fredag 11 september 2009

Det finns redan tusentals etableringslotsar

Integrationsminister Nyamko Sabuni skriver på DN Debatt att staten ska ta över huvudansvaret för nyanlända flyktingars etablering och införa ”etableringslotsar”. Dessa lotsar kan vara företag eller organisationer som mot ersättning ska skaffa fram jobb. Lagen omfattar flyktingar, andra skyddsbehövande med uppehållstillstånd och deras anhöriga i åldern 20–64 år. Även nyanlända i åldern 18–19 år omfattas om de saknar föräldrar i Sverige.

Redan idag finns tusentals etableringslotsar. Det är anhöriginvandrarnas familjemedlemmar som under många år gjort det som regeringens lotsar nu också delvis ska göra. De allra flesta anknytningspersonerna är väletablerade i samhället. Nära 60 procent är svenska medborgare och en tredjedel är födda i Sverige. De hjälper sina invandrade anhöriga med svenskundervisning, samhällsinformation och att skaffa jobb. Under etableringstiden försörjer de sina familjemedlemmar utan samhällets stöd. Den prestationsbaserade ersättningen består i att ju förr den invandrade familjemedlemmen får arbete, desto kortare tid måste familjen leva på en lön.

Den här formen av etableringslotsar är mycket effektiv. Familjer som består av både inrikes och utrikes födda betalar mycket skatt till samhället och får nästan inget socialbidrag. Kanske har regeringen äntligen sneglat på hur dessa framgångsrika familjer sköter integrationen och försöker nu ta efter? De som inte har väletablerade anhöriga i Sverige behöver andra kontakter för att bli en del av samhället. Det återstår att se om statens etableringslotsar blir lika effektiva.

Lars Persson

Fler länkar: Svd, SDS, Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet

10 kommentarer:

  1. Återigen, en frisk fläkt av sunda tankar. Blir så oerhört glad av att läsa denna blogg :o) Tack!

    SvaraRadera
  2. Ca en miljard till i åtgärder för invandringen där jag bara för någon timme sedan kunde höra att dessa invandrare skulle få särskild hjälp till arbete mm.Undrar vad t ex dessa icke invandrade arbetslösa ungdommarna i Sverige tycker om detta.Rena rasismen och inget annat.

    Fredrik

    SvaraRadera
  3. Ett par fakta från en som är med och betalar:
    en officiell regeringshandling, DS1965:68, är en utredning av invandringspolitikens kostnader 1994. Slutsiffra netto minus 15 – 20 miljarder. Regeringens utredare säger 2006 i Corren att det nu är minus 40 miljarder (i polemik MOT ”rasister”).

    Regeringen avslog 2001 begäran från en M om utredning av kostnaderna. Alltså är senaste officiella siffran 15 år gammal. Ingen annan verksamhet i samma storleksordning behandlas lika lättsinnigt av politikerna.

    SvaraRadera
  4. Fredrik,
    Om fler får arbete snabbare så är miljarden snabbt intjänad.

    SvaraRadera
  5. Anonym 11:12,
    Undersökningen du skriver om är som sagt från mitten av 1990-talet. Då var det lågkonjunktur och ett stort antal flyktingar hade nyss anlänt från forna jugoslavien. 1985-1995 var 60% av invandrarna flyktingar eller deras anhöriga. Efter 1995 utgör den gruppen bara 30%. Nu domineras invandringen av arbetskraftsinvandrare, studenter och anhöriga till andra än flyktingar. Därför är invandringen numera en ekonomisk vinst. Du kan läsa om det i Invandring - sysselsättning och samhällsekonomi

    SvaraRadera
  6. För en gångs skull, hör och häpna, håller jag till viss del med Lars Persson. Självfallet borde det främsta ansvaret för samhällsintroduktionen falla på anhöriga samt redan integrerade landsmän. Att överlämna detta naturliga ansvarstagande till staten blir inte bara kostnadskrävande utan också högst troligen ineffektivt och syftar endast till att skapa ytterligare statliga "verk" som bidrar till att utöka den ofantliga sektorn. Knappast "borgerlig" politik. Ju mer integrationen kantas av allmänt finansierade myndigheter och mer eller mindre krångliga och hämmande regleringar desto mer bidrar man till utanförskap, vilket sänker förtroendet för den.

    SvaraRadera
  7. Johan Bensow,
    Samhällets insatser riktas till flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga. De har ofta inte några väletablerade anhöriga sedan tidigare i Sverige som kan hjälpa till med att skaffa jobb. Men ibland finns det sådana och det är därför de som själva väljer bostadsort snabbare får jobb än de som bosätter sig på anläggningsboende. De flyttar helt enkelt dit där de kan få hjälp av anhöriga.

    SvaraRadera
  8. Du hävdar fortfarande att invandringen är lönsam.Bara för att man framför en osanning envist blir den inte mindre osann.Inte ens de som är invandringsförespåkare hävdar detta.
    Kommer ihåg när Gustav Fridolin i NT framförde att invandringens kostnader låg på ca 80 miljarder

    SvaraRadera
  9. Keep up the good work! Bra inlägg!

    SvaraRadera