onsdag 18 februari 2009

Rosengård är inget typiskt invandrarområde

"Det är lätt att fastna i problemen, men man måste också lyfta fram allt det positiva i Rosengård". Det var integrationsminister Nyamko Sabunis budskap vid hennes besök i Rosengård idag (DN).

Det är kloka ord som i lika hög utsträckning gäller hela invandringen. Tyvärr har inte Nyamko Sabuni och flera av hennes allianskollegor alltid predikat detta budskap. Det är alltför vanligt att bara dra fram problemen när man diskuterar invandring. Rosengård med sina sociala problem och gatukravaller får ofta stå som exempel för invandringen generellt.

Men Rosengård är inget typiskt invandrarområde. Bara en procent av Sveriges invandrare bor i Rosengård. Av de 13 000 invandrare som bor i Rosengård var det bara några promille som deltog i kravallerna nyligen.

Rosengård är också ett genomströmningsområde. På fem år byts halva befolkningen ut. Mot den bakgrunden är det inte så konstigt att det bara är 38 procent som förvärvsarbetar. En vanlig anledning till att flytta från Rosengård är just att man fått arbete.

Svartmålningen av Rosengård drabbar också de 99 procent av invandrarna som inte bor i Rosengård. Myterna är många. De flesta talar om arbetslöshet, bidragsberoende, brottslighet och kostnader. Låt oss ge lite fakta om invandringen till Sverige.

 • I åldrarna 20 - 64 år är 66,4 procent av utrikes födda sysselsatta jämfört med 82,7 procent av inrikes födda. Det innebär inte att alla som inte arbetar försörjs av samhället. Många försörjs av anhöriga som har arbete, så som var vanligt i Sverige för några decennier sedan. Räknat på alla åldrar är det lika stor andel utrikes och inrikes födda som arbetar, ca 50 procent.
 • Det finns en överrepresentation för utrikes födda när det gäller brott men den överrepresentationen är mindre än skillnaden mellan män och kvinnor.
 • Utrikes födda hushåll betalar mer skatt än de får i bidrag (Inkomstfördelningsundersökningen 2006).
Det är bra att integrationsministern besöker Rosengård, men för att få en riktig bild av invandringens betydelse för Sverige bör hon, Tobias Billström och andra politiker studera också andra miljöer där invandrare bor. De kommer att finna att många invandrare bor i samma områden som svenskar, ibland i samma hushåll som svenskar, och att de lever laglydigt, arbetar och betalar skatt.

Fler länkar: HD, SDS

4 kommentarer:

 1. Självbedragare!!!

  Att polisen blir bekastad med sten.
  Att brandkår inte längre prioriterar bränder i muslimska områden samt inte åker utan poliseskort...hur kan någon försvara detta?
  Invandrare har lika med eller till och med ett litet större ansvar än vi svenskar...det är ganska lätt - det är vi som jobbar och betalar skatten. Kom inte med något annat - det är skatt som samhället använder sig av för att fungera - nu blir samhällsbyggnaden i Rosengård under all kritik.

  Sedan finns det Södertälje. Hur länge ska alla ursäktare tillåta detta? Svenskar slutar bry sig vilket gör det ännu värre. Klart som fan att invandrare har krav på sig. Klart osm fan att de inte kan bete sig hur som hellst.

  Som källarmoskén - vad stod det på kontraktet?? Fick de ha en moské i källaren?? Samt alla stackars muslimer som skrek sig hesa över rasism. Muslimer måste vara världens mest stackars folk, samt mde högst privilegier.

  Är det inte dags för lite objektivitet? Läsa lite andra saker än från bara DN och Aftonbladet? Se från olika hörn och kanter!!!!

  SvaraRadera
 2. Du gör precis det som inlägget handlar om, talar om Rosengård som om det gäller alla invandrare. Objektivitet är att se på hela invandringen, inte bara på en tiondels promille.

  SvaraRadera
 3. Intressant med dina fakta... Däremot saknas en uppgift på hur stor skillnaden i brottsstatistiken är mellan kvinnor och män. Den är nämligen näst intill astronomisk så den säger ytterst litet om skillnaden in-/utrikesfödda. Kanske bättre med ett jämförelsetal som belyser skillnaden in-/utrikesfödda i ett socioekonomiskt perspektiv. Men det vill du väl knappast, det stödjer ju inte direkt din tes.

  Litet haltande tanke i hela inlägget att man ska se genom fingrarna på Rosengård för att det inte är representativt för alla förorter. Problemet är inte Alla Förorter - problemet är Rosengård. Därför ska Problemet Rosengård behandlas i debatten och media. Det vore som att säga "sluta gnäll på Bandidos! Det finns så många MC-åkare som inte håller på med brott och de får lida av Bad-Will pga det fåtal som är med i Bandidos. Killar och tjejer som betalar skatt och kanske lever i samma hushåll som folk som åker bil!"

  Nä, klaga på Rosengård, gå in med åtgärder för att styra upp stället. Jag själv har förmånen att ha bott i en invandrartät förort (inte Rosengård). Där fanns det också problem, och om de sopas under mattan (vilket de ibland gjordes) så gynnar det ingen. Allra minst de som bor där.

  SvaraRadera
 4. Martin E,

  Det finns en rapport från Brottsförebyggande rådet som jag inte har länk till just nu. Men ur minnet tar jag dessa siffror:
  Män står för 80 procent av brotten.
  95 procent av utrikes födda och 98 procent av inrikes födda är INTE misstänkta för vare sig våldsbrott eller tillgreppsbrott.
  I övrigt har du inte förstått vad inlägget handlar om. Det handlar om att man inte kan ta Rosengård som exempel när man talar om totala invandringen till Sverige därför att Rosengård är inte ett representativt område för invandrare.

  SvaraRadera