tisdag 24 februari 2009

Får man prata skånska?

På två kommunala fritidsgårdar i Rosengård måste man tala svenska uppger SR och SvD. Regeln är till för att undvika mobbning och diskriminering. Alla måste tydligen veta vad någon annan säger, annars förutsätts att man säger något nedlåtande.

Får man prata skånska? Eller gotländska. Värmländska? Det kan vara svårt att förstå dessa ädla tungomål för den som kommer från en annan landsända. Blir man utkastad från fritidsgården om man inte är "spiss i truten"? ("Spiss i truten" är skånska och betyder att man talar rikssvenska trots att man är skåning).

Varför försvåra tillvaron helt i onödan? Borde man inte söka hjälp om man tror att alla som talar på ett annat språk talar illa om en?

6 kommentarer:

 1. Det är väl utmärkt om de har kravet att prata svenska. Vi är väl i Sverige? Kanske den misslyckade integreringen skulle få sig en skjuts framåt om fler följde fritidsgårdarnas krav.

  SvaraRadera
 2. Samtidigt så är det svårt att uttrycka t.ex. känslor på ett annat språk än modersmålet, även om man behärskar språket bra. Själv har jag inget problem att kommunicera vardagligt på engelska i engelsktalande länder, men att få fram de nyanser som kan vara viktigt i vissa sammanhang, är svårt.

  SvaraRadera
 3. Men när du är i engelsktalande länder är du på besök. Ungdomarna på fritidsgårdarna i Malmö bor här och bör kanske så ofta som möjligt "utsättas" för svenska språket. Många av dem umgås kanske inte så mycket "på svenska" i hemmen och med kompisar.

  SvaraRadera
 4. Multikultivänstern vill såklart att invandrarna skall fortsätta att vara spännande multikultipersoner som kan dansa, laga kryddiga korvar och berätta kamelfösarhistorier.

  Att de babblar om "brun" så fort Alliansen eller invandrarna själva verkligen tar tag i spillrorna av deras eget integrationsfiasko visar just detta.

  SvaraRadera
 5. Spiss betyder inte alls vad du angett på skånska. Det betyder vass i truten,
  snörpt, ragataaktig, snutig, uppkäftig.
  Ta reda på ursprung och betydelse innan du anger lokala urspårningar!

  SvaraRadera
 6. Anonym 16:25,
  Det må vara olika i olika delar av Skåne men din version har jag inte hört.

  SvaraRadera