fredag 20 mars 2009

Invandring ger högre barnafödande

Barnafödandet ökar i Sverige och ligger nu på 1,91 barn per kvinna, enligt SCB. Men fortfarande ligger vi under gränsen på 2,1 barn per kvinna som behövs för att Sverige ska kunna reproducera sig självt.

Invandringen hjälper till att höja barnafödandet. Det beror inte i första hand på att invandrare har stora familjer. Tvärtemot vad många tror har nämligen invandrarhushåll inte så många fler barn än övriga hushåll. Drygt 6 procent av invandrarhushållen består av fem personer eller fler. Motsvarande siffra för övriga hushåll är drygt 4 procent (SCB: Fakta och myter om integration).

Istället är det åldersfördelningen bland invandrare som är orsak till högre barnafödande. De flesta barnen föds av kvinnor i åldrarna 20-40 år. I slutet av 1980-talet var 11 procent av kvinnorna i de åldrarna födda utomlands. År 2007 hade den andelen ökat till 18 procent (SCB: Barnafödande bland inrikes och utrikes födda).

Många invandrare har en hög fruktsamhet de första åren i Sverige. En anledning är att många kommer till Sverige som anhöriginvandrare och att anledningen till invandringen är just att bilda familj. De som planerar att invandra kan också antas vänta med barnafödandet till efter invandringen.

Länkar: DN, SvD, KB, YA, SvD

6 kommentarer:

 1. Europa måste bli självförsörjande vad gäller barnafödande. Europa kan inte fortsätta att stjäla utbildad arbetskraft från andra länder.
  Världsfödslotalet är 2,6 och på väg ner. Det råder stor brist på utbildad arbetskraft och Sverige och Europa har inte samma väloljade och penningstinna arbetskraftupptagande system som USA.

  Anna Sanday

  SvaraRadera
 2. Det stämmer att Sverige har stor fördel av att majoriteten av invandrarna är unga, utbildade, arbetsföra i fertil ålder. Migrationen är dock även viktig för länderna de kommer från. Invandrare i Sverige skickar i medeltal 4250 kr/år till sina släktingar i hemlandet. Det är betydligt mer än svenska statens bistånd, och säkert mycket mer effektivt.

  SvaraRadera
 3. Det är bara att börja lobba för surrogatskap och en statlig myndighet som håller i det, så tror jag att vissa män som vill ha barn och inte dela barnen med en bestämmande kärring, avlar sig och vipps så blir det fler barn. Nu måste man åka till Indien om man vill ha barn ensamstående fader och då rullas några hundratusingar ut ur Sverige. Och en halvindier kommer in. Jag har i och för sig inget mot Indier, men det hade kanske varit fördelaktigt med avkomma som liknar en själv.

  SvaraRadera
 4. Ingen har såklart tänkt på huruvida vårt framtida samhälle kommer att påverkas av detta, jag tycker inte det är av godo med den här enklaviseringen som vi ser tendenser till idag (Rosengård, Södertälje etc) med folk som tro det eller ej, inte vill integreras.

  Att dessa står för folkökningen i Sverige bådar för ett ökat muslimskt inflytande i samhället (sharia-lagar exempelvis). Frågan är om det är önskvärt och förenligt med vår demokrati? Alla miljarder som läggs på att multikulturalisera samhället borde kanske läggas till att få vår inhemska befolkning att föda fler barn. Var finns mångfalden om alla västländer mångkulturaliseras?

  Begränsa invandringen och satsa på att svenskarna föder fler barn? Något som inte är tänkbart i dagens PK-infesterade Sverige. Vi är väl inte rasister heller? Kurderna ska ha eget land, palestinierna likaså men svenskarna får dela med sig mer och mer för varje år...

  SvaraRadera
 5. Bara 1% av Sveriges invandrare bor i Rosengård. De flesta flyttar inte dit därför att de gärna vill bo där vilket visas av att halva befolkningen byts ut på 5 år. "Enklaviseringen" är överdriven och beror snarare på att samhället inte är tillräckligt inkluderande.
  Alla invandrare är inte muslimer och alla muslimer praktiserar inte religion, på samma sätt som att många som är medlemmar i Svenska kyrkan inte praktiserar religion. Framförallt så föds man inte som troende. Det blir alltså inget ökat muslimskt inflytande av att invandrare föder barn

  SvaraRadera
 6. Så här erövra muslimerna sverige genom att invandra hit istället för att starta krig om hundra år är hälften muslimer som startar religion krig mot kvarvarande kristna.

  SvaraRadera