torsdag 3 september 2009

Lär av integrationsexperterna

Integrationsminister Nyamko Sabuni skriver idag i Svenska Dagbladet att samhällsorientering är nyckeln till integration. Hon skriver:

”När människor tidigare sökte sig till Sverige var det oftast som arbetskraftsinvandrare. De lärde sig snabbt svenska och fick inblick i det svenska samhället via arbetskamrater. De senaste decennierna har en betydligt större del av de som beviljats uppehållstillstånd varit skyddsbehövande och anhöriga till dessa.”

Som vanligt tycks regeringen inte ha en aning om att den största gruppen som får uppehållstillstånd idag är anhöriga till andra än skyddsbehövande, främst till svenskar. Den samhällsorientering som av någon anledning försvann från sfi-undervisningen för ett par år sedan får dessa invandrare av sina anhöriga, utan samhällets initiativ. Det är en av anledningarna till att dessa invandrare är de som etablerar sig allra snabbast. Det som är en självklarhet i dessa familjer har nu även upptäckts av regeringen. Det finns mycket mer kunskap om integration att hämta i dessa mångkulturella familjer. Lär av experterna som sysslar med integration varje dag.

Lars Persson

Fler länkar: Sydsvenskan

9 kommentarer:

  1. Tack för bra perspektiv! Att lyssna på människorna integrationspolitiken faktiskt berör är en stor brist generellt tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Sabuni behöver kanhända uppdatera sina kunskaper om vilka som främst invandrar till Sverige idag.

    Likväl visar hon en vakenhet som få etniska svenskar har. Hon säger bl a:

    "Men vi kan inte oförblommerat välkomna all mångfald som positiv, vi måste också vara tydliga med att all mångfald inte är bra."

    Exakt så är det.

    SvaraRadera
  3. Jaha, då har rädslan för att SD ska komma in i riksdagen efter nästa val börjat visat sig och då plockar man en liten bit ur deras partiprogram.
    Man byter helt enkelt åsikt...

    Hoppas bara att folk inte går på detta utan istället röstar på just SD!

    SvaraRadera
  4. Lars Persson skriver: "Som vanligt tycks regeringen inte ha en aning om att den största gruppen som får uppehållstillstånd idag är anhöriga till andra än skyddsbehövande, främst till svenskar. "

    Hej!
    Hur vet du att det är anhöriga främst till svenskar?
    Enligt den SCB-rapporten "Anhöriginvandrarna och deras familjer" från SCB så är en tredjedel av samtliga anknytningspersoner födda i
    Sverige. Det innebär alltså att två tredjedelar inte är det.
    Vad gäller den största gruppen anhöriga (22 519 st) så avses anhöriga till svenska medborgare. Jag mailade Migrationsverket med frågan om hur många av dessa som tidigare själva kommit till Sverige som flyktingar och fått svenskt medborgarskap och fick svar från Hans Nidsjö, Planering- och styrning Statistikfunktionen, på Migrationsverket, att man inte för statistik på det.

    SvaraRadera
  5. Nisse,
    57 procent av anknytningspersonerna är svenska medborgare. Det är en majoritet.

    SvaraRadera
  6. Lars,
    Jo, men även skyddsbehövande/flyktingar blir ju svenska medborgare vad det lider. Det är ju det saken gäller. Har du statistik på hur många det är av anknytningspersonerna med svensk medborgarskap som en gång kommit till Sverige som flyktingar? Migrationsverket har det inte.

    SvaraRadera
  7. Nisse,
    Nej, vi gör inte egna enkäter. Din fråga tidigare var: "Hur vet du att det är anhöriga främst till svenskar?"
    Svaret är att 57 procent av anknytningspersonerna är svenska medborgare. Svensk medborgare är den enda formella definitionen på en svensk.

    SvaraRadera
  8. Lars
    Jag skiljer på svensk medborgare och personer födda i Sverige av svenska föräldrar även om det inte är formellt korrekt.
    Du vände dig ju mot Integrationsministerns formulering att "De senaste decennierna har en betydligt större del av de som beviljats uppehållstillstånd varit skyddsbehövande och anhöriga till dessa".
    På vilket sätt menar du att hon har fel? Skyddsbehövande får ju medborgarskap vad det lider.

    /Nisse

    PS. Att kommentera med namn funkar bara ibland av någon anledning!

    SvaraRadera
  9. Det jag anmärkte på i Sabunis artikel är att hon försöker ge sken av att det är huvudsakligen skyddsbehövande och deras anhöriga som invandrar. I själva verket utgör den gruppen betydligt lägre andel än för 15-20 år sedan.

    SvaraRadera