måndag 2 februari 2009

Vad experterna säger om modersmål

En arbetsgrupp inom Folkpartiet vill förbjuda ämnesstudier på modersmål (SvD). Man menar att elevernas utveckling i svenska språket försämras. Miljöpartiet anser att ämnesundervisning på det egna språket inte bara är effektivt för inlärning av matematik utan också för svenska.

Läs här vad experterna säger om modersmålets betydelse:

Att läsa och skriva (Myndigheten för skolutveckling)
Myter om tvåspråkighet (Inger Lindberg)

Andra medier: YA, BLT, HD, KB, TA, Barometern
Insändare i KB

3 kommentarer:

 1. Prata 2 språk är väl bra. Prata det nationella språket lite halvkasst i det land man bor i, är väldigt farligt.
  Risken med att ha skolämnen på andra språk än svenska är att man aldrig behöver lära sig svenska. Tänk dig själv om du flyttade till Kina och inte kunde kinesiska och fick lära dig matte på svenska. Tror du verkligen att du skulle försöka lära dig kinesiska och hoppa över till den kinesiska mattekursen istället, om du inte behövde det... Tror inte det. Åtminstone skulle du ta mycket längre tid på dig på att lära dig kinesiska...
  Tvinga alla elever i svenska skolor att lära sig svenska. Så funkar det i alla andra länder. Inget annat land håller på och daltar som Sverige. Inte ens i USA som är ett av världens mest mångkulturella länder får man läsa matte på något annat språk än engelska. Varför? Det bli lika för alla, om man läser på det nationella språket.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Greta till hundra procent! I den skattefinansierade skolan skall undervisningen alltid syfta till att lära eleverna Svenska och inget annat.

  SvaraRadera
 3. Det räcker knappast med att skolan lär ut enbart svenska. Den personliga erfarenheten redaktionen har är att det är mycket lättare att lära sig exempelvis matematik på ett språk man förstår. Inlärningen av andra ämnen försenas om man inte kan tillgodogöra sig undervisningen förrän man lärt tillräckligt mycket svenska. Samtidigt innebär inte ämnesundervisning på modersmålet att man lär svenska långsammare. Man lär inte svenska av att sitta på en matematiklektion där man ingenting förstår.

  SvaraRadera