torsdag 19 februari 2009

Bevare oss för Sverigedemokraternas ekonomiska politik

Idag kom de första två delarna av Aftonbladets och Jan Guillous granskning av Sverigedemokraterna. Det finns mycket att kommentera men vi ska här koncentrera oss på SD:s ekonomiska politik.

Jimmie Åkesson påstår att ”massinvandringen” kostar tiotals miljarder i onödan varje år och undergräver åldringsvården och barnomsorgen. Han säger också att ”Så länge vi beviljar 100 000 nya uppehållstillstånd om året blir alla andra åtgärder verkningslösa”. Vidare tycker han att man ska stimulera återvandring, bl.a. genom bidrag.

Varför är 100 000 uppehållstillstånd ett ekonomiskt problem? Av 90021 uppehållstillstånd och uppehållsrätter år 2008 fick 29 procent uppehållstillstånd pga. arbete eller studier. 22 procent kom från EU/EES som arbetskraft, studenter eller anhöriga till dessa. 25 procent var anhöriga till andra än flyktingar. Anhöriga till svenska medborgare är den dominerande gruppen här. Dessa 76 procent är självförsörjande i samma utsträckning som svenskar. 24 procent var flyktingar, skyddsbehövande eller anhöriga till dessa. Det är bara denna fjärdedel som behöver speciellt stöd de första åren.

Det ekonomiska resultatet av att vi har denna sammansättning på invandringen blir att invandrare betalar mer skatt än de får i bidrag (Inkomstfördelningsundersökningen 2006). Vi har alltså inte en ”massinvandring” som kostar tiotals miljarder varje år.

Kostnader får vi däremot om vi stimulerar återvandringen. Liksom för nyanlända svenskar så har samhället utgifter för en del invandrare de första åren och för deras barn som fötts i Sverige. Denna investering ger pengarna tillbaka när invandrarna och deras barn börjar arbeta och betala skatt. En återvandring innebär däremot att Sverige bara får utgifterna men inte intäkterna från dessa personer.

Sverigedemokraterna talar gärna om kostnader, men i själva verket är det inte kostnaderna som de vill undvika genom att begränsa invandringen och stimulera återvandringen. De tycker helt enkelt inte om utlänningar, och de är beredda att låta svenska samhället betala för att de ska slippa se människor av annan etnisk härkomst än de själva.

2 kommentarer:

  1. Som vanligt, väl formulerat. Det är med motsvarande resonamang vi kan bekämpa SDs framfart. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Roodro,
    Tack för uppskattningen. En trevlig omväxling till många av de andra kommentarerna vi får. :-)

    SvaraRadera