fredag 15 maj 2009

Konsten att misstänkliggöra invandrare

Det finns ett antal "invandringskritiska" bloggar som tycks se sin huvudsakliga uppgift att få invandrare att framstå som brottslingar. Därför skriver man gärna om både stora och små brott som begås av invandrare, men inte lika gärna om brott som begås av svenskar.

Ibland hittar man dock inte tillräckligt många brott av invandrare att skriva om. Då kan man ta ett brott som begåtts av en svensk och så sätter man ett frågetecken efter "svensk". Med det antyder man att "han är kanske inte svensk ändå, han är förmodligen invandrare".


Att bloggskribenten vet att det rör sig om en helsvensk fotbollsprofil framgår av kommentarerna. Men varför bry sig om sanningen när man vill smutskasta invandrare?

4 kommentarer:

 1. Självfallet är det dålig journalistik att antyda att någon skulle vara invandrare om man inte har belägg för det på en blogg! I det här fallet är det uppenbart att bloggarens intentioner är att skuldbelägga invandrare överlag.

  Problemet med just den här sakfrågan är ju att etablerad media i samtliga fall (i Sverige, till skillnad från exempelvis Danmark eller Norge) undanhåller läsaren förbrytarens etnicitet. Man pixlar över offrets synliga hud och gör den vitare i de fall som krävs och skriver uteslutande "svensken" i det fall personen är svensk medborgare. Namn och övriga personuppgifter skulle aldrig röjas, såvida förbrytaren inte är svensk eller europé, då hänger man mer än gärna ut vederbörande innan han ens blivit dömd för brottet. Hade vi haft en media fri från översitteri och förmyndare hade det här fenomenet Vi i Sverige söker påvisa, inte existerat.

  Att i det medieklimatet driva en blogg som fokuserar på kriminalitet, är det automatiskt rasism? Även om det i vissa fall skulle vara fokus på invandrarkriminalitet, varför skulle man inte få framlägga sina åsikter i det ämnet så länge man har sakligt stöd för det? Starta en blogg där du fokuserar på svenskars kriminalitet som motvikt. Problemet är att du inte skulle få lika mycket att skriva om vad gäller våldsbrott och våldtäkter. Dessutom skulle väl knappast alla svenskar ta illa upp av att man rapporterar om vissa fall, eller?

  SvaraRadera
 2. Johan Bensow19 maj 2009 14:46

  Problemet är som en droppe i havet mot mainstreamsmedias mörkande av somliga invandrares brottslighet.

  Gör som i Norge och Danmark; tala alltid om som det är. Hysj-pysjet är värst av allt.

  SvaraRadera
 3. Anledningen till att media oftast inte anger etnicitet är att SD:are och ND:are varje gång så sker, skuldbelägger en hel grupp för vad enskilda personer gör.

  SvaraRadera
 4. Johan Bensow20 maj 2009 12:59

  Skall media agera grindvakt för det politiska etablissemanget?

  Tror dessa verkligen att alla helt plötsligt skall stödja SD eller ND för att sanningen kommer ut?

  Veritofobi, sanningsfruktan, är mycket farligt. Tål inte sanningen att sägas är vi defintivt en diktatur.

  Och så är det, svenska folket skall lära sig att tänka rätt, betala sina skatter och hålla käft.

  SvaraRadera