tror att SD är ett främlingsfientligt/rasistparti. Fortfarande.

  Tycker för övrigt att KD's lista var väldigt bra, det borde vara en självklarhet att reklamen skall vara sann, informativ och så vidare. Jag förstår att du tror att SD's reklam skulle vara osaklig. Det får stå för dig. Skall läsa igenom din blogg lite snabbt, du kanske har grund för den synen, kanske inte.

  SvaraRadera
 8. "I själva verket betalar invandrare mer skatt till samhället än de får i bidrag." Det får du gärna ge källa för. Jag kan tänka mig att så är fallet för vissa grupper, och kanske till och med överlag, men jag håller mig skeptisk.

  Jag läste först fel och trodde att du skrev att "Sverigedemokraternas alla invandrare" förolämpas dagligen, för det gör de. Av icke-Sverigedemokrater, som fortfarande tror att SD är ett främlingsfientligt/rasistparti. Fortfarande.

  Tycker för övrigt att KD's lista var väldigt bra, det borde vara en självklarhet att reklamen skall vara sann, informativ och så vidare. Jag förstår att du tror att SD's reklam skulle vara osaklig. Det får stå för dig. Skall läsa igenom din blogg lite snabbt, du kanske har grund för den synen, kanske inte.

  SvaraRadera
 9. Sverige börjar med lite gammal sovjet demokrati.
  man väljer ut två partier med samma politik också får man välja något av dom(höger/vänster).
  övriga politiska åsikter tystas ner.
  Drömmen är ju Kuba med bara ett parti som man får rösta på.
  enklare så för alla inblandade.

  Man ska inte tysta SD, man ska lyssna på vad dom har att säga. 5% av svenska folket upplever att det dom säger är bra. själv är jag miljöpartist och tyvärr har vi inte mycket mer röster. ska vi inte då heller få höras?

  "jag kanske ogillar vad du säger, men kommer med mitt liv att försvara din rätt att säga det"

  SvaraRadera
 10. Lars du som gör dig talesman för all invandrare i Sverige och påstår att de alla förolämpas dagligen av SD.
  Vet du om att många medlemmar i SD är just invandrare? Visste du att endast 5% de som får uppehållstillstånd får det av andra orsaker än flyktingskäl?
  Hur vet du att invandrarna betalar mer i skatt än de får i bidrag?
  Ingen annan än du tycks veta vad invandringen kostar. Alla andra är dock ense om att invandringen medför en kostnad är en kostnad, det är ingen vinst så det vore intressant om du kunde redogöra för dina beräkningar där du påvisar en vinst med invandringen.

  SvaraRadera
 11. Flytta till ett mångkulturellt paradis..

  Sen när du har gjort det läs SDs partiprogram..

  Ja just ja.. Det står 2009 i min kalender!

  SvaraRadera
 12. Om att invandrare betalar mer skatt än de får i bidrag.

  Det framgår av Inkomstfördelningsundersökningen 2006, tabell 48. Länk finns nederst på sidan.
  Skatten täcker inte bara socialbidrag utan även t.ex. bostadsbidrag, sjukersättning, föräldrapenning. Ålderspension är inte inräknad men täcks av skatt på invandrarnas arbete.

  SvaraRadera
 13. Hur stor del av socialbidragen som går till invandrare säger ju ingenting om huruvida invandringens intäkter överstiger utgifterna.

  SvaraRadera
 14. Anonym 13:11,
  Jag bor redan i ett mångkulturellt paradis. Min familj består till 50 procent av invandrare.

  SvaraRadera
 15. Anonym 9:24,
  Varför klagar du på "odemokratiska mönster"? Jag skriver att SD borde få köpa reklamtid som andra. Är det det du tycker är odemokratisk?

  SvaraRadera
 16. Anonym 9:54,
  Om någon säger att Socialdemokraterna ljuger så får Socialdemokraterna försvara sig. "Vi i Sverige" är partipolitiskt obunden. Vi försvarar fakta och åsikter, inte partier.

  SvaraRadera
 17. Tjalle,
  Att du pratar om 6,8 miljarder flyktingar visar hur seriös din argumentation är.

  SvaraRadera
 18. Det är bra att bara en mindre del av invandrarna är flyktingar. Dels därför att ingen borde behöva fly från sitt land men också därför att de som kommer som anhöriginvandrare eller arbetskraftsinvandrare mycket snabbare etablerar sig i samhället och därför är mycket lönsamma för Sverige.

  SvaraRadera
 19. Om att det finns invandrare inom Sverigedemokraterna.
  Läs inlägget "Främlingsfientlighet är inget svenskt fenomen" från 18 april.

  SvaraRadera
 20. Syster Yster2 maj 2009 13:50

  Så om jag har en affär - får jag neka alla som jag anser har fel åsikter att gå in och handla där?

  Får jag neka vissa kunder för att de har vita sockar på sig, eller för att de luktar illa?

  SvaraRadera
 21. Syster Yster,
  Jag vet inte vad lagen säger men jag antar att man kan neka någon som förolämpar eller hotar personalen eller andra kunder. T.ex. någon som säger att kassörskan är kriminell eller arbetsskygg.

  SvaraRadera
 22. Lars !

  Att jag pratade om 6,8 miljarder flyktingar var naturligtvis ironi !
  För att belysa vad som gäller i Sverige nuförtiden.
  Trodde du skulle förstå det ?

  Men hur det kan visa "hur seriös min argumentation är" förstår jag inte !

  Ditt svar 13:20.
  "Skatten täcker inte bara socialbidrag utan även t.ex. bostadsbidrag, sjukersättning, föräldrapenning."

  Men skatten ska väl täcka rätt så mycket mer ?
  Om jag tittar på Sveriges budget så ser jag där 27 rubriker.
  Ska inte också invandrares skatter täcka ALLA dessa utan bara de områden som går direkt till dem själva ???
  Konstigt !

  Däremot är det väl lite "fusk" av dig att kokettera med att 50% av din familj är invandrare.
  Eftersom du heter som du heter (?) så antar jag att det är din fru/man som kommer utifrån ???
  So what ?
  I min familj är f.ö. 100% invandrare !!!

  I en debatt i min länstidning nyligen skrev en snällmänniska att "Sverige kan ta emot 10x så många flyktingar och varje familj kan ha en asylant inneboende !"
  Hur många har du inneboende hos er ?

  Fss: Jag har självklart INGET emot invandrare !
  Utan bara något emot trix som "I själva verket betalar invandrare mer skatt till samhället än de får i bidrag."
  Varför kan vi inte hjälpa utan att alltid ta till denna "kreativa bokföring" ?

  Vänligen
  Tjalle

  SvaraRadera
 23. Det är oerhört rasistiskt att påstå att vi i Sverige bara skulle ta emot invandrare för att att det lönar sig! Skäms!

  Emelie

  SvaraRadera
 24. Johan Bensow5 maj 2009 13:51

  Good call Emelie!

  När Lars talar om att invandrare betalar in mer i skatt än vad de får i bidrag så talar han om invandrare som enhetlig grupp. Han räknar inte bara in nordbor i denna utan t o m återvändande svenskar, om jag förstått saken rätt. I vilket fall som helst så klumpar han ihop vitt skilda kategorier invandrare i ett och samma begrepp.

  Om man däremot tittar på enskilda invandrargrupper, någon nämnde somalierna t ex, så är snedfördelningen en helt annan. Detta vet han om, men han väljer att använda justerad statistik för att försköna verkligheten.

  Det är sådana exempel, som i praktiken bara är en stor belastning, som SD, och andra kritiker av rådande migrationspolitik, vill åtgärda. Inte den invandring som går med vinst och som bidrar till samhällets uppbyggelse!

  SvaraRadera
 25. Nej Johan. SD vill stoppa invandring oberoende av om den är lönsam eller inte. Alla anknytningspersoner ska betala en straffavgift oberoende av om den invandrare de är anknytningsperson till är lönsam eller inte. Invandrare från kulturellt avlägsna länder ska inte ges uppehållstillstånd, oberoende av om de kostar samhället eller inte. SD:s politik går ut på att försvåra all invandring och att i praktiken omöjliggöra invandring av personer av härkomster som SD betraktar som oönskade.

  SvaraRadera
 26. Johan,
  Återvändande svenskar räknas inte in. Statistiken skiljer på inrikes och utrikes födda.

  SvaraRadera