tisdag 26 maj 2009

SD under 4 procent inte lika intressant

"SD på väg mot vågmästarroll" skriver Aftonbladet idag. Aftonbladet och United Minds har gjort en undersökning och fått resultatet 4,6 procent för SD. Att Sifo, Novus och Demoskop under samma period kommit fram till 3,0, 2,6 och 3,4 procent är inget som hindrar Aftonbladet från att självsäkert utnämna SD till vågmästare.

Aftonbladet och United Minds anser att deras mätning är tillförlitligare än andras. Den uppfattningen har förmodligen alla institut om sin egen undersökning. De har dock inte större underlag (1064 personer) eller har ställt en annan fråga än andra. Deras undersökning är gjord online och de menar att den därför är tillförlitligare. Istället kan det tänkas att unga män, där SD är lite starkare, är mer benägna att svara online. Riksdagsvalet görs ju som bekant inte online.

Opinionsundersökningarna duggar tätt. När SD ligger under 4 procent, vilket de oftast gör, nämns de i regel inte alls. Därför ger media ett intryck av att SD ständigt ligger över riksdagsspärren när de i medeltal av undersökningarna bara nått upp till 4 procent en enda gång.

Fler länkar: DagensPS, SDS

4 kommentarer:

 1. Tyvärr är det alltid så att den mest tillgängliga och lättsmälta median når ut effektivast med sina lukrativa sensations"sanningar".

  SvaraRadera
 2. Man intervjuar runt 1000 pers och det skall spegla hela befolkningen. Sånna undersökningar kan man skita i. Liksom alla träningsmatcher inför en ny säsong.

  SvaraRadera
 3. "Vissa riksdagspartier har lagt populistiska förslag inom invandrings- och integrationspolitiken".

  Vad menas egentligen med populistiska förslag?

  SvaraRadera
 4. Ur Wikipedia om populism:

  "Kännetecknande för populism är att det rör sig om politik med förenklade lösningar. Ofta används "sunt förnuft" och vi-mot-dom-tänkande som argument för åsikterna."

  SvaraRadera