söndag 22 februari 2009

Överdriv inte problemen med integrationen

Redaktionen för "Vi i Sverige" försöker så gott vi hinner att balansera den överdrivet negativa bild som ges av invandringen i media. Det finns ingen brist på saker att kommentera. Myterna är många och de upprepas ständigt, ofta pga. okunskap men ibland avsiktligt. Igår skrev vi om det förslag som publicerats av moderaterna med Tobias Billström i spetsen.

Moderaternas förslag tas också upp idag på Svenska Dagbladets ledarsida. P J Anders Linder citerar förslaget som säger att år 2006 hade utrikes födda män med en vistelsetid i Sverige på 0-4 år en sysselsättningsgrad på 64 procent. Motsvarande siffra för kvinnor var 39 procent.

Men är detta så konstigt? Liksom det tar tid för infödda svenskar att förbereda sig för arbetsmarknaden så behöver också invandrare tid att lära sig svenska och kanske komplettera sin utländska utbildning. Det är ungefär som att förfasa sig över den låga sysselsättningsgraden hos 16-åringar.

Överdrifterna om invandring och integration är många i media och från politiker. Förutom arbetslösheten gäller det oftast brottslighet och kostnader. Många älskar att tala om att invandrare har en överrepresentation för brott men glömmer att tala om att den överrepresentationen är mindre än för män jämfört med kvinnor.

Bidrag och kostnader talar man gärna om men man förtiger att invandrare betalar mer skatt än de får i bidrag. Man talar t.ex. inte om att hushåll som består av både svenskar och invandrare betalar mer skatt och får mindre socialbidrag än helsvenska hushåll (Inkomstfördelningsundersökningen 2006, tabell 48). Istället tar man som exempel de som får mest bidrag, har högst arbetslöshet, högst kriminalitet och lär sig svenska långsammast. Dessa får representera alla invandrare.

I Aftonbladet idag klagar Hanna Olehäll på att ett program, SVT:s Debatt, inte tar upp de negativa sidorna av invandringen. Måste alla program skylla allt på invandringen? Hanna Olehäll, som presenterar sig som "medlem av Folkpartiet" vill tydligen ha ett samhälle där alla problem kan skyllas på en sak, som när nazisterna skyllde allt på judarna och Sverigedemokraterna skyller allt på invandringen.

Lars Persson

6 kommentarer:

 1. Det är väl snarare tvärtom. Media har väl jobba stenhårt på att "lära" det svenska folket hur positivt det är med invandring, och hur motarbetade invadrare blir på arbetsmarknaden osv.

  Det är dags för politikerna att ta diskussionen (och besluten) om vad detta ska leda till och hur det isf. ska gå till. Det har varit jävligt tyst väldigt länge.

  /Ibrox

  SvaraRadera
 2. Jag är själv blatte från Stockholms fattigaste gatuadress.
  Jag anser (vet) att du snackar skit och att du inte är insatt överhuvudtaget.
  Vart bor du lilla vän? Vad vet du om verkligheten?

  Skärp dig tamefan!

  SvaraRadera
 3. Anonym nr 2,

  Du pratar möjligtvis om just din situation. Vi försöker ge en bild av att alla invandrare inte bor i Rosengård, inte kastar sten utan istället arbetar och betalar skatt.

  För övrigt är din kommentar på gränsen för att bli publicerad pga. svordomar och personangrepp.

  SvaraRadera
 4. "Redaktionen för 'Vi i Sverige' försöker så gott vi hinner att balansera den överdrivet negativa bild som ges av invandringen i media"

  Ni kan inte mena allvar. Med "media" menar ni tidningar som "Storm" och "Nordland" samt under tjugohundratalet "SD-kuriren", förmodar jag. Annars begriper jag inte vilka blaskor det kan röra sig om.

  //Jonas

  SvaraRadera
 5. Hehe, vad roligt att du skriver att mitt inlägg var på gränsen för personangrepp och svordomar (oj vilka starka ord jag använde, skit och tamefan).
  Det pekar på att jag har rätt i min tes (absoluta kunskap iofs) om att du inte vet vad du pratar om.

  Svara på frågorna istället. Var bor du någonstans?

  Visst, egentligen är det fel att dela upp folk i svenskar och invandrare, då dom flesta invandrargrupper (läs GRUPPER) sköter sig finfint.
  Du får gärna förklara situationen om somalier i Tensta/ Rinkeby (och resten av dom förövrigt).
  T.om folk som jobbar med dom säger att dom inte går att kontrollera överhuvudtaget. En bekant flyttade och sa upp sig från sitt jobb i Rinkeby runt 92-93 pga dagliga stölder, hot, trackasserier osv.
  Kan du förklara hur dom kan ha förstört en hel förort?
  Kan du förklara situationen i Södertälje?
  Kom inte med dom gamla vanliga klycherna. Allt, och då menar jag allt, har med kultur att göra. Ingenting annat. Inte rasism, inte utanförskap (som det så populärt pratas om).

  Är ungdomsgäng från samma etniska grupperingar, beväpnade med basebollträn, en del av din vardag? Något du ser varje vecka?

  Min verklighet? Jadu, dom flesta bor i dom här typerna av områden så vad menar du?
  En sak är säker, du har träffat för många engagerade iranier iaf....

  SvaraRadera
 6. Vi vill ha en saklig och sansad debatt på den här bloggen. Svordomar och personangrepp tillför inget positivt. Därför är vi restriktiva med att publicera sådana inlägg.
  Om du vill veta var jag bor geografiskt så är det hemligt. Jag vill inte att jag och min familj ska trakasseras för vad jag skriver.
  Hälften av personerna i mitt hus är invandrare. Området där jag bor har ca 3000 invånare och drygt 10 procent är invandrare. De flesta invandrare i Sverige bor i sådana områden. Jag bor alltså i ett typiskt invandrarområde.
  De områden du beskriver är inte typiska invandrarområden. Du beskriver de sämsta händelserna i de sämsta miljöerna. Jag försöker ge en helhetsbild av invandringen.

  SvaraRadera