onsdag 13 maj 2009

Många är medskyldiga till rasismen

Invånarna i Vännäs är inte rasister (DN). Det visas av de många hundra människor som manifesterade mot angreppen på flyktingar nyligen. På många andra platser skulle en rasistattack inte gett upphov till en så kraftig motreaktion.

Fysiska angrepp på invandrare förekommer tack och lov inte så ofta men negativa attityder är desto vanligare. De grundas till stor del på felaktiga uppfattningar om invandrare. Den vanligaste är att invandringen kostar en massa pengar därför att de flesta invandrare lever på bidrag istället för att jobba. Sanningen är att majoriteten av de vuxna invandrarna jobbar och betalar mer skatt än de får i bidrag. Istället för att hota välfärden bidrar de alltså till den (Kostar invandringen?).

Många är medskyldiga till att sprida en skev bild. Media och politiker sprider ibland medvetet, ibland omedvetet dessa felaktigheter. Det är intressantare att skriva om problem och särskilt populärt är det att skriva om problemområden som Rosengård. Bara 1 procent av Sveriges invandrare bor i Rosengård men allmänheten ges uppfattningen att situationen i Rosengård, och speciellt i Herrgården, är typisk för alla invandrare (Invandrare med villa, vovve och Volvo).

Även politiker medverkar till desinformationen. Till och med migrationsminister Tobias Billström har upprepade gånger farit med osanning om vilka som invandrar. Andra politiker gillar "offer"-modellen. Det är synd om invandrarna men vi ska vara snälla och det gör inget att invandringen kostar (vilket den alltså inte gör).

Numera kan vem som helst starta en blogg och skriva vad man vill. Sanningshalten i det som skrivs på bloggarna blir naturligtvis mycket skiftande. De etablerade medierna med sina utbildade journalister borde ha en högre sanningshalt och stå för faktagranskning och undersökande journalistik. Det finns naturligtvis också, men mycket som återges i media är bara kopierat från någon annan, utan någon kritisk granskning. När därför t.ex. TT skriver något som inte är sant, återges detta i en mängd medier, och ingen reagerar därför att ingen har kunskapen.

Det är dags att journalister och politiker börjar studera fakta om invandringen så att man kan bilda sig en egen uppfattning av vad som är sant och falskt. I ett samhälle där sanningen kommer fram finns inte grogrund gör främlingsrädsla.

Lars Persson

15 kommentarer:

 1. Även om det aldrig är en ursäkt så gör ju människor alltid saker av en anledning. Samtidigt som den mesta brottsligheten korrekt utpekas som ett resultat av fattigdom blablabla så känns det som att rasismen mot invandrare målas ut som i DN-inlägget "det organiserade hatet" under ledning av en mystisk grupp Onda Människor. Det måste finnas andra saker vi kan göra för att komma åt problemet, utöver att konstant påminna folk om att rasism är en dålig idé.

  SvaraRadera
 2. Att en tjej blev gruppvåldtagen av invandrare i Vännäs och att en invandrare misshandlade en svensk flicka är mycket bidragande orsak.
  Att "flyktingar" kommer hit, får PUT, sen åker hem på semester och raggar med sig familjen för komma med till Sverige är en annan bidragande orsak. Absolut merparten av invandrarna har inte flyktingstatus utan är anhörig invandrare.
  Det du så lömskt kallar lönsamma invandrare är en mix av den arbetskraftsinvandring som skedde på 50-60 och tidigt 70 tal och dagens välfärdsturister.
  De senaste 15 årens flyktinginvandring har bara kostat pengar och dessa kostnader accelererar nu dramatiskt.
  Att fortsätta med den massinvandring som nu sker kommer sluta i en samhällelig krasch ala Somalia.

  SvaraRadera
 3. Det vore på sin plats att faktiskt beskriva vad som egentligen hände i Vännäs. Den mediarapporterade bilden stämmer dåligt överens med verkligheten.

  SvaraRadera
 4. Anonym,
  För att inte sprida obekräftade uppgifter på bloggen påpekar jag att medias version inte är gruppvåldtäkt utan att en flicka blivit misshandlad av EN invandrare och att misshandeln inte var allvarlig. Vilken version som är den rätta vet jag inte.
  Om någon begår ett brott ska åtgärder riktas mot just den personen, inte mot oskyldiga personer som någon vill placera i samma grupp. Naturligtvis ska åtgärderna vara från samhället, inte från en mobb.

  SvaraRadera
 5. "Numera kan vem som helst starta en blogg och skriva vad man vill. Sanningshalten i det som skrivs på bloggarna blir naturligtvis mycket skiftande."

  Svidande självkritik, men åtminstone bra att ni erkänner :)

  SvaraRadera
 6. Ska man tala om vilken effekt invandringen har ska man naturligtvis ta med hela invandringen, inte bara de grupper som passar en. De invandrare som har varit här länge är mycket lönsamma liksom de invandrare som kommer nu, blir, eller i många fall redan är.
  Att de flesta av dagens invandrare inte är flyktingar är en stor ekonomisk fördel för Sverige. De flesta anhöriginvandrare kommer till väletablerade anknytningspersoner, många av dem infödda svenskar. De behöver bara svenskundervisning innan de är arbetsföra. Under tiden försörjs de av sina anhöriga. Många är också arbetskraftsinvandrare.

  SvaraRadera
 7. Ekan,
  Ja, vi försöker balansera den osakliga propagandan från främlingsfientliga bloggar med välunderbyggd fakta.

  SvaraRadera
 8. Vilka främlingsfientliga bloggar är det ni syftar på? Och vilken osaklig propaganda? Några exempel vore trevligt så man kan jämföra sanningshalten i påståendet om er väl underbyggd fakta. Inget illa ment.

  SvaraRadera
 9. Jag citerar ur Västerbottens Folkblad:
  http://www.folkbladet.nu/?p=145588#comment-111750

  "Det hade absolut ingenting med rasism att göra. Man ville bara ge igen, säger en tonåring som greps av polisen både på fredagskvällen och på lördagskvällen.
  Ungdomarnas tolkning får stöd av en invandrad näringsidkare med god insyn i tätortens ungdomsproblematik.
  Han hävdar att många tonårsflyktingar beter sig som om de fortfarande befann sig i Irak och andra hemländer.
  – Det är flyktingarna som startar bråken, säger näringsidkaren och tillägger att många av dem saknar all kunskap om svensk lagstiftning och den kultur de kommit till."

  Den "invandrade näringsidkaren" verkar se mycket klarare än de flesta politiker !
  Eller är han också härmed automatiskt förklarad för "rasist" ?

  Jag citerar från din blogg:
  "Invånarna i Vännäs är inte rasister. Det visas av de många hundra människor som manifesterade mot angreppen på flyktingar nyligen."

  Men varför manifesterade de inte mot angreppet av "tre tonårsflyktingar mot en tonårstjej några dagar tidigare" ?

  Varför förklaras nysvenskars opassande beteende alltid med "utanförskap och trångboddhet" medan inhemskt motsvarande opassande beteende genast är "RASISM !"???

  Vänligen
  Tjalle

  SvaraRadera
 10. Det ska finnas mycket goda skäl att länka till någon av dessa bloggar. Men leta upp inlägget "Jaså, Sverigedemokraterna är inte rasister" från början av januari så hittar du länk till en av dem. Den i sin tur länkar till ett antal bloggar som jag betraktar som främlingsfientliga.

  SvaraRadera
 11. Synnerligen tröttsam hållning "vi i Sverige" intar när det gäller invandringen.Har aldrig mött någon som ens ifrågasätt invandring från t.ex Norge eller Holland.
  Med den här hållningen kommer alla att bara prata förbi varandra på den här bloggen,ta debbaten istället.

  SvaraRadera
 12. Nu får ni hitta på ett nytt skällsord. Rasism är förbrukat. Den som uttalar det ordet gör sig bara löjlig.

  Det är som fattigvård som blev socialvård och som nyu kallas försörjningsstöd som ändå är fattigvård.

  SvaraRadera
 13. Information till kommentatorer.

  Länkar till sidor som vi betraktar som främlingsfientliga publiceras bara i undantagsfall, när det finns goda skäl. Det går inte att redigera kommentarer på Blogger. Därför måste vi avvisa hela kommentaren när den innehåller en sådan länk.

  Redaktionen för Vi i Sverige

  SvaraRadera
 14. Johan Bensow14 maj 2009 14:27

  Lars Persson, varför skrev du inte ett enda ord om att rasistattacken mot förläggningen i Vännäs orsakades av vissa av dess boendes kriminella angrepp mot svenska ungdomar?

  Eller att tre män från denna förläggning är häktade för människorov och gruppvåldtäkt? Nej, ingenting av detta försvarar det vidriga angrepp som oskyldiga utsattes för.

  Men det förklarar varför det finns spänningar mellan vissa svenskar, som inte alls är förtjust i brottslighet av denna typ, och vissa av invandrarna.

  Tyvärr är det lilla förtroende jag haft för denna blogg nu på väg att försvinna.

  Ger dock bloggen en chans att förklara sig.

  Johan Bensow, kritisk SD-sympatisör.

  SvaraRadera
 15. Johan,
  Man måste inte skriva om allt. Händelserna i Vännäs är inte huvudämnet för inlägget. Huvudämnet är den dåliga kunskapen om invandring hos media och politiker.

  Och Johan, du tillhör inte målgruppen för bloggen så vi försöker inte övertyga dig om någonting.

  Lars Persson

  SvaraRadera