tisdag 12 maj 2009

Behandla SFI-elever som vuxna

Flera kommuner, bland annat Stockholm, vill införa SFI-bonus på prov (DN). Det innebär att en elev kan få upp till 12000 kronor om man klarar kursen tillräckligt snabbt.

Förslaget bygger på tesen att invandrare som läser SFI inte brukar allvar med sina studier men om man slänger åt dem några tusenlappar blir det fart på dem. Det saknas uppenbarligen förståelse för att det tar olika lång tid att lära svenska beroende på vilket hemspråk man har. Naturligtvis är det mycket lättare om man är tyskspråkig än om det är mandarin som är modersmålet. SFI-eleverna är vuxna människor som vet att kunskaper i svenska är nödvändiga för att etablera sig i samhället.

Svenska studenter behandlas helt annorlunda. De får 12000 kronor i förskott i studiebidrag för en termins studier. Inte heller det är en jättesumma men de slipper åtminstone behandlas som barnungar.

8 kommentarer:

 1. "Svenska studenter behandlas helt annorlunda. De får 12000 kronor i förskott i studiebidrag för en termins studier."

  Svenska studenter får i många fall mindre än socialbidragsmotagande invandrare. SFI-studenter får sosialbidrag + bonus! Dessutom är misslyckande på SFI-kurser många gånger ett medvetet val. Kuggas du slipper du söka jobb och kan fortsätta leva på andras arbete. Se Uppdrag granskinig på STV...
  Man måste vara bra naiv för att tro att de dåliga SFI resultaten enbart beror på svårigheter att lära sig svenska.

  SvaraRadera
 2. Vilket orättvist land va?

  SvaraRadera
 3. Nej, David. Man får inte socialbidrag för att läsa sfi.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 4. "Nej, David. Man får inte socialbidrag för att läsa sfi."

  Ni använder er ofta av en väldigt lakonisk argumentationsteknik här på bloggen, Lars, framför allt i era repliker här på kommentarsidan. Jag antar att detta antingen beror på tidsbrist eller (mer troligt) en önskan att framstå som säkrare på sin sak än vad som egentligen är fallet. Jag förstår inte riktigt er avoga inställning gentemot införandet av ett incitament till avklarade studier? Skulle inte detta, i ögonen hos en mångkulturförespråkare, vara det optimala tillvägagångssättet? Jag tycker er inställning är nedvärderande mot invandrare, när ni påstår att de skulle vara så känsliga att de inte ens tål att ta emot 12000 kr för avklarade studier för att de då skulle känna sig som "barnungar". Om jag var ni skulle jag snarare fokusera på hur uselt strukturerat SFI är, när 9 av 10 lärare saknar behörighet och såpass få elever når målen på utsatt tid. Det kravlösa förhållningssättet i frågan är en bidragande faktor till ett alltmer utbrett fusk, och om ni nu ska bespotta ett initiativ till förbättring kanske ni åtminstone kan komma med ett motförslag?

  Det är förvisso sant att man inte automatiskt får socialbidrag för att läsa SFI, det fungerar inte som övriga studiemedel tex. En del som läser SFI har vidare redan anställning och läser på kvällarna etc. Återigen kommer ni dock med väldigt förhastade slutsatser från Vi i Sveriges sida. Det är en förutsättning för att få socialbidrag att man som nyanländ går på sina SFI-lektioner, så visst finns det ett direkt samband mellan socialbidrag och SFI, det kan man knappast förneka. Att det sedan inte finns några direkta krav på avklarandet av dessa studier för att ha möjlighet till fortsatt utbetalt socialbidrag, det kan man ju diskutera om det är en vettig politik.

  http://svt.se/2.73980/1.903762/fusk_med_sfi-studier_ger_mer_bidrag?lid=senasteNytt_616104&lpos=rubrik_903762

  Jag säger knappast att SVT sitter på hela sanningen, men en debatt utan någon form av källkritik leder knappast någonvart

  SvaraRadera
 5. Det här är bland det dummaste jag har hört vad gäller integrationsideér. Dom som inser betydelsen av att lära sig sitt "nya språk", dom gör det oavsett bonusar. Problemet ligger på ett annat plan och att svenska politiker lockar med pengar till de som snabbt slutför sina Sfi-kurser säger rätt mycket om deras människosyn. Vore jag invandrare skulle jag känna mig förolämpad. Särskilt om jag var analfabet...
  Det borde vara en självklarhet att vilja lära sig svenska och det borde vara en självklarhet att vilja bli en del av det samhälle man har flytt(at) till. Det är inget som ska premieras.
  Integration kräver interaktion. Tvåvägskommunikation. Det faktum att så många invandrare/flyktingar inte fullföljer sin svenskautbildning, trots att dom redan får betalt för den, är väl bara en indikering på att Sfi:s undervisning inte fungerar tillfredsställande? Det krävs ett nytänkande här, nya undervisningsformer och framförallt insatser från svenska arbetsplatser. Det bästa sättet att lära sig ett språk, det är att umgås med det. Många av dom som läser Sfi kommer ALDRIG i kontakt med svenskar. Visserligen ordnas praktikplatser men hur berikande för språkutvecklingen är det att praktisera på Hassans lager? Hur kommer det sig att kommuner och landsting, år 2009 e Kr, fortfarande inte per automatik erbjuder praktikplatser som i möjligaste mån matchar individen? Taskig planering, brist på insikt OCH ovilja mot att ställa krav på människor vars mål borde vara självförsörjning och ett drägligt liv i det land man har flytt(at) till.
  /Lundblom

  SvaraRadera
 6. Lundblom,
  Jag kan hålla med om mycket av det du skriver men ett par saker vill jag påpeka.
  Du skriver att invandrare får redan betalt för svenskundervisning. Det är inte sant. Man får ingen ersättning för SFI-studier. Inte ens studiebidrag, som de flesta andra utbildningar berättigar till.
  Sedan vill jag påpeka att många som avbryter studierna gör det för att de börjat arbeta, fött barn eller utvandrat.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 7. JAg är sfi-läare och utbildar akademiker i svenska. De har välbetalda jobb och lär sig snabbt. De skulle säkert bli jätteglada för de här fickpengarna.

  SvaraRadera
 8. Hela artikeln ar ett skamt med tanke pa att den inte ens stammer. Som exempel ges att en tysktalande lattare kan lara sig svenska... Har ni ens last kvalifikationerna som kravs for att kunna fa SFI bonus? Du far bland annat inte vara migrerad fran ett EU land.

  SvaraRadera