lördag 16 maj 2009

Vad tycker Moderaterna om invandrare – egentligen?

Den moderata partistyrelsen har gett ett förslag till integrationspolitik inför sin stämma (Svenska Dagbladet). Kärnan i förslaget är att ”det är bra att människor vill komma till Sverige”. Socialborgarrådet Ulf Kristersson har lett arbetsgruppen som studerat politiken för invandring, migration och integration. Han säger: ”Vi behöver alla människor som vill och kan arbeta i Sverige”.

Så långt låter det bra. Moderaterna har dock gjort en del märkliga uttalanden tidigare som ger anledning att undra vad de egentligen har för mål med integrationspolitiken.

Arbetsgruppen där även migrationsminister Tobias Billström ingår, har flera gånger påstått att det nästan bara är flyktingar och deras anhöriga som invandrar till Sverige. Man menar att invandringen var bättre förr med mer arbetskraftsinvandring. Det är anmärkningsvärt med tanke på att bara 12 procent av uppehållstillstånden 2008 gavs till asylsökande. Ytterligare 12 procent var anhöriga till tidigare asylsökande. De resterande tre fjärdedelarna var arbetskraftsinvandrare, studenter och anhöriga till andra än flyktingar. En stor del av anhöriginvandrarna är anhöriga till infödda svenskar.

En liknande sammansättning på invandringen har vi haft sedan mitten av 90-talet. Andelen asylsökande och deras anhöriga har varit ca 30 procent från 1995 medan motsvarande siffra för 1985 – 1994 var 60 procent.

Varför vill den moderata arbetsgruppen ge sken av att invandringen har en mindre fördelaktig sammansättning än den i verkligheten har? Och varför påpekar man självklarheter som att ”invandrare ska arbeta och försörja sig” som om invandrarna inte förstod det själva? Majoriteten av de vuxna invandrarna arbetar och enligt SCB:s statistik betalar utrikes födda hushåll mer skatt än de får i bidrag så redan nu arbetar och försörjer sig invandrare.

Moderaterna har lanserat arbetskraftsinvandring som om det var deras idé och något som inte förekommit sedan 70-talet. Det är sant att regeringen har infört nya, förnuftiga regler för arbetskraftsinvandrare, men att påstå att vi inte haft någon arbetskraftsinvandring på länge är inte sant.

Det verkar som att Moderaterna vill problematisera invandringen och tidigare regeringars invandringspolitik för att inför nästa val kunna säga ”Se så bra invandringen har blivit med våra nya regler för arbetskraftsinvandring”. I själva verket är det huvudsakligen invandrarnas egna ansträngningar som är orsak till att invandringen redan nu är positiv, även ekonomiskt, för Sverige. Och det utan pekpinnar från varken Moderaterna eller någon annan.

Lars Persson

11 kommentarer:

 1. Citat:
  "Majoriteten av de vuxna invandrarna arbetar och enligt SCB:s statistik betalar utrikes födda hushåll mer skatt än de får i bidrag så redan nu arbetar och försörjer sig invandrare."

  1. Räcker det verkligen i Sverige om "majoriteten av den vuxna befolkningen arbetar" ?
  (Vilket teoretiskt kan betyda 49% arbetslöshet ???)

  2. Räcker det verkligen om svenska hushåll "betalar mer i skatt än de får i bidrag" ?
  (Ska alltså skatten endast användas till bidrag och inget annat ?)
  Räcker det alltså om jag vid bussfärd inte betalar fullt biljettpris utan endast min del av chaufförens lön ?

  Vänligen
  Tjalle

  SvaraRadera
 2. Som det står i inlägget så betalar invandrare MER skatt än de får i bidrag. Det blir alltså ett överskott. Hur stort överskott är tillräckligt? Hur ska man bestämma den nivån? Ger hushåll med enbart inrikes födda tillräckligt stort överskott eller är det bara de hushåll som består av både inrikes och utrikes födda som ger tillräckligt?

  SvaraRadera
 3. /Socialborgarrådet Ulf Kristersson har lett arbetsgruppen som studerat politiken för invandring, migration och integration. Han säger: ”Vi behöver alla människor som vill och kan arbeta i Sverige”./
  Visst klingar detta konstigt med tanke på den eskalerande arbetslösheten i Sverige?
  Själv stöter jag ofta på östeuropér (bl a i Hammarby sjöstad) som både vill, kan och faktiskt arbetar i Sverige. När vi alltsom oftast frågar dem vad det är för bygge som pågår, när det blir klart, vem som bygger etc, visar det sig att de inte förstår ett ord av vare sig svenska eller engelska. Givetvis vet man inte heller om det är svart eller vitt arbete, som utförs. Det är i fall ganska okvalificerade sysslor, bära plank osv. Borde vara av intresse för byggfacket inte minst.
  Ja, visst finns det redan gott om arbetskraftsinvandring inom fr a bygg- och restaurangbranschen, tillfällig eller ev permanent, who knows. I alla fall kommer detta så smånigom att bli mynna ut i lönedumpning i olika näringar. Tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Citat:
  "Det blir alltså ett överskott. Hur stort överskott är tillräckligt?"

  När invandrares skatter täcker ALLA punkterna i Sveriges budget !
  Att bara betala "mer i skatt än man får i bidrag" betyder inte automatiskt ett "överskott" !
  Det finns mer punkter i budgeten än "bidrag".
  Vem ska betala dessa ?
  T.ex. infrastruktur, utbildning, äldreomsorg, sjukvård etc. ???

  Eller menar du att det vid bussfärd räcker för en del att betala chaufförens lön plus "lite av bensinkostnaderna" ?
  Medan bara de "ordinarie passagerarna" får betala buss, underhåll och försäkringar m.m.?

  Varför betonar du på annat ställe att ditt hushåll "betalar mer skatt än svenska hushåll" medan du här inskränker detta till att invandrarhushåll betalar "mer skatt än de får i bidrag" ??

  Jag förväntar mig inte heller att nysvenskar genast ska kunna betala alla punkterna i budgeten !
  Jag bara "protesterar" mot att du försöker suggerera att så är fallet. Med råge !

  Enligt din Tabell 48 betalar alla hushåll "mer än de får i bidrag".
  Är därigenom Sveriges budget positiv ?
  Varför körs då alla nedskärningar ???
  Enbart på pin kiv ?

  Vad jag menar är att du kör lite för mycket "kreativ bokföring" !

  Vänligen
  Tjalle

  SvaraRadera
 5. M tycker att man löser ungdomsstrul med utegångsförbud.
  Heja heja heja

  SvaraRadera
 6. Arbetslösheten ökar och invandingen stiger. Jag är ingen rasist eller så, men det jag vill säga är att vi ungdomar får svårare och svårare att få jobb medans Sverige tar in fler och fler invandrare som vi ska dela de få platserna med.

  Så snälla ficka fler arbeten eller minska antalet invandring! (ungdom som inte har kontakter och kämpar för att få ett sommarjobb)

  SvaraRadera
 7. När skall Sverige börja bromsa invandringen?! Det jag menar är att det skulle vara bäst för alla parter om vi tog emot invandrare i den takt vi klarade av att "hjälpa" dom. Placera dom i olika boenden med massa bidrag medan vi bedömer om dom skall få uppehållstillstånd (i värsta fall flera år) eller inte är ingen bra lösning. Hur kostsamt är inte det!!!

  SvaraRadera
 8. Anonym 08:56,
  De flesta invandrare behöver inte "hjälpas". De flesta ordnar bostad själva och behöver inte "placeras". Och Migrationsverkets handläggningstider har lyckligtvis minskat.

  SvaraRadera
 9. Valet borde vara lätt, om man ser sanningen i vitögat.Utan att vara rasist, så kostar det Sverige alldeles för mycket pengar med våran massinvandring,detta leder till uanförskap och rotlöshet för invandrarna själva, som då ökar irretation mellan dom olika nationaliteterna.Detta kräver väldiga resurser till boende sjukvård etc, och tyvärr vill långt ifrån alla ens lära sig vårat språk.Att själv då ha barn med speciella behov tex, och se våra gammla ligga där med besparaingar som tack är inte ok.Så Assimeleringspolitiken hoppas jag på,så att alla som bor i Sverige kan känna att dom bor i ett tryggt land som förblir Svenskt som det var tänkt från början med stolthet behålla vårat folkliga Svenska traditioner.

  SvaraRadera
 10. dubbelsuck

  vakna vakna vakna

  SvaraRadera
 11. Varför kan ni inte försöka se det som är bra med invandringen? Visst, det kanske verkar ibland som ett dåligt beslut att ta in fler invandrare när arbetslösheten redan är stor, men se istället på vad de bidrar med. Ju fler människor som bor i Sverige, desto fler varor behöver konsumeras, hus och skolor och sjukhus byggas mm. Det skapar arbetstillfällen! Dessutom, oavsett vem det är som jobbar, invandrare eller infödd svensk, så dras pengar in till staten i form av skatt och hjälper oss att utvidga vårt samhälle. Plus att det är inte bara invandrare som behöver bistånd, det gör även infödda svenskar, men det är aldrig någon som klagar på dem.

  Vad spelar det för roll vilket land man kommer ifrån, vi är alla människor, och istället för att hata varandra kan vi hjälpas åt att bygga upp Sverige till ett bättre land än det redan är. Jag menar inte att man ska försumma någon infödd svensk, bara att man inte heller ska försumma invandrarna. Och att man inte ska klaga när man jämfört med så många andra i världen har det otroligt bra. Eller klandra dem som har haft det dåligt hela livet och söker ett bättre liv här i Sverige.

  SvaraRadera