söndag 29 mars 2009

Fördöm rasismen men inte rasisterna

P1-programmet Kaliber presenterar idag resultatet av sin granskning av Sverigedemokraterna. Man har låtit tre reportrar bli medlemmar i SD och med dolda mikrofoner spela in vad som sägs på slutna möten. De rasistiska kommentarer man återger är skrämmande men inte oväntat. Vi som följer Sverigedemokraters bloggar har slutat bli förvånade och chockerade. Läs t.ex. vårt inlägg "Jaså, Sverigedemokrater är inte rasister".

Rasismen har skördat många miljoner offer genom tiderna och det finns knappast något som är viktigare för vårt välbefinnande och vår överlevnad än att stoppa rasismen. Rasism finns inom alla folkgrupper och det är inte bara majoriteten som kan vara rasistisk. Ett argument man hör ofta är att Sverigedemokraterna kan inte vara rasister eftersom det finns invandrare i partiet. Det är dock inget hinder eftersom rasism och främlingsrädsla inte är baserat på logik.

Hur ska vi då stoppa rasismen? Ja, vi måste fördöma rasistiska åsikter men det är inte produktivt att fördöma rasisterna. Våra åsikter formas av den miljö vi lever i (läs "Lika hemsk som mamma"). Därför är det miljön vi måste ändra genom att upplysa om hur det verkligen förhåller sig. När någon påstår att invandrare inte arbetar måste vi tala om att de flesta invandrare arbetar. När någon påstår att invandrare är kriminella måste vi tala om hur liten andel som är kriminella.

På bloggen Vi i Sverige tillhandahåller vi sådan information. Använd den för att upplysa dig själv och människor omkring dig. Tror du inte på vad vi skriver så läs de källor vi hänvisar till. Den som uttrycker rasistiska åsikter behöver inte vara ond utan istället rädd, rädd för det man inte känner till. Hjälp till att minska den rädslan.

Länkar: DN, Svd

8 kommentarer:

 1. Rasismen finns överallt, kaliber ger sken av att de är något unikt för SD

  SvaraRadera
 2. Historien återupprepar sig.

  Vad man ser med SD är precis det man såg med Hitlers parti..precis såhär kom han till makten. Vi vet alla vad som hände därefter...

  SvaraRadera
 3. Fördöm i första hand metoder av typ brevöppning, smyglyssning, mejlkapning och wallraffande.

  Jag ställer upp på klandret mot SDU om alla andra partier accepterar att själva bli wallraffade, när och hur som helst under tiden fram till valet.

  SvaraRadera
 4. Här är en artikel det set skrivs om wallraffande, bland annat om hur wallraffande av Expressen tillämpades mot alla riksdagspartierna under valet 2006. Ulvskog klagade hos redaktionen mot metoderna, men det var inte tal om hot mot demokrati eller särskild utsatthet, som SD vill göra sken av.

  http://www.fgj.se/visaScoopArtikel.asp?OmrID=3&SubID=4&SubSubID=0&nbID=22&AID=148

  Fast den artikeln kanske skrevs utav en ondskefull pk-konspiration som specifikt hatar SD och demokrati?

  Tack till Flashbackdebattören 313131 för att ha hittat artikeln och postat den.

  SvaraRadera
 5. Johan Lundgren, Vi vet ingenting om vad Expressen hittade under sin undersokning 2006, vad de holl tyst med osv.

  De kan ha undahallit viktig information med samma orsak som sjalva undersokningen var till for? Dvs att halla tyst om pinsamheter for vissa partier men avsloja andra partiers pinsamheter.

  I valstugereportaget 2002 spelades alla partier in med pinsamma utalanden om hur de ogillade massinvandringen, men TV visade BARA de borgerliga partiernas pinsamma uttalanden. TV hemligholl vansterpartierna pinsamheter, darmed bedrev TV valkampanj pa vansterpartiernas sida.

  TV's forsok att 2006 fa Fp ledaren att logga in pa sossarnas intranet dagen fore valet var en annan konspiration med syfte att ta Fp ur riksdagen, darmed skulle borgarna forlorat valet.

  Visst haller statens journalister pa med konspirationer, mest fore val, det ar den viktigast orsaken till att all staltig media maste forbjudas.
  Tror du att SR;s repotager inte var till for att smutskasta SD, hur kan du ens tanka sa? Klinghoffer har nara kontakter med Expo, de forsokte ta bort bevisen, men de de finns bevarade. SR/Expo ar ett hot mot demokratin.

  peter a

  SvaraRadera
 6. SD-sympatisörer har i leda gnällt över hur just de är utsatta för en sammansvärjning som attackerar dem med metoder inga andra partier har utsatts för, existensen av både expressens och josefssons studier visar att så inte är fallet. Att sedan rapporter från varje parti inte publiceras i varje enskild undersökning är pga att det inte är kombinerbart med den vanliga nyhetsjournalistikens format, tidssparande och fokus måste tas hänsyn till. Det faktum att alla partier, inklusive SD, har utsatts för journalistiska metoder av den här typen räcker dock för att vederlägga SD-sympatisörernas påståenden att SD är särskilt utsatt.

  Vad praktiskt att du dock inte kan plocka fram några källor för att styrka att alla partiers valarbetare uttalade sig rasistiskt. Det är ju nämligen själva frånvaron av fakta som utgör grunden i ditt påstående, med en sån metod kan man bevisa vad som helst och vederlägga vad som helst vilket strider mot principen om falsifierbarhet och alltså gör din metodologi ovetenskaplig och dina uppgifter irrelevanta.

  Sedan apropå konspirationer. Med ditt extremt breda användande blir all informationsspridning en konspiration, det finns ju nämligen alltid information som valdes bort och alltså ”hemlighölls” så alla tidningar, tv-kanaler, radio-stationer, bloggare, bokförlag etc som publicerar någonting alls ur ett informationsunderlag större än vad som kan sammanfattas i en kort artikel är då konspiratörer för just den artikelns inriktning.

  Vilket ju är fånigt. Alla medier har rätten att ha ett fokus i sina artiklar och en värdegrund rent allmänt, inklusive de statligt ägda, det är därför de kallas för självständiga. Detta är givet, alla vet att man inte kommer att få en bild renskalad från åsikter och informationssortering när man tar in en artikel från en journalist oavsett färg eller arena. Om man bara vill ha ren fakta så får man gå till SCB eller nyhetsbyåerna.

  SvaraRadera
 7. Var Sr på Reinfeldts hotellrum?

  SvaraRadera
 8. Låt mig omformulera inlägget en smula …


  Fördöm kapitalismen men inte kapitalisterna

  Programmet Калибр presenterar idag resultatet av sin granskning av kontrarevolutionära grupperingar. Man har låtit tre reportrar bli medlemmar i kontrarevolutionära nätverk och med dolda mikrofoner spela in vad som sägs på slutna möten. De arbetarfientliga kommentarer man återger är skrämmande men inte oväntat. Vi som följer dessa nätverks verksamhet har slutat bli förvånade och chockerade. Läs t.ex. vårt inlägg "Jaså, bourgeoisien är inte arbetarfientliga".

  Kapitalismen har skördat många miljoner offer genom tiderna och det finns knappast något som är viktigare för vårt välbefinnande och vår överlevnad än att stoppa kapitalismen. Borgerliga idéer finns inom alla klasser och det är inte bara majoriteten som kan vara arbetarfientliga. Ett argument man hör ofta är att kontrarevolutionärer kan inte vara arbetarfientliga eftersom det finns proletärer bland dessa. Det är dock inget hinder eftersom kapitalism och marknadsekonomi inte är baserat på logik.

  Hur ska vi då stoppa kapitalismen? Ja, vi måste fördöma kapitalistiska åsikter men det är inte produktivt att fördöma kapitalisterna. Våra åsikter formas av den miljö vi lever i (läs "Lika hemsk som borgaren"). Därför är det miljön vi måste ändra genom att upplysa om hur det verkligen förhåller sig. När någon påstår att planekonomi leder till stagnation måste vi tala om att den positiva utveckling den medför. När någon påstår att vi kommunister förföljer oliktänkande måste vi tala om hur vi skall skydda oss mot kriminella klassfiender.

  På bloggen Vi i Sovjet tillhandahåller vi sådan information. Använd den för att upplysa dig själv och människor omkring dig. Tror du inte på vad vi skriver så läs de källor vi hänvisar till. Den som uttrycker borgerliga åsikter behöver inte vara ond utan istället rädd, rädd för det man inte känner till. Hjälp till att minska den rädslan.

  SvaraRadera